Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2005-11-24 14:22:54

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

Tryb graficzny (X + fluxbox) - problemów kilka :/

.... Siema, zaznaczam że jestem dość "świeżym" userem linuxa...

Parę dni temu za 49zeta ;] kupiłem sobie 2giego kompa (PII 266, 64MB RAM, hdd 2,5GB, grafa zint. 2MB Matrox G100, CD-Rom32x - sprawny! etc...)

tutaj foto:
http://www.bpl.vectranet.pl/~jacekp/mix/kompik.jpg

Cel to postawienie na nim jakiegoś serwerka www/ftp no i chcę do niego podpiąć moje łącze int. a do typowego kompa z okienkami neta dostarczyć po lan'ie...

Ot - takie zabawy z linuxem (nareszcie mam na czym testować)...

W każdym razie tak... Zainstalowałem debiana 3.1 w wersji netinstall. Swój modem kablowy spiąłem z sieciówką w serku i net (po wykryciu DHCP) chodzi tzn pakiety spokojnie i ładnie się instalują...

Doinstalowałem już kilka rzeczy m.in. Apache'a, MC i zabrałem się za środowisko graficzne... Czytając informacje na necie zauważyłem że dość mało wymagający jest np fluxbox... Jako że dysk mam też niezbyt pokaźny postanowiłem go wrzucić...

No ale najpierw oczywiście X - tak więc ściągnąłem chyba wszystko co potrzebne czyli xserver-xfree86-dbg + system core i całą resztę... poza tym oczywiście fluxbox i fluxconf...
Podczas instalacji raczej prawidłowo podałem parametry ekranu (monit do serwka mam też niedawno kupiony za śmieszne pieniądze - ot, jakieś 14" 800x600@75Hz, 1024x768@60Hz) - przy instalce o dziwo nie mogłem wybrać 800x600@75Hz tylko 60 albo 72 - wybrałem to drugie - też monit obsługuje...

Po konfiguracji mychy itp był restarcik i od tej chwili widzę że coś jest nie tak:

Pod koniec uruchamiania systemu (gdy startuje X) obraz robi się ciemny (monitor się nie wyłącza) i kilka razy coś mryga (nie wiem może wykrywa tryby?)... Potem wszystko wraca do trybu textowego do pozycji logowania użytownika ("login: ")

Natomiast po próbie odpalenia X'ów w liniach mam takie oto komunikaty:

Kod:

(EE) MGA(0): Static buffer allocation failed, not initializing the DRI
(EE) MGA(0): Need at least 2812kB video memory at this resolution, bit depth
(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/mice
               No such device.
(EE) Configured mouse: cannot open input device
(EE) PreInit failed for input device "Configured Mouse"
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning: Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
> Ignoring extra symbols
Errors from xkbconf are not fatal to the X server
No core pointer

Fatal server errors:
failed to initialize core devices

Potem jeszcze wskazana ścieżka do loga X'ów: /var/log/XFree86.0.log

Tutaj ekran po poleceniu "X"
http://www.bpl.vectranet.pl/~jacekp/mix/debian/X.jpg
A tu po "startx"
http://www.bpl.vectranet.pl/~jacekp/mix/debian/startx.jpg

O co biega z tym komunikatem że za mało pamięci graficznej? 2MB powinno chyba starczyć żeby odpalić nawet więcej niż 1024x768 (i to przy niemałym odświeżaniu)...

Widzę że jakimś cudem także myszy nie wykrywa :[ - dziwne bo wiem że mysz jest na pewno sprawna (pracuje na PS/2) bo wcześniej instalowałem jakiegoś mandrake'a i była widoczna w menu instalacyjnym. Być może jakimś cudem jest niepoprawnie inicjalizowana... :/

Skorzystałem z polecenia pomocy " X /?" i znalazłem parametr pomijający mysz przy starcie X'ów:

Wykonałem zatem polecenie

Kod:

X -allowMouseOpenFail

No i po takim zabiegu wystartowało mi szare pole na pełnym ekranie z X'em na środku (podejrzewam że to kursor - coś podobnego miałęm w mandrake po instalacji...). Sprawdzałem - obraz jest wyświetlany w 800x600@72Hz czyli tak jak ustawiałem podczas konfiguracji X'ów...

Tuta zrzuty z ekranu po odpaleniu X'ów:
http://www.bpl.vectranet.pl/~jacekp/mix/debian/pulpitx1.jpg
http://www.bpl.vectranet.pl/~jacekp/mix/debian/pulpitx2.jpg

Czy tak wygląda poprawnie załadowany x-server? A jeśli tak to jak uruchomić teraz flux'a?

Powiedzcie mi w jaki sposób zmienić konfogurację myszy - tak aby została wykryta (mam zwykłą jakąś 3-przyciskową media-tech) - zresztą podpinałem też drugą (optyczną) i nadal nic. Podejrzewam jakieś błędy przy wyborze typu myszy (może port źle ustawiony :/ )

Pytanie 2... Jak wystartować fluxbox'a (bądź inny pakiet graficzny)? Wiem że musi być najpierw załadowany X...

Bo przy gołym poleceniu "fluxbox" w tr. textowym mam komunikaty:

Kod:

Error: Can not connect to X server.
Make sure you started X before you start Fluxbox.

