Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Znajoma ma jakiegoś laptopa (nie wiem jaka marka i model) i mowi że nie dzała matryca lcd. Czy są jakieś szanse na naprawę tego w warunkach domowych czy to tylko i wyłącznie profesjonalny serwis jest w stanie coś takiego zrobić i mam jej i sobie oszczedzić czas i od razu skierować ją w odpowiednie miejsce?
Jakie mogą być ewentualne niekoniecznie "śmiertelne" (uszkodzony układ graficzny itp) przyczyny takiego zachowania?
Przejrzałem forum elektroda ale wiele tam nie znalazłem.
dzięki za ewentualne wskazówki ;-)
mogło paść:
1. taśma - wypięła się, przetarte przewody itp,
2. podświetlenie, jeśli to zwykłe LCD
3. matryca
4. gpu
5. płyta główna,
Spróbuj wcześniej sprawdzić czy działa grafika. Podłącz jakiś monitor do tego laptopa i zobacz co się dzieje, wymiana takiej matrycy to nic trudnego wystarczy trochę wprawy w posługiwaniu się wkrętakiem i trochę delikatności.
@diabolic
To, że na zewnętrznym monitorze będzie obraz, wcale nie oznacza, że karta graficzna jest sprawna.
Zresztą - od takich rzeczy jest forum elvikom. Tam siedzą majstry, którzy zajmują się tym na codzień.
@pasqdnik, ale w przypadku gdy i tu nic nie będzie obrazu dość prawdopodobne że gdzie indziej trzeba szukać przyczyny a nie w samej matrycy
tylko zasugerowałem że to jest warte sprawdzenia
Padniętą świetlówkę/inwerter można sprawdzić poprzez świecenie lampką na matrycę i wpatrywanie się czy przypadkiem nie pojawia się jakiś obraz.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2012-01-19 14:38:45)
Piotr3ks napisał(-a):
Padniętą świetlówkę/inwerter można sprawdzić poprzez świecenie lampką na matrycę i wpatrywanie się czy przypadkiem nie pojawia się jakiś obraz.
Bardzo fajny sposób, u mnie się kiedyś sprawdził jak mi inwerter padł, także zobacz czy gdzieś tam w czerni nie ma kawałka pulpitu :). Wymiana inwertera to też nie jest wielki problem. Tak samo jak przy całej matrycy odrobina wprawy w używaniu wkrętaków i trochę delikatności i samo się praktycznie zrobi.