Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, postanowiłem dziś przeinstalować debiana z etch na wheezy. Pobrałem więc wersję wheezy net-inst z tego adresu, wypaliłem płytkę i zainstalowałem. Po instalacji okazało się, że GRUB nie widzi visty, a gdy wybieram debiana, zaczyna się wszystko niby ładować, a po 2-3 sek system jakby się wiesza pokazując czarny ekran i jakieś białe paski.
Zainstalowałem więc znów wersję etch żeby sprawdzić czy nie spaprałem czegoś podczas instalacji ale w etch wszystko jest ok - GRUB widzi vistę i debian uruchamia się poprawnie. W czym może tkwić problem?
Na tej stronie masz nie Wheezy tylko Squeeze RC:
[22.01.2011] Debian Installer 6.0 Release Candidate 2 release
Wheezy to Debian 7.0 a aktualna wersja Squeeze to 6.0.4
Ponadto radziłbym nieoficjalny obraz netinstall od Kenshi Muto, ten ma komplet firmwarów do róznych urządzeń, co mocno ułatwia instalację.
A potem go zaktualizował do dowolnego wydania przez aptitude.
Sznurki:
http://dug.net.pl/news/304/
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/backports/squeeze/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-02-17 23:54:53)
Jacekalex napisał(-a):
Na tej stronie masz nie Wheezy tylko Squeeze RC:
Linki dla poszczególnych architektur prowadzą do aktualnych dniówek testinga.
Faktycznie, zasugerowałem się nagłówkiem "Wiadomości".
A jak wyłączyć KMS w GRUBie?
Ostatnio edytowany przez Pako (2012-02-18 11:59:59)
• Wybrać z listy wiersz uruchamiający Debiana, jednak zamiast enter wcisnąć „e”
• Zejść niżej do wiersza zaczynającego się słowem „linux” i zawierającego „vmlinuz”
• Na końcu tego wiersza dopisać:
Jeżeli grafika to Intel albo Radeon:
nomodeset
Jeżeli to Nvidia:
nouveau.modeset=0
• Uruchomić system kombinacją klawiszy ctrl + x
=========
EDIT: Wrzuciłem na portal, bo to dosyć często się przydaje: dug.net.pl/tekst/191.
Co do gruba + vista wykonaj jako root polecenie
update-grub2
i reset
GRUB już działa jak powinien, a dopisanie "nomodeset" też pomogło :) Jednak żeby nie było tak nudno pojawił się kolejny problem :P mianowicie podczas próby instalacji czegokolwiek wyskakuje błąd "Nie udało się przetłumaczyć nazwy ftp.pl.debian.org". Szukałem trochę informacji o tym przed chwilą, zmieniłem plik resolv.conf ale to nic nie pomogło. Może to ma coś wspólnego z tym, że podczas instalacji debiana wyskoczył komunikat, że nie ma sterownika do karty sieciowej i czy chce zainstalować je z innego źródła - odpowiedziałem, że nie. Instalacja mimo to przebiegła pomyślnie, wszystko się pobrało bez żadnych problemów.
Pako napisał(-a):
GRUB już działa jak powinien, a dopisanie "nomodeset" też pomogło :) Jednak żeby nie było tak nudno pojawił się kolejny problem :P mianowicie podczas próby instalacji czegokolwiek wyskakuje błąd "Nie udało się przetłumaczyć nazwy ftp.pl.debian.org". Szukałem trochę informacji o tym przed chwilą, zmieniłem plik resolv.conf ale to nic nie pomogło. Może to ma coś wspólnego z tym, że podczas instalacji debiana wyskoczył komunikat, że nie ma sterownika do karty sieciowej i czy chce zainstalować je z innego źródła - odpowiedziałem, że nie. Instalacja mimo to przebiegła pomyślnie, wszystko się pobrało bez żadnych problemów.
A masz połączenie z netem ? bo jak nie masz to wtedy taki komunikat wyskakuje. Drugie to pokaż sources.list
Próbuje pingować np. google.com to wyskakuje komunikat, że host nieznany, czyli wychodzi na to, że nie mam połączenia z netem. Tylko dlaczego skoro podczas instalacji nie było z tym problemów? I pytanie nr 2 - jak to naprawić? :D Podczas instalacji korzystałem z wifi, teraz podczepiłem jeszcze kabel dodatkowo.
Strony: 1