Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam problem z udziałem udostępnianym poprzez sambę. Mianowicie, w udziale znajdują się bazy danych w plikach DBF, około 40 plików. Cała baza waży 140 MB. Gdy ją kopiuję po sieci, wszystko śmiga błyskawicznie. Problem pojawia się po odpaleniu programu korzystającego z w/w bazy jako dysku sieciowego. Program po prostu mozolnie chodzi. Reindeksacja bądź raporty są przeprowadzane baaaaardzo powoli. Dodam że testy przeprowadzane były tylko przy włączonej jednej końcówce. W sambie poza "standardową" konfiguracją dodane są linijki odpowaidające za wyłączenie oplocków. Dodam że 10 razy szybciej wykonuję reideksację programu poprzez zgranie go przez sieć na lokalny dysk, przeprowadzenie reindeksacji i ponowne wgranie na serwer - takie rozwiązanie racji bytu niestety nie ma. Prosił bym o pomoc w jakiejkolwiek postaci.
Ostatnio edytowany przez palziu (2012-02-10 12:52:25)
Pokaż smb.conf bo tak to można tylko gdybać ....
[global] oplocks = False socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=8192 SO_RCVBUF=8192 IPTOS_LOWDELAY [dos] path = /mnt/dos read only = no public = yes writeable = yes create mode = 0777 directory mode = 0777 browseable = yes guest ok = yes level2 oplocks = False veto oplock files = /*.DBF/*.dbf/
Podstawowe pytanie. Na jakim systemie odpalasz tą aplikację. Jeżeli na XP sprawdź procesy na nim, netvdm.exe bodajże zajmuje 100%. Kiedyś można było kupić aplikację tamedos, która niwelowała ten bug windowsa. Spróbuj pod Windows 98
rulezdc napisał(-a):
Spróbuj pod Windows 98
Żartujesz?
@palziu
Zakomentuj socket options i porównaj.
pasqdnik napisał(-a):
rulezdc napisał(-a):
Spróbuj pod Windows 98
Żartujesz?
Kolega nie żartuje... Program nazywa się SKP500 służy do sprzedaży w hurtowniach spożywczych i był pisany pod 98. Niestety, ta sama sytuacja pod 98.
pasqdnik napisał(-a):
@palziu
Zakomentuj socket options i porównaj.
Nic to nie da - Myślałem że ta linijka załatwi problem i dlatego została wpisana ale nie pomogła.
Co do tamedos to racja - gdzies w ubogiej dokumentacji w/w programu natknąłem się na nazwę takiego programu i nawet jest gdzieś w instalacji. Jutro będę w tej firmie i zobaczymy. Dam znać.
Pozdrawiam.
Ja rozumiem, że są firmy, które jeszcze używają takich archaicznych wynalazków, sam miałem taki dziwny system księgowy "w obsłudze". Ale polecanie komuś instalacji w98 ... U mnie działało to bez problemu na standardowej konfiguracji udziału. Oplocki (jeśli już były - nie pamiętam) konfigurowałem chyba globalnie. Udział mapujesz na kliencie do dysku? Czy jakimś cudem działa to po ścieżce UNC ?
pasqudnik czytaj ze zrozumieniem. Ja mu nie kazałem przechodzić na Win98 tylko spróbować (zobaczyć) czy działa normalnie.
Daj całego konfiga. Bo to co wkleiłeś to myślę że nie jest to twój smb.conf. No bo jak tak wygląda to nie za bardzo będzie to dobrze chodzić. U mnie w firmie samba obsługuje około 40 stacji z różnymi programami kadrowymi, płącowymi finansowymi itd. I działało to na win98, działało na XP a teraz ma Win7 też działa. Także problem leży po stronie ustawień samby