Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Posiadam zainstalowane xine i vlc. Z tego co zauważyłem, w vlc jest możliwość zgrywania muzyki z płyt cd audio. Próbowałem coś wykombinować, jednakże za nic nie mogę poprawnie zgrać muzyki (w ogóle nie mogę), tak jak to jest możliwe w rhythmboxie. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki dotyczące xine jak i vlc?
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2012-02-20 23:47:52)
Pojawiają się jakiekolwiek błędy programu? Spróbuj może testowo najpierw zripować płytę do *.wav, potem zakodować np. do mp3 w konsoli. Zobaczysz czy w ten sposób odbywa się to bez błędów np. ze sprzętem itp.:
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-ripping-and-encoding-audio-files/ .
... W zasadzie dopchałem się do ustawień i jak się okazało, wszystko (za pomocą vlc) działa poprawnie. Mogę prosić o info, jak zautomatyzować działanie w vlc dla kilkunastu plików?
Dlaczego uparłeś sie na vlc.
Dla mnie prościej to zrobić konsolowym mplayerem
mplayer cdda://1 -ao pcm
Zrzuci do wav pierwszy track. następne analogicznie. 2 3 4
Dolączając do skladni jakiś koder np lame bedzie zrzucał do wybranego formatu (w przypadku lame mp3)
Łatwiej również skrypt napisać.
Jeszcze lepiej użyć zamiast odtwarzaczy wyspecjalizowanego programu do zgrywania, który nie tylko ułatwia życie ale i poinformuje o ewentualnych problemach z odczytem płyty. Polecam rubyripper (repozytorium debian-multimedia.org), który powinien zadowolić największych pedantów. Linuksowy odpowiednik słynnego EAC pod Windows.
Strony: 1