Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Co jakiś czas ginie mi możliwość włączania programów wykorzystujących 3d. Fglrx się ładuje i działa. Problem rozwiązuje:
root@siduxbox:/home/aurelisz# update-alternatives --config glx There are 2 choices for the alternative glx (providing /usr/lib/glx). Wybór Ścieżka Priorytet Status ------------------------------------------------------------ 0 /usr/lib/fglrx 99 tryb auto * 1 /usr/lib/fglrx 99 tryb ręczny 2 /usr/lib/mesa-diverted 5 tryb ręczny Naciśnij Enter, aby pozostawić bieżący wybór[*], albo wpisz wybrany numer:0 update-alternatives: ostrzeżenie: forcing reinstallation of alternative /usr/lib/fglrx because link group glx is broken. root@siduxbox:/home/aurelisz# update-alternatives --config glx There are 2 choices for the alternative glx (providing /usr/lib/glx). Wybór Ścieżka Priorytet Status ------------------------------------------------------------ * 0 /usr/lib/fglrx 99 tryb auto 1 /usr/lib/fglrx 99 tryb ręczny 2 /usr/lib/mesa-diverted 5 tryb ręczny Naciśnij Enter, aby pozostawić bieżący wybór[*], albo wpisz wybrany numer:1
Psuje się to na tyle często, że jest męczące. Jest na to jakiś sposób?
co ja bym zrobił ..
zajrzał bym do pliku
/var/lib/dpkg/alternativers/glx
zobaczył czy nie ma tam dwóch identycznych wpisów w stylu
auto /usr/lib/fglrx fglrx.1.gz /usr/share/man/man1/fglrx.1.gz /usr/lib/fglrx 99 /usr/share/man/man1/fglrx.1.gz
i jeden usunoł :], albo zmienił mu priorytet z 99 na .... 6 :]
to co mi sie nasuneło na myśl to że jest pewnie jakiś konflikt, bo widzi dwa wpisy odnoszace sie do tego samego pliku ( tej samej lokalizacji ) a do tego oba wpisy maja taki sam priorytet to sie gubi.
ale pewności nie mam :]
nie wiem nie sprawdzałem :P
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-02-09 16:53:29)
cat /var/lib/dpkg/alternatives/glx manual /usr/lib/glx glx--fglrx_drv.so /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so glx--libGL.so.1-x86_64-linux-gnu /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1 glx--linux-libglx.so /usr/lib/xorg/modules/linux/libglx.so /usr/lib/fglrx 99 /usr/lib/fglrx/fglrx_drv.so /usr/lib/x86_64-linux-gnu/fglrx/libGL.so.1 /usr/lib/fglrx/fglrx-libglx.so /usr/lib/mesa-diverted 5 /usr/lib/mesa-diverted/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1
Jakieś podpowiedzi?
Podejrzewam, że jakbyś zamiast libgl1-mesa-glx podłożył pusty pakiet, to problem by zniknął.
(to w razie gdyby nie znalazło się jakieś bardziej cywilizowane rozwiązanie)
Kiedy nie ma przyśpieszenia, to:
LIBGL_DEBUG=verbose glxinfo name of display: :0 libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/tls/swrast_dri.so libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/swrast_dri.so libGL error: dlopen /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/swrast_dri.so failed (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/swrast_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory) libGL: OpenDriver: trying ${ORIGIN}/dri/tls/swrast_dri.so libGL: OpenDriver: trying ${ORIGIN}/dri/swrast_dri.so libGL error: dlopen ${ORIGIN}/dri/swrast_dri.so failed (${ORIGIN}/dri/swrast_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory) libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/dri/tls/swrast_dri.so libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/dri/swrast_dri.so
Strony: 1