Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Komp dość stary: PII 266Mhz, hdd 2,5GB, 64MB Dimm... - obecnie na fluxbox'ie.
Na dzień dzisiejszy ftp, dzielenie łącza (ale tylko między siebie i 2giego kompa),apache2, azureus, vnc itp... Na kompie mam jeszcze 2 wolne sloty i mam możliwość taniego zakupu 2x32MB (ew. 1x64MB+1x32MB - ale nie wiem czy będą wszystkie wykrywane)... Wyjdzie zatem łącznie ~128-160MB RAM...
Czy taki "upgrade" trochę wzmocni kompa? Słyszałem że do serwerka na pewno nie zaszkodzi... Liczę na lepszą obsługę np. azureusa (który siłą rzeczy jest trochę pamięciożerny) no i ogólną elastyczność przy kilku aplikacjach naraz i przełączaniu między nimi...
To jak... warto?
Warto bez gadania jeśli używasz azureusa i vnc, wiem z doświadczenia na dużo mocniejszej maszynie.
Warto bez gadania jeśli używasz azureusa i vnc, wiem z doświadczenia na dużo mocniejszej maszynie.
Właśnie zalicytowałem 1x64MB +1x32MB - mam nadzieję że wystartują bez zgrzytów na mojej płytce... Jeśli tak to serwerek wzrośnie do 160MB RAM ;]
Buuu.... dostałem dziś zamówione pamięci RAM: 1x64MB GL (PC100, 2-stronna) i 1x32MB Siemens (PC66 2-stronna)...
Obecnie w kompie miałem 1x64MB Thomson (PC100, 1-stronna)...
Oczywiście chipset pracuje tylko z szyną 66MHz więc szybsze pamięci muszą zwolnić...
No i niestety jest to czego się spodziewałem tzn niektóre pamięci się ze sobą gryzą lub gryzą się z dość starą i nietypową przecież płytą :/
W chwili obecnej poprawnie współpracują tylko kości 1x64MB Thomson i 1x32MB - to w sumie dość dziwne że te 2 kości bezproblemowo się ze sobą dogadują natomiast np 2x64MB nie chcą działać (mimo tego samego taktowania nominalnego i ilości pamięci) - podobnie zresztą jak 32MB + 64MB GL (mimo że konstrukcyjnie podobne - 2 stronne)...
Wprawdzie 2x64MB bios zlicza i wykrywa poprawnie (w pewnej kolejności włożone wszystkie 3 pamięci również są wykrywane) natomiast podczas ładowania systemu debian się zawiesza wywołując różne komunikaty (coś chyba z adresami pamięci itp). Dodatkowo bo zahaltowaniu systemu na klawie migają diodyCapsLock i ScrollLock (ktoś wie co to oznacza?)...
Cóż... w każdym razie chyba będę musiał szukać jakiejś możliwości zamiany pamięci na inny typ/model - może zamiana na 1x64MB 66Mhz będzie chodzić jak naleźy... Podejrzewam że tak czy inaczej wszystkie są sprawne...
PS. Może ktoś chce się zamienić kostką na 1x64MB PC100? ;]
hmm... Jaki masz chipset?? Przypuszczam, że jakiegoś intela. Z drugiej strony, co by to nie było, to jak bios zlicza pamięć, a linux się sypie, to wygląda mi to na uszkodzony ram a nie wina chipsetu.
hmm... Jaki masz chipset?? Przypuszczam, że jakiegoś intela. Z drugiej strony, co by to nie było, to jak bios zlicza pamięć, a linux się sypie, to wygląda mi to na uszkodzony ram a nie wina chipsetu.
Chipset to jedno a np bios lub kompatybilność między kościami to drugie...
Sam kiedyś od qmpla wziąłem 256DDR żeby sprawdzić czy jest sprawna (wykrywało mu tylko 128 ale działała ok). U mnie natomiast pokazywało tyle ile trzeba (miałem 512 więć + 256 = 768) ale winda stawała zaraz na początku ładowania (a może komp się resetował itp itd)....
Zrobiłem qmplowi update biosu i pamięć chodzi jak burza. U mnie niestety jest jakoś tak że każdy nowszy bios jaki wgram (coś mam pecha do gigabyte'a) powoduje że potem odpalenie albo reinstalacja windy nie przebiega poprawnie :[
No ale wracając do pamięci... Dziś rozbiorę tego kompa siemensa i podłączę standardową płytkę atx (mam też i taką) na tym samym chipie (LX)... Zobaczę jak tam pamięci będą pracować.
PS. Wbrew pozorom starsze kompy są bardzo wybredne pod względem bezproblemowej współpracy różnych kości pamięci...
Dobra... jestem po wstępnych testach na 2giej płycie... Niestety nie odpalałem żadnego systemu ale po włożeniu kości wszystkie 3 są prawidłowo zliczane i testowane przez bios.
Zarówno w konfiguracjach 2x64MB jak i 2x64MB + 32MB pamięci są widoczne... Tak więc nie wiem... albo płyta albo np wersja/typ biosu w starszym kompie nie pozwala na prawidłową pracę...
Dodam jeszcze że na starym kompie grafa zint. rezerwuje sobie część ramu - może po tej operacji któraś z pamięci głupieje ;]