Dzięki z góry za pomoc...

POZDR!

A brand new linux fan ;]

Do zabawy/testów deb'a: P4 1.7Ghz, mobo MSI (@intel 845), 512MB DDR, HDD 20GB.
Do zabawy ubuntu 7.10: AMD X2 3800+, mobo DFI(@nForce 4 Ultra), 2GB DDR2, ATi X1950, HDD 250+160+120GB

#2  2005-11-24 15:27:36

x-dos - Członek DUG

x-dos
Członek DUG
Serwis

Re: Tryb graficzny (X + fluxbox) - problemów kilka :/

zrób rekonfiguracje

Kod:

dpkg-reconfigure xserver-xfree86

jako urządzenie dla myszki podaj
/dev/psaux - dla PS/2

jeżeli chodzi o ten komunikat MGA to mi to wygląda jakby twoja karta graficzna niemogła uciągnąć takiej rozdzielczości (z taką ilością kolorów) więc sugeruje zmniejszyć ilość kolorów lub rozdzielczość

#3  2005-11-24 16:28:21

Rumi - prawiczek erotoman

Rumi
prawiczek erotoman
Serwis

ja troszku rozmyje apropo fluxbox'a jak sie go upiększa ?? gdzie jest coś jak menadzer okien czy pulpitu ??

#4  2005-11-24 16:40:07

maverick44 - Moderator

maverick44
Moderator
Serwis

Jesli chodzi o fluxboxa to sie go upieksza poprzez jego style ktore znajduja sie w /usr/share/fluxbox/styles lub w /usr/local/share/styles lub w katalogu ~/.fluxbox/styles , styl to tylko jeden plik w ktorym mozesz edytowac wyglad fluxa :) Polecam taki dokument :) http://www.dug.net.pl/texty/fluxbook.pdf

Maverick
Gentoo GCC 4.1.1 KDE 3.5.6 Kernel 2.6.17
AMD Sempron 2400+ 512 MB RAM Seagate 160GB
Linux user number: #415965
http://www.gohome.org/debian_logo_06.gif http://maluch.pcz.pl/~maverick/images/logo_gentoo.png

#5  2005-11-24 17:39:46

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Z mychą to już wiesz, w sumie X-dos Ci wszystko napisał. Tak z ciekawości - co to za komp? Nie przypadkiem jakiś Siemensiak ? Tak widzę po grafice - bo one miały 4 MB karte MGA (Matrox)
Przekonfiguruj podobnie jak myche:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
jak dojdziesz do kart grafiki to dla MGA wybierz 16 albo mniej. A rozdzielczości też w identyczny sposób ustawisz - okienka zagwiazdkowuje się przy pomocy spacji.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#6  2005-11-24 21:31:17

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Za mało pamięci RAM jak dla mnie. Mam Fluxa i z kilkoma malymi aplikacjami przy uruchamianiu mam zuzyte 80 MB. Pozatym na serwerze srodowisko graficzne O_o

#7  2005-11-24 22:26:51

x-dos - Członek DUG

x-dos
Członek DUG
Serwis

RAM jest wystarczająca, ja kilka razy w sytuacjach awaryjnych pracowałem na 64MB wraz z XFCE4 + XMMS + MOZILLA + APACHE i wszystko chodziło wporządku. Proponuje ustawić rozdzielczość 800x600, zwłaszcza iż komp ma byc do servera a nie do pracy nad grafiką i grami

#8  2005-11-24 23:19:24

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

.... dzięki x-dos za podanie komendy do konfiguratora X'ów...

Wprawdzie musiałem wpisać

Kod:

dpkg-reconfigure xserver-xfree86-dbg

czy jakoś tak (bo tak nazywa się mój pakiet - ale wszystko jeszcze raz ustawiłem i jest ok. Ustawienia grafiki wprowadziłem takie jak poprzednio natomiast zmieniłem ustawienie myszy i tym razem poszło ok.

http://www.bpl.vectranet.pl/~jacekp/mix/debian/pulpit.jpg

Przełączyłem powłokę na fluxboxa i działa... Nawet już doinstalowałem jakąś mozillę, kadu itp...

ALE

Niestety czcionki nie pokazują polskich znaków...  w menu podręcznym jest jeszcze jako tako bo zależnie od wybranego stylu polskie znaki są albo ich nie ma.

W pozostałych programach... jak np. Kadu czy Mozilla niezależnie od spodobu kodowania zawsze mam zamiast polskich znaków jakieś krzaczki czy kwadraty.
Ponadto nawet w aplikacjach pracujących w konsoli - (np MC czy Aptitude)  też polskie znaki nie są poprawnie wyświetlane.

Nawet uruchomiona w oknie konsola jest bez polskich znaków... Może ktoś ma wskazówki co do tego jak załadować polskie znaki? Może trzeba przeinstalować jakieś czcionki albo doinstalować nowe (JAK?)

Przeinstalowywałem już pakiety fontów i ust. językowe: util-linux-locales, mozilla-locale-pl, myspell-pl, oraz xfonty...

Poza tym nie widzę innych problemów... No może jeszcze jedno pytanko...  Obecnