Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Karta to asus xonar dx, mam sluchawki + glosniki, sluchawki i glosniki mam podpiete z tylu, poki co na sluchawkach nic nie gra ;].
wrzucam tylko to co mialem domyslnie w .asoundrc bo wszystko inne co probowalem to sa tylko moje 'wypociny'
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1025 ipc_perm 0666 slave { pcm "hw:0" period_time 0 period_size 256 buffer_size 4096 periods 192 rate 44100 } }
Probowalem dodawac tablice routingu np.
pcm.ch40dup{ type route slave.channels 4 slave.pcm "surround40" ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 ttable.0.2 1 ttable.1.3 1 }
i jako no i dodawac to do pcm.mixer, ewentalnie odwrotnie tz. do pcm.ch40dup dodawalem pcm.dmixer
pomyslalem ze cos takiego jak 4.0 nie istenije wiec probowalem tez z 4.1 , 5.1 no i klops na wszystkich kanalach glucho
jako ze siedze nad tym juz z 3h to poprosil bym o jakas wslazowke ;]
[edit]
sry nie ten dzial powinno byc w multimedia, prosze o przeniesienie, akurat 'hardware' mialem otworzone no i nie zobaczylem gdzie pisze posta ;].
[edit2]
lol dziala xd pcm.ch40dup wrzuclem do pdm.!default jako ' slave.pcm ch40dup'.
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-06-01 12:20:32)
aaaa nienawidze alsy , w sumie to bardziej nienawidze dokumentacji do alsy :]
...
problem taki jak w temacie, tylko żeby mixer działał ( w konfigu jak wyżej mikser nie działa, ostatnio zaczelo mnie to irytować i trzeba coś z tym zrobić ), najlepsze jest to że jak wywale .asoundrc to działa mikser, tylko dźwięk nie jest kopiowany ale działa w trybie 2.1.
acha pytanie czy skoro mikser działa kiedy nie ma .asoundrc, to oznacza ze na karcie ejst to sprzętowo obsługiwane ? jeżeli tak , to jak dodać takie urządzenie do default alsa.
nie rozumiem jeszcze zależności pomiędzy pcm a pcm_slave.
dla przykładu robie urządzenie w których chce mieć kontrole dźwięku ( z klawiszy)
oraz urzadzenie z kopiowaniem kanałów,
osobno działają
play -D nazwa test.wav
natomiast jeżeli wrzuce oba do
1 pcm.!default {
2 type plug
3 slave.pcm "xonar"
4 slave.pcm "ch40"
5 }
to nie działają.
why ?
albo inaczej na jakiej zasadzie działają zależności w alsa, tz. do których typów mogę dodać urządzenie slave, i jakiego typu może być.
inaczej mówiąc czy np. do typu plug mogę dodać type hw + typ route ( wiem że nie moge bo nie działa xd, no ale na jakiej zasadzie jest to ustalane)
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-02-04 12:02:09)
Wydaje mi się ,ze musisz routing kanałów ustawić w pluginie default aby to działało
dzx za odpowiedz :]
ale ... trafiło mnie i stwierdziałem że spróbuje oss4, co było błędem :]. ( napisze dla ciekawskich poniżej )
problem aktualny: co lepiej alsa , oss czy pulseaudio ? , chodzi o konfiguracje łatwość konfiguracji oraz bezproblemowość w działaniu :
wersja pierwsza zakłada konfiguracje jak w pierwszym poscie mikser + routing 4.0 ( kopiowanie kanałów ) + kontrola dźwięku z klawiszy
wersja druga zakłada konfiguracje : słuchawki oraz głośniki podpięte z tyłu bezpośrednio do karty, oraz przełącznik jak na front panel z którego kanału ma być dźwięk, czyli nie kopiowanie a poprostu przelacznik , no i oczywiście + mikser + kontrola dźwięku z klawiszy.
gnome 3.2
noo i problemów ciąg dalszy, bo tutaj oss4 nawet nie widzi mojej karty ( xonar dx ), domyślne ładuje mi sie moduł do kernela z alsy snd-virtuoso ( pomimo dodania go na czarna liste , oraz wypieprzeniu alsy ),
ale modu usuwam z palca ręcznie
potem ładuje moduł z oss
no i on nie kożysta z karty
restart daemona oss też nic nie daje
ossdetect z każda opcją też nic nie daje ( pojawia się tylko info )
[edit]
jak pisałem psota to bylem po restarcie.
zrobiłem to samo co wcześniej i tu uwaga
oss zadziałał :]
msusialem ręcznie wywali moduł alsy ( snd-virtuoso )
potem z palca załadować cmi_cos_tam
restart oss4-base
i osstest daje wreszcie wyniki ( po godzinie prób ).
to teraz tylko konfiguracja :] z kopiowaniem kanałów ( sry ze tyle durnego tekstu nawaliłem )
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-02-04 14:52:57)
Strony: 1