Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam serdecznie wszystkich ;)
Mam mały problem i liczę na pomoc w jego rozwiązaniu, otóż w pracy posiadamy router WRT160NL Linksysa, na razie jest on jedynym routerem w firmie, który jest routerem dostępowym, dzieli pasmo itd . Problem jaki z nim posiadam od jakiegoś czasu jest taki, że skaczą pingi co za tym idzie muli strasznie dostęp do internetu. Pingi z komputera w sieci do routera ( przez WIFI) "skaczą" od 2ms do 1490ms. Co mam na mysli piszac skaczą: leca pingi maja 2-10ms poczym nagle leci 80-90 350 800 >1000 i znów wraca do 2ms. Moje pytanie brzmi, co może być tego przyczyną i jak temu zapobiec?
Dzieki za odpowiedzi.
Musisz sprawdzić szum w sieci. Bardzo możliwe że masz dużo urządzeń które ci brodcastują może coś ci z sieci ciągnie jakieś dane
Po prostu router ci nie wyrabia. Może ci się siec rozrosła. Z tego co wiem to urządzenia to raczej dom lub soho
Urządzeń podłączonych do tego routera jest: 9 komputerów polaczonych kablem i okolo 4 przez wifi, teraz spróbuje namowic szefa i postawic dodatkowy router oparty na debianie, chociaz nie wiem czy to sie uda poniewaz oszczednosci oszczednosci i jeszcze raz oszczednosci :|.
13 kompów na jednym roterku domowym?
I może jeszcze wifi z szyfrowaniem?
Do takiego bajzlu są zupełnie inne urządzenia.
Domowy router z 4 portowym switchem, to nie Cisco ani Mikrotik.
Lepeij zdejmij z niego te 9 kompów na kablu, puść przez jakiegoś kompa z Debianem, i switcha, a na nim zostaw samo wifi.
Jak macie tam 9 kompów, to jeden może robić za router - na takim kompie można Gnome i cośtam potrzebnego odpalić.
Chociaż i tak, jak po tym wifi zapieprza torrent albo inny p2p (choćby tylko z jednego kompa), to przy wpa router przeżywa bardzo ciężkie chwile.
Przy nieszyfrowanych też conieco.
Ewentualnie komp na roter - który wytrzyma conieco na kablu, np Intel p4-2.8 z kartami sieciowymi intela 1 Gigabit, to na na alledrogo jest kilka stów (sam komp jakies 250-300), a z doświadczenia wiem, że jak jakaś firma nie ma równowartości 99 euro na potrzebną inwestycję, to takiej firmie potrzebny jest syndyk, a nie informatyk :D
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-14 18:33:29)
Jeśli szef zaoszczędzi na MS Office wgrywając OpenOffice, to będzie go stać na PC+Switch w celu postawienia routera, dodatkowo może otrzymać funkcjonalność blokowania nk i facebooka :P
Przyczyn może być kilka
1 - to ktoś podpierdala adres IP routera
2 - duża ilość połączeń najczęściej generowanych przez programy typu P2P
4 - router się nie wyrabia jeśli wgrałeś do niego soft oparty na linuxie możesz obserwować co się z nim dzieje.
13 - komów to nie jest tak wiele nie wiem jak masz tam poustawiane ale defakto ten router powinien dać radę, ale i tak polecam postawienie serwerka nie jest to aż taki straszny wydatek o np: http://allegro.pl/hp-d530-sff-p4-478-2-8-1024-40-gb … 34488584.html spokojnie da radę a te 4 kompy możesz zostawić po wifi za tym routerkiem
Dodatkowo jeśli będziesz miał kompa z linuxem będziesz mógł dokładniej monitorować to co się dzieje w sieci
Wyłącz w routerze wifi i te komputery które ci pracowały po wifi teraz wepnij w skrętkę. Zaobserwuj czy dalej masz opóźnienia. Bardzo możliwe że twoje wifi w routerze ma dość.
Mam mały problem i liczę na pomoc w jego rozwiązaniu, otóż w pracy posiadamy router WRT160NL Linksysa, na razie jest on jedynym routerem w firmie, który jest routerem dostępowym, dzieli pasmo itd
Czy takie urządzenie dzieli łącze?
Myślcie, czy w Polsce kształcą tylko informatyków którzy by dokupywali kupe niepotrzebnego złomu? A nie, przepraszam innym wciskali dokupienie zbędnego złomu.
Na WRT54GL ludzie stawiali i nadal stawiaja sieci i to czasem po 15 koncówek.
Porównanie:
wrt54GL: Broadcom BCM5352 @ 200 MHz, RAM 16MB
wrtl160NL: Atheros 9130 @ 400 MHz, RAM 32MB
Jeśli GL'ka umie pociągnać throughtput na poziomie 40mbps to co niby ograniczajacego jest w 160?
stepien86: Sprawdz co wychodzi z komputerów, moze ktorys sieje czyms. Jakie masz łacze?
