Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam problem z zamkniętymi sterownikami Nvidii w wersji 290-10, pojawiła się już wersja 295.20 jednak niczego nie naprawiła. Przy próbie wylogowania sie z X'ów do konsoli kompletnie zawiesza się system. Jednak gdyby tylko to. System nie działa stabilnie.
Przy uruchomieniu np. Firefoxa, a potem przy otwieraniu kolejnych zakładek chwilami 'zamarza' na ok. 30 sekund. Odczuwalne jest ogólne spowolnienie systemu. Po przywróceniu sterownika nouveau system ożywa, działa normalnie, a nawet 'dostaje skrzydel'.
No ale chiałoby się korzystać ze sterownikow akcelerowanych.
W logach nie widać istotnych błędów, sporadycznie pojawiają się takie wpisy:
[ 1557.333] (EE) NVIDIA(0): Error recovery failed. [ 1557.333] (EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***
albo
[ 181.560] (WW) NVIDIA(0): WAIT (2, 7, 0x8000, 0x0000e7f0, 0x0000e848) [ 182.281] (WW) NVIDIA(0): WAIT (0, 7, 0x8000, 0x0000e848, 0x0000e848)
Na forum http://www.nvnews.net sporo zgłoszeń BUG'ow, różne modele kart, np.
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=173214
Nie wygląda to dobrze niestety, dwie kolejne wersje z błędami. Ostatnią dobrze działającą wersją była 275.43.
I w zwiazku z tym moje pytanie:
Czy jest mozliwosc, a jesli tak, to skad pobrac i zainstalowac ta wersje przy uzyciu 'Debian way', bo wolałbym ten sposob?
Mój system to Debian Sid, jądro 3.1.0-1-686-pae
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez xort (2012-02-17 09:41:00)
xort napisał(-a):
Czy jest mozliwosc, a jesli tak, to skad pobrac i zainstalowac ta wersje przy uzyciu 'Debian way', bo wolałbym ten sposob?
Wszystkie wersje, które były w repo Debiana, powinny być dostępne na snapshot.debian.org.
EDIT: A ta wersja w ogóle była kiedykolwiek w Debianie? Z tego co widzę 275.36 była ostatnia z serii 275.
.Mam tu na dysku Debiana Squeeze i686 z kernelem 3.2.0-0.bpo.1-686-pae i zainstalowanym ze skryptu Nvidii sterownikiem 290.10, wszystko działa bez kłopotu.
W tej chwili mam przed nosem Gentoo hardened i686 z Grsecurity i Paxem, driver Nvidii z doodanymi łatkami pax i rt, i z Xorgiem 1.11 chodzi bez problemu w warunkach, od których Debian Sid się różni jak przedszkole od huty stali.
Także szukałbym na Twoim miejscu innej/wcześniejszej wersji Xorga, a nie sterownika.
Edyta:
U mnie (na Gentoo) 295.20 wyłącza konsolę po włączeniu czegokolwiek, co korzysta z 3d.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-02-17 09:48:59)
ArnVaker napisał(-a):
xort napisał(-a):
Wszystkie wersje, które były w repo Debiana, powinny być dostępne na snapshot.debian.org.
EDIT: A ta wersja w ogóle była kiedykolwiek w Debianie? Z tego co widzę 275.36 była ostatnia z serii 275.
Chyba nie była, bo nie udało mi się jej odszukać. Miałem ją przedtem ale z Nvidii. Ale, znalazłem i pobrałem wersję 285.05.09 i wydaje się działać OK!
Dzięki serdeczne za pomoc!
Strony: 1