Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
postanowiłem zamienić Xfce na MATE i w związku z tym pojawił się problem. Używam LightDM i przestała działać opcja "Domyślna sesja", za każdym razem muszę wybierać sesję MATE, inaczej wywala błąd, który komunikuje, że zalogowanie jest niemożliwe, ponieważ nie ma takiej sesji. Wybieranie za każdym razem opcji MATE jest średnio wygodne - z Xfce działało wszystko z automatu. Chcę dać szansę MATE i trochę się nad nim posiedzieć, więc mam nadzieję, że da się to zrobić :)
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-02-13 09:23:16)
Pokaż
ls -n /etc/alternatives/x-session-manager
Prawdopodobnie wystarczy
rm /etc/alternatives/x-session-manager ln -s /usr/bin/mate-session /etc/alternatives/x-session-manager
co bym zrobił pierwsze przy LightDM którego używam przy xfce
zmieniłbym w
/etc/lightdm/lightdm.conf
user-session=lightdm-xsession
na
user-session=mate
sprawdź jeszcze, czy nie zostało xfce w
~/.dmrc
Ostatnio edytowany przez arturek (2012-02-13 11:59:09)
lucek@lucek ~ $ su Hasło: lucek lucek # ls -n /etc/alternatives/x-session-manager ls: nie ma dostępu do /etc/alternatives/x-session-manager: Nie ma takiego pliku ani katalogu
lucek@lucek ~ $ cat .dmrc [Desktop] Language=pl_PL.utf8 Layout=pl Session=mate
Zrobiłem jak radził arturek i teraz działa z palca, zatem temat można uznać za rozwiązany ;)
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-02-13 14:20:40)
sir_lucjan napisał(-a):
postanowiłem zamienić Xfce na MATE
miałem ten sam dylemat jednak zostaje na Xfce + aplikacje Gnome3
tak Gnome3 odkąd jest oxygen-gtk3
xfce4.8 - gtk2-engines-oxygen
xfwm - kde44-oxygen
na xfwm4.8.3 sam theme bez patcha
http://xfce-look.org/content/show.php/?content=123744
Gnome3 - gtk3-engines-oxygen
pakiet z ubuntu, pod debianem zalecam przebudować pakiet
dopiero mi ładnie zaskoczył
Teraz hostname zmieniło mi się na new-host, co z tym fantem zrobić?
Ale zmieniło się całkowicie czy tylko w LightDM?
sudo hostname <blablabla>
Powinno styknąć z tego co pamiętam
Fervi
sir_lucjan: /etc/hostname. Można też w /etc/sysctl.conf, ale plik /etc/hostname w Debianie ma najwyższy priorytet. Zresztą sam możesz zobaczyć, plik /etc/init.d/hostname.sh.
gdm3 ładuj...
cały czas grzebie w LightDM i nigdy mi się nie zmieniło
arturek@debian:~/Pulpit$ hostname
debian
arturek@debian:~/Pulpit$
takie miałem i mam nadal
Jak w tym Lightdm ustawić autologowanie ?
Dałem
autologin-user=ilin
ale to nic nie daje.
ilin napisał(-a):
Jak w tym Lightdm ustawić autologowanie ?
Zmagałem się z tym jakiś czas temu. Pomogło utworzenie z palca pliku:
/etc/pam.d/lightdm-autologin
o zawartości:
#%PAM-1.0 auth requisite pam_nologin.so auth required pam_env.so readenv=1 auth required pam_env.so readenv=1 envfile=/etc/default/locale auth required pam_succeed_if.so user != root quiet_success auth required pam_permit.so @include common-account session required pam_limits.so @include common-session @include common-password
Plik został wzięty skądś z internetu (ustawiłem i zapomniałem) ;] Najważniejszy fragment pliku /etc/lightdm/lightdm.conf:
autologin-user=marcin autologin-user-timeout=0 pam-service=lightdm-autologin user-session=xfce
W pliku /etc/lightdm/users.conf nie było zdaje się żadnych zmian, ale wstawiam dla porównania:
# # User accounts configuration # # NOTE: If you have AccountsService installed on your system, then LightDM will # use this instead and these settings will be ignored # # minimum-uid = Minimum UID required to be shown in greeter # hidden-users = Users that are not shown to the user # hidden-shells = Shells that indicate a user cannot login # [UserAccounts] minimum-uid=500 hidden-users=nobody nobody4 noaccess hidden-shells=/bin/false /usr/sbin/nologin
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-02-26 10:47:26)
Działa :)
Dzięki.