Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mój problem polega na zainstalowaniu debiana na maszynie FUJITSU PIMERGY tx100s3
tzn
Maszyna jest wyposażona w soft do tworzenia RAIDA. Kiedy tworze RAID0 to jest wszystko ok Debian rozpoznaje RAID0 i można przejść tworzenie partycji.
Lecz gdy w sofcie stworze RAID 1 to Debian podczas tworzenia partycji rozpoznaje RAID1 jako READ-ONLY i dalsza konfiguracja jest niemożliwa.
Przy instalacji używałem polecenia dmraid=true niestety jedno co zauważyłem to: no controller found lub coś w tym stylu oraz fakt iż grub nie został zainstalowany
Moje pytanie brzmi w jaki sposób stworzyć raid1 aby wszystko było OK
Kolejną rzeczą jest fakt iż po usunięciu wszystkich raidów z menagera i zainstalowaniu debiana na 3 partycjach /, /boot, swap (szystko sie ładnie instaluje). Następnie wchodzę w menagera raidów i ustawiam raid1 na oba dyski wszystko się uruchamia włącznie z grubem ponieważ bez ustawionych raidow system nie bedzie się bootował
A kolejne pytanie brzmi czy po takim ustawieniu rai1 beżie działał poprawnie
Ostatnio edytowany przez hellsender (2012-01-30 12:24:17)
Proponuję zrezygnować z tego pseudoraidu i zrobić softwarowy np. użyciem instalatora Debiana.