Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jak napisać skrypt żeby radio na interfejsie wlan0 wyłączyło się o 00:00 i ponownie włączyło o 06:00 ?
do crona dopisz.
Do crona na stałe, lub do atd jednorazowo.
RTFM:
man at
Pozdro
;-)
ale jak zdefiniować godzine w cron ? :/
00 0 *** root ifconfig wlan0 down 00 6 *** root ifconfig wlan0 up
Tak bym to zapsiał Malo mi man cron podpowiedział...
To może
man 5 crontab
podpowie więcej.
Przypuszczam że problematyczny jest brak odstępów między asteryskami.
Już go rozgryzłem (metoda testowa) Pięknie działa
Im bardziej poznaje linuxa tym bardziej jestem przekonany że to była dobra przesiadka :)
Jeszcze jedna sprawa.
Czy samo podniesienie interferejsu (ifconfig wlan0 up) zainicjuje ponowne połączenie.
Czy nie będzie konieczne /etc/init.d/networking restart czy inne polecenie.
@yomal79
Bo była :D Ja cholera wie czemu jeszcze się z Ubuntu męcze(cholera nie mam czasu, ani ochoty na instalację Debiana - może jak bedzie jakiś długi Weekend i dobre warunki do pobierania np. wykupie nocne pobieranie bez limitu), ale na Wina już nie włażę mimo, że dużo stabilniejszy od Ubuntu ;)
Ostatnio edytowany przez thomsson (2012-01-09 21:50:26)
ilin napisał(-a):
Jeszcze jedna sprawa.
Czy samo podniesienie interferejsu (ifconfig wlan0 up) zainicjuje ponowne połączenie.
Czy nie będzie konieczne /etc/init.d/networking restart czy inne polecenie.
W interfaces mam :
auto lo iface lo inet loopback allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp auto wlan0 iface wlan0 inet static address 192.168.10.1 netmask 255.255.255.0 up /etc/init.d/hostapd start up /etc/init.d/isc-dhcp-server start up /etc/init.d/pyload start up /etc/init.d/transmission-daemon start
Chyba podczas wykonywania ifconfig wlan0 up podnosi wszystko to co pod nim bo AP działa tak jak powinien (dziwi mnie tylko że dioda od sieciówki się pali a sieci brak) Jak dam z konsoli to dioda gaśnie :) Dziwne ale i tak działa
Ostatnio edytowany przez yomal79 (2012-01-09 21:57:36)
Żeby zgasła to pewnie musiałbyś wyładować moduł z jądra.
faktycznie
rmmod ath9k gasi lampke :)
Teraz mam dylemat którego polecenia użyć...
Teoretycznie sieciówka po wlan down nie działa ale wyładowanie z jądra całkowicie ją wyłączy.
Zostaje przy ifconfig bo po wyładowaniu z jądra ath9k musze dać modprobe ath9k a następnie /etc/init.d/networking restart i isc-dhcp-server sypie błędami...
Ostatnio edytowany przez yomal79 (2012-01-09 22:08:54)
Strony: 1