Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Posiadam Hirens Boot cd 13, jest w nim Ghost, chciałbym zrobić kopię dysku z mojego lapka z Debianem, ale żeby obraz dysku zapisany został na serwerze (też Debian) w sieci lokalnej. Na serwerze działa min. Samba i proftpd. Ma ktoś pomysł jak to wykonać? Dodam, że po uruchomieniu Ghosta, jest opcja TCP/IP ale prawdopodobnie wymaga to instalacji jakiegoś oprogramowania na serwie.
Dziękuję za pomoc.
Trzeba do tego Ghost Cast Server, jak to ugryźć w Debianie?
Ostatnio edytowany przez milik (2012-02-24 20:02:58)
Jeśli ten Ghost obsługuje dyski sieciowe to może udostępnić coś przez Sambę?
A może po prostu dd z poziomu jakiejś "żywej" dystrybucji uruchomionej na laptopie z CD?
Masz jakąś konkretną propozycję? Kurcze, nie wiem jak to ogarnąć, a przecież powinno być to możliwe bez problemu. Albo jakiś Debianowym programem, nie koniecznie Ghostem.
http://clonezilla.org/ przetestowane, bardzo proste i skuteczne
Spróbuję, może się uda.... niestety nie poradzę sobie z konfiguracją tego DRBL, to jakiś kosmos.
Ostatnio edytowany przez milik (2012-02-25 08:04:39)
Poczytaj mana do dd...
IF to bedzie twoj dysk do skopiowania, OF to bedzie docelowe miejsce, BS to rozmiar bloku (512?) - tak żeby nie obcięło na końcu.
czyli np odpalasz live-cd, znajdujesz swoj hd np pod /dev/sda, montujesz NFS z tego serwera lub podpinasz inny zapisywalny nośnik z wolnym miejscem i odpalasz:
dd if=/dev/sda of=/mnt/Docelowy_katalog/ObrazHD.img BS=512
Jeśli nie wyskoczą ci błędy odczytu źródłowego HD to powinno ci ładnie stworzyć obraz całego dysku. Tak ja to kiedyś robiłem.
A jak później w razie uszkodzenia systemu przywrócić obraz z serwera na laptopa? Również przez live CD?
zainstalowałem DRBL, drbl-ntfstools, drbl-image na serwerze, teraz powinienem wpisać:
/opt/drbl/sbin/dcs
Jednak wypluwa mi:
root@euphoria:~# /opt/drbl/sbin/dcs /opt/drbl/sbin/dcs: line 12: /opt/drbl/conf/drbl-ocs.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu /opt/drbl/sbin/dcs: line 13: /opt/drbl/sbin/ocs-functions: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root] You should run this program /opt/drbl/sbin/dcs in DRBL server, NOT in DRBL client or other machine. Program terminated! root@euphoria:~#
Jeszcze jedna sprawa, w instrukcji jest napisane
For Debian or Ubuntu, it is recommended to remove it completely by: apt-get remove network-manager.
Czy to mi nie rozwali połączeń na serwie?
Ostatnio edytowany przez milik (2012-02-25 10:10:41)
milik napisał(-a):
A jak później w razie uszkodzenia systemu przywrócić obraz z serwera na laptopa? Również przez live CD?
No w druga stronę po prostu jedziesz...
Czyli twoje OF to jest /dev/sda a twoje IF to plik z obrazem dysku.
Zrobiłem wszystko według wątku http://geekyprojects.com/cloning/setup-a-clonezilla-server-on-ubuntu/ zmieniłem adresy w /etc/network/interfaces na adresy odpowiadające mojej maszynie, ale w dalszym ciągu mam:
root@euphoria:/opt/drbl/conf# /opt/drbl/sbin/dcs -i /opt/drbl/sbin/dcs: line 12: /opt/drbl/conf/drbl-ocs.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu /opt/drbl/sbin/dcs: line 13: /opt/drbl/sbin/ocs-functions: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root] You should run this program /opt/drbl/sbin/dcs in DRBL server, NOT in DRBL client or other machine. Program terminated! root@euphoria:/opt/drbl/conf#
/opt/drbl/sbin/dcs: line 12: /opt/drbl/conf/drbl-ocs.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/opt/drbl/sbin/dcs: line 13: /opt/drbl/sbin/ocs-functions: Nie ma takiego pliku ani katalogu
A te pliki są?
ls -al /opt/drbl/conf/drbl-ocs.conf ls -al /opt/drbl/sbin/ocs-functions
zrób
Afair dd kopiuje tez puste miesce
milik probowałeś tej clonezilli? Używałem tego kilka razy (głównie windows, linux rzadko) i nigdy nie było problemów. Proste jak konstrukcja cepa
svL napisał(-a):
milik probowałeś tej clonezilli? Używałem tego kilka razy (głównie windows, linux rzadko) i nigdy nie było problemów. Proste jak konstrukcja cepa
Właśnie próbuję, :) ale muszę na serwerze zainstalować DRBL i wtedy Clonzilla zgrywa obraz na serwer z DRBL :) pracuję nad tym.
Udało mi się skonfigurować DRBL na serwerze, zobaczymy teraz czy zadziała tworzenie obrazu partycji programem Clonezilla.
Ostatnio edytowany przez milik (2012-02-25 13:23:53)
Działa, ale nie przez DBRL tylko na sambie... :)
svL napisał(-a):
Kopia posektorowa, nic złego, w stu procentach to samo co orginał.
milik nie kombinuj za bardzo, tylko zrób obraz na podmontowanym udostępnionym zasobie
mer niby tak, tylko po co obraz ma wiecej miejsca zajmować
Jak się uruchomi Ghost to podmontuj udział samby w konsoli cmd windowsa: net use g: \\serwer\udzial
Co do TCP/IP to musisz postawić serwer Ghosta i włączyć nasłuch a w Ghoście wpisać IP i nazwę sesji - działa, oba rozwiązania sprawdzone wielokrotnie :)
bns napisał(-a):
Jak się uruchomi Ghost to podmontuj udział samby w konsoli cmd windowsa: net use g: \\serwer\udzial
Co do TCP/IP to musisz postawić serwer Ghosta i włączyć nasłuch a w Ghoście wpisać IP i nazwę sesji - działa, oba rozwiązania sprawdzone wielokrotnie :)
Tak, tylko jak nazywa się serwer Ghosta w Debianie? :)
A wydali go w ogóle na Linuksa? :)
Nie musisz mieć stawiać serwera tam gdzie będziesz chciał przywrócić obraz. Może być na innej maszynie, on służy tylko do "składowania" obrazów :)
Ale właśnie o to mi chodzi, mam serwer w LANie i chcę robić kopie zapasowe ghostem, dwóch komputerów, te kopie chcę zapisywać na tym serwerze.
A czy w Ghoście jest taka możliwość?
Tak jest. Pisałem wyżej, że przed uruchomieniem Ghosta trzeba sobie zmapować udział jako dysk i potem uruchamiasz Ghosta i zapisujesz na ten dysk.
net use G: \\serwer\udzialSMB
Istnieje jeszcze cos takiego jak Redobackup - ma to kopiowanie po sambie ,ftp - z wolnym miejscem na partycji tez sobie radzi
Strony: 1