Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Będąc w holandii na bazarze na wyprzedaży kupiłem komputer za 150 euro oto jego konfiguracja:
Zasilacz MODECOM FEEL PRO 500W ATX PFC FV
płyta główna:Gigabyte 945gmf-s2
procesor: Intel pentium4 524, 3.0ghz
Dysk: Seagate 500G
dvd lg i nagrywarka dvd-rw lg
karta grafiki: geforce 520 gt
Mam pytanie czy taki zestaw będzie dobry pod debian do oglądania filmów i internetu?
Środowisko graficzne Xfce lub kde4.
Ostatnio edytowany przez raider21 (2012-03-02 16:31:48)
Chodzi Ci o filmy FullHD? Na wyjściu vdpau powinny śmigać IMO.
właśnie chodzi mi o filmy FullHD
Twoja karta graficzna to raczej GeForce GT 520 ?
$ lspci | grep VGA
A jaka versje debiana zamierzasz instalowac stable/testing/unstable (oczywyscie w architekturze x86_64/AMD64) ? Pilote nouveau znacznie sie "poprawil" wiec moze nie bedzie trzeba instalowac pilota prywatnego Nvidia.
http://www.nvidia.com/object/linux-display-amd64-295.20-driver.html
Tylko ten zasilacz - pedoFeel, to raczej jest urządzenie zasilaczopodobne, aczkolwiek tutaj raczej powinien sobie poradzić.
filmy FullHD na vdpau to na razie tylko sterowniki Nvidii
filmy FullHD na vdpau to na razie tylko sterowniki Nvidii
+1 vdpau jest zlotem w przypadku uzywania mplayer. VLC nie potrzebuje vdpau.
Ale u mnie swietnie chodzi telewizja HD + filmy HD + ekran FullHD + kabel HDMI + pilote nouveau (libre/free/nieprywatny)
lspci | grep VGA 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation [GeForce GT 440] (rev a1)
Sprawa sie komplikuje jezeli instalujesz Compiz no i oczywiscie GRY.
lspci | grep VGA 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GF119 [GeForce GT 520] (rev a1)
Już mam zainstalowany debian unstable, środowisko mate i mplayer2.
dddarek napisał(-a):
+1 vdpau jest zlotem w przypadku uzywania mplayer. VLC nie potrzebuje vdpau.
A vlc czasem nie korzysta z vdpau za pośrednictwem vaapi? Nie używam go obecnie, ale przynajmniej kiedyś tak było.
vlc korzysta z vdpau:
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself libva: libva version 0.32.0 Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". libva: va_getDriverName() returns 0 libva: Trying to open /usr/lib/dri/nvidia_drv_video.so libva: va_openDriver() returns 0 [0xafd0ae20] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.
Czyli chyba tak samo jak było nadal jest. Odnośnie mplayera na vdpau, to najłatwiej zainstalować smplayer i tam wyklikać wyjście vdpau, on już sobie będzie dobierał resztę odpowiednio w zależności od otwieranego pliku. Z wiersza poleceń oczywiście też można jakby ktoś bardzo chciał.
Nie chcialem negowac niczyich stwierdzen ani znajomosci tematu. :cool:
raider21 napisał(-a):
Już mam zainstalowany debian unstable
Nie zapomnij zainstalowac :
# aptitude install apt-listbugs
bo mozesz "cierpiec" o czym na pewno wiesz.
Powodzenia :)
EDIT :
raider21 napisał(-a):
vlc korzysta z vdpau:
Czy juz zainstalowales prywatny pilot nVidia ? Pytam z ciekawosci, jezeli pozwolisz. ;)
$ grep -B2 'Module class: X.Org Video Driver' /var/log/Xorg.0.log
Pytam, poniewaz jestem "twardym/zacieklym" zwolennikiem uzywania ekskluzywnie repo/dépôt Debian do instalacji pakietow ! Link http://www.nvidia.com/object/linux-display-amd64-295.20-driver.html sluzy do sprawdzenia <<Supported products>>
GeForce 500 series:
GTX 590, GTX 580, GTX 570, GTX 560 Ti, GTX 560, GTX 550 Ti, GT 545, GT 530, GT 520, 510
Ostatnio edytowany przez dddarek (2012-03-03 01:01:58)