Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-02-17 19:37:44

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Taśma łącząca matryce z płytą główną, Jak sprawdzić?

Siemka. Mam Asus N50Vn i na ekranie pojawiają się kolorowe(zółte,czerwone,zielone,białe..innych kolorów nie zauważyłem) paski przechodzące przez środek monitora w pionie. Nie byłoby to aż tak dokuczliwe, gdyby nie fakt, że co chwilę muszę z półobrotu walić(lekko puknąć,poprawić klapę) w matryce bo cała miga. Gdzieś wyczytałem(chyba nawet DUG,nie pamiętam), że ten model jest wybitnie podatny na uszkodzenia taśmy.

Z chęcią rozkręciłbym i wymienił tylko nie mam pojęcia jak sprawdzić, jaka to jest i jaką powinienem zakupić ?
To znaczy, nie chcę specjalnie rozkręcać aby sprawdzić co tam siedzi za taśma skoro i tak nie będę mógł jej od razu wymienić bo jej nie mam.
Zresztą z tego co słyszałem, to często nawet w tych samych modelach laptopów potrafią władować różne matryce i taśma może się różnić, więc sam nie wiem co zrobić.

Nie chcę oddawać do serwisu bo jak usłyszałem ~150 to mnie w kiszkach zaczęło skręcać... gwarancji niestety już brak.

Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-02-17 19:56:49)

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#2  2012-02-17 20:16:28

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Re: Taśma łącząca matryce z płytą główną, Jak sprawdzić?

No niestety w serwisach taśmy tyle kosztują. Za 150 z robotą to cena i tak jest OK ;-) Jeśli chcesz to zrobić na własną rękę to bez rozebrania laptopa się nie obędzie. Napisz np. do ORIKI (www.orika.pl), podaj im dokładnie model, pn i sn lapka, może Ci podadzą pn taśmy i szukaj po alledrogo ebayach itp.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#3  2012-02-17 23:19:56

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Nie znam się na cenach może i jest okej ale nie na moją kieszeń:).
Napiszę do ORIKI, może pomogą.
Dzięki.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#4  2012-03-03 09:15:17

dddarek - Gość

dddarek
Gość

Salut,

Asus ma to do siebie, ze dokladnie po zakonczeniu gwarancji pokazuje swoje "kaprysy" i jest niezwykle "nieprzyjazny" do uzywania Linux'a. Jak tak "walisz" w ekran/matryce to nie wroze jemu dlugiego zycia.

Sprawdz po pierwsze dokladnie Twoja konfiguracje graficzna. Karta + pilot. Asus N50VN, un PC 15.4 pouces polyvalent (Geforce 9650 GT, 320 Go) ? Mimo, ze wszystko wskazuje na problem elektroniczny sprawdz tez RAM.

Stopka forum