Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mój doebian łączy się z internetem przez modem 3G, używam do tego celu network-managera. Ta część działa bez zarzutu. Problematyczny jest natomiast fakt, że chcąc odczytać smsy z modemu muszę uprzednio zabijać wszystkie procesy network-managera co oczywiście równe jest z rozłączeniem z siecią. Gammu nie potrafi się komunikować z modemem jeśli robi to inny program. Wymyśliłem więc, że odczytam sobie te smsy i zapiszę do pliku podczas bootowania systemu, a później niech już sobie network-manager robi z modem co chce. Udało mi się przecztać wiadomości ale pojawił się nowy problem - po tej operacji network manager ignoruje modem (nie pomaga odłączanie/podłączanie), tak jakby gammu wciąż i wciaż łapał za modem, za każdym podłączeniem, chociaż data modyfikacji pliku w którym zapisuje smsy nie potwierdza tego. Nie bardzo wiem, co dalej zrobić, gdzie poczytać. W google jest mnóstwo przykładów nt dodawania skryptów do init.d, ale nie znalazłem nic powiązanego z gammu.
Napiszę jeszcze co i jak zrobiłem.
Prosty skrypt, wdłg /etc/init.d/README:
#!/bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: gammu # Required-Start: $local_fs $remote_fs # Required-Stop: $local_fs $remote_fs # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: gammu-based sms reader ### END INIT INFO gammu -c home/sbc/.gammurc --getallsms > /home/sbc/smsy && echo "Pobieranie/zapisywanie smsow"
później
root@above-raibow:~# insserv gammusms root@above-raibow:~# reboot
No i jakoś to działa, tylko jak napisałem wcześniej, po starcie systemu nie idzie się dostać do modemu.
Coś słabo to README poczytałeś. Za pomocą update-rc.d wstaw ten "skrypt" zaraz przed network-managerem.
Problemem nie jest wstawienie tego skryptu w odpowiednim miejscu, a fakt że jeśli gammu pogada z modemem w trakcie bootowania systemu to poźniej modem za chiny nie odpowie na zaczepki network-managera.
Spróbuj w skrypcie po odczytaniu smsow zabić procesy gammu oraz wyładować i załadować moduł od modemu.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2012-02-15 02:09:36)
ja bym chetnie config file zobaczył.
sprawdz jeszcze czy podziala np. z
-X, -suicide=seconds
Kills itself after number of seconds
-X 2
albo
-suicide=2
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-02-15 07:44:03)
Przeładowanie usb-ohci i usb-uhci rozwiązuje problem. Dzięki.