Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Witam,
Mamy u nas w firmie wszystko na Wirtualnych maszynach VMwamer ESX. Zwiększyłem rozmiar dysku w menadżer ESX w linux widzę to jaką wolną przestrzeń. Na tym serwerze działa specjalna aplikacja, i nie mogę mieć restartów. Czy jest możliwość rozszerzenia partycji "w locie" ?
Problem też w tym, że admini aplikacji zainstalowali wszystko na jednej partycji / . Mi się wydaje , że bez użycia gparted albo innego narzędzia nie da rady, ale chciałbym się Was podpytać.
Dzięki za informacje i pomoc

Podobno człowiek...;)

Gparted zdecydowanie, jeśli możesz, jeśli nie,to spróbuj na innym kompie, i podpatrz w gparted procedurę i polecenia.
Ewentualnie możesz w konsolowym parted:
http://www.gnu.org/software/parted/manual/html_chapter/parted_2.html
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-10 10:32:34)

Kapelusznik

Nie da się użyć gparted na zamontowanej partycji AFAIK.

Członek DUG

oki dzięki za informację, myślałem, że może jest jakiś myk :)) no nic będą musieli przełknąć wyłączenie serwera na kilka godzinek.

Kapelusznik

Szczerze mówiąc nie wiem czy na zamontowanej w ogóle się nie da, napisałem tylko, że via gparted się nie da. Z drugiej strony zmienianie rozmiaru zamontowanego „/” z poziomu tego systemu nie brzmi zbyt bezpiecznie… Natomiast jeśli chodzi o zwiększenie rozmiaru partycji „w prawo” (patrząc z poziomu gparted), to o ile dobrze pamiętam trwa to moment, ponieważ istniejące dane nie są przenoszone, a jedynie dokładane jest puste miejsce.
PS Pamiętaj, że jeśli używasz np. UUID-ów, to oznaczenia partycji się zmienią po jej rozszerzeniu.

Członek DUG

uu nie wiedziałem to , gparted nie zmieni tego w systemie ? Nigdzie indziej ja nie wykorzystuję UUID.
Tak będę zmieniał w prawo

Kapelusznik

Jak zmienisz rozmiar partycji, to jednocześnie zmieni się jej UUID. Aktualne możesz sprawdzić via:
ls -l /dev/disk/by-uuid/
Obecnie UUID używane są domyślnie np. w konfigu GRUB-a i w fstabie. Jeżeli tak jest i u Ciebie, będziesz musiał nanieść poprawki.

Członek DUG

a to gparted tego nie zrobi ?

Pijak ;-P

Do zmieniania rozmiaru partycji służy resize2fs. Manual jest ładny i przejrzysty ;-). Partycji / zamontowanej nie ruszysz - tylko liveCD/USB.

Kapelusznik

redelek napisał(-a):
a to gparted tego nie zrobi ?
Oczywiście, że nie. Czemu gparted miałby modyfikować jakieś pliki konfiguracyjne jakiegoś systemu znajdującego się na jakiejś partycji?

Podobno człowiek...;)

Gparted działa tylko na niezamontowanych partycjach.
jak czchesz zmieniać partycje w locie, to idź do księgowego po kasę, kup nowe dyski, i postaw na nich LVM, a potem przenieś "cudowną aplikację" i cały bajzel na LVM.
Lvmy można zmieniać w locie.
A przy okazji możliwość przełącznaina między dwoma dyskami na serwerze, to podstawa.
Wtedy jak zdechnie jeden, to w ciagu 60s możesz przełączyć system na drugi dysk.
Na przyszłosć zainteresuj się też pojęciami raid-1 i drbd.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-10 18:58:54)

Członek DUG

Odczyt UID prosciej blockid
a do zmieniania partycji mozna uzyć blockdev
No i partycja na lvm by się przydała

Kapelusznik

rulezdc napisał(-a):
Odczyt UID prosciej blockid
# blockid bash: blockid: nie znaleziono polecenia
===========
Można jeszcze via blkid, ale trzeba pamiętać, że on trzyma cache, który trzeba wyczyścić żeby wyniki były wiarygodne.

Członek DUG

Miało być
blkid
ale jak rzadko się używa to sie zapomina :)

Kapelusznik

W takim razie radziłbym:
blkid -g && blkid
Sam się kiedyś zdziwiłem, że oznaczenia w wynikach ls -l /dev/disk/by-uuid/ oraz blkid się różnią. ;)

Członek DUG

Jeszcze
można sprawdzić
dumpe2fs <dysk> | grep UUID

Kapelusznik

To też ma swoje wady — zadziała tylko na partycjach ext2/ext3/ext4 i wymaga uprawnień roota. :)

Członek DUG

Wygrałeś :)

Kapelusznik

Dzięki! Fajnie się grało. xD

Członek DUG

Jest 1:0 rewanż w PES-a