Ostatnio edytowany przez qluk (2012-01-14 20:05:55)
Jeśli nie kształtujesz pasma wychodzącego to wystarczy, żeby jedna końcówka maila większego wysyłała i pingi tak Ci podskoczą. Jeśli pasmo jakoś kształtujesz to zweryfikuj konfigurację. Router jest dobry i z palcem w ... porcie powinien obsłużyć kilkanaście końcówek.
Jacekalex napisał(-a):
Chociaż i tak, jak po tym wifi zapieprza torrent albo inny p2p (choćby tylko z jednego kompa), to przy wpa router przeżywa bardzo ciężkie chwile.
Przy nieszyfrowanych też conieco.
Pozostawie bez komentarza
AR9001AP-3NX and AR9001AP-2NX
Hardware Encryption AES, TKIP, WEP
Ja stawiam na zupełnie co innego: wi-fi ma to do siebie że jest wrażliwe na wszelakie zakłócenia. Sprawdź czy inna sieć w pobliżu pracuje na tym samym (bliskim) kanale no i zobacz jaki masz poziom sygnału wi-fi, niski to wysokie pingi i mała prędkość transmisji.
qluk napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Przy nieszyfrowanych też conieco.Pozostawie bez komentarza
AR9001AP-3NX and AR9001AP-2NX
Hardware Encryption AES, TKIP, WEP
Co nie zmienia faktu, że AR9001* pomimo sprzętowej akceleracji szyfrowania, nie obrobi szyfrowania z prędkością 150 czy 300 Mbit, przy szyfrowaniu wydajność jest wyraźnie mniejsza, widać to we wszystkich tanich routerach.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-14 22:43:28)
Referencyjna konstrukcja jest odpowiednio 3x3 i 2x2, Nie ma problemu żeby osiągnąć wysoką wydajność na szyfrowanym połączeniu (pomijam fakt, że N nie dział bez szyfrowania). W większości tani routerów ograniczono się do 1x1 poprzez wymiane układu nadawczego i to ona jest problemem (swoja droga "tanich" routerów na tej architekturze jest kilka - jest zbyt "droga" i dobra jak na takie zastosowanie). Dodatkowo problemem jest oprogramowanie ktore "nieswiadomie" ogranicza wydajnosc lub celowo. Jednym słowem szyfrowanie tutaj nie ma nic do tego.
Najprawdopodobniej problemem tuta jest:
a) zla konfiguracja QoS
b) nie chciane nadawanie jakiegos smiecia
c) przesadzona moc nadawcza wzgledem odległości
d) kijowe karty klienckie
Topologia sieci tez tutaj pozostawia dużo do zyczenia, łącze jest na razie aDSL z TP, jest juz zakupiony symetryk DSLa 2mega też TP, gdyż klienci zamawiaja towar przez terminale, co generowało dodatkowy ruch w sieci i mocno ja spowalniało. Topologia sieci wyglada jak pożal sie boze bowiem { INTENET } ----- Modem TP -----Router linksys ------ switch ( tani ;) ) ---- komputery + serwer na którym oparty jest system sprzedażowy z baza danych oraz do którego łączą się klienci za pośrednictwem terminala. Wydaje mi się ze konieczne będzie tutaj wdrożenie jakiegoś routera opartego o Debiana, który będzie dzielił łącze. Od razu zapytam czy
1. IPTABLES + HTB + IMQ zda tutaj egzamin?
2. zastanawiałem się również nad wdrożeniem Squida ( nigdy go nie wdrażałem nie konfigurowałem ) ponieważ szef narzeka, że większość pracowników spędza czas na facebooku i innych stronach niż na pracy. Może polecacie inny sposób blokowania stron?
1. QoS - ilu administratorów tyle rozwiązań.
2. Filtrowanie zapytan HTTP; można też blokować wszystko prócz... (też najlepiej po zapytaniach a nie po IP)
Przykład konfigu Squida (IMHO sensowny):
http://www.gentoo.org/doc/pl/security/security-hand … =12#doc_chap6
Pozdro
;-)
Odświeżę temat, otóż muszę zakupić router do firmy jakiś bardziej sensowny a jeżeli ten linksys, możecie mi coś doradzić? Główną funkcjonalnością ma być podział pasma, blokowanie dla niektórych adresów IP portu 80( by pracowali a nie siedzieli i oglądali gołe panie ) ;) Sprzęt musi obsłużyć około 15komputerów pracujących w sieci LAN, około 5 łączących sie przez wifi ( w budynku) oraz musi poradzić sobie z klientami którzy łączą sie z serwerem bazy danych celem zamówienia towaru. I teraz moja prośba o pomoc w doborze takowego routera. Drugą opcją jaka wchodzi w grę to postawienie serwera i zainstalowanie debiana - tutaj musi zostać zakupiony nowy komputer - może jakiś z jak najmniejszym poborem mocy.
Dodam jeszcze, że łącze jakie posiada firma to symetryk 2mbps
http://www.speedtest.net/result/1819294851.png wynik testu łącza
Ostatnio edytowany przez stepien86 (2012-03-07 16:47:05)
Strony: 1