Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wiam.
Mam podmontowany katalog:
mount --bind /scieżka do katalogu/ /ścieżka/do/katalogu/użytkownika/
Teraz chciałbym aby "/ścieżka do katalogu" miała tylko prawa dostępu.
próbowalem dodać w pliku konfiguracyjnym proftpd.con
<Directory /ścieżka do katalogu/> <Limit WRITE> DenyAll </Limit> </Directory>
Ale jakoś nie załapał
a nie lepiej
ln -s /ftp/user /home/user/ftp
?
Ostatnio edytowany przez torrentow (2011-03-21 12:54:01)
Nie. proFTPd nie łyka symlinków.
<Limit DELE RMD XRMD> DenyUser wirtualne@konto.ftp </Limit> <Directory /> HideFiles "(\.ftpaccess)" </Directory>
Ja mam coś takiego i wybrany użytkownik (wirtualne@konto.ftp) może tylko wrzucać pliki, ściagać i przeglądać natomiast nie ma praw do ich usuwania.
ProFTPd @ Gen2
Wpis jest w pliku .ftpaccess w katalogu który ma zostać ograniczony. HideFiles mówi samo za siebie :)
winnetou dzięki. z plikiem .ftpaccess zadziałało.
Teraz jest inny problem jak lokalizacje np:
/media/dane/
podmontować tak aby 50+ userów miało "skrót" do np dodam że pracujemy na użytkownika wirtualnych
/media/dysk-ftp/ftp-users/virtual/katalogi_użytkowników
wirtualne@konto.ftp nie może usuwać - ale może zmieniać nazwy plików/katalogów :)
pozdrawiam
winnetou napisał(-a):
Kod:
<Limit DELE RMD XRMD> DenyUser wirtualne@konto.ftp </Limit> <Directory /> HideFiles "(\.ftpaccess)" </Directory>Ja mam coś takiego i wybrany użytkownik (wirtualne@konto.ftp) może tylko wrzucać pliki, ściagać i przeglądać natomiast nie ma praw do ich usuwania.
ProFTPd @ Gen2
Wpis jest w pliku .ftpaccess w katalogu który ma zostać ograniczony. HideFiles mówi samo za siebie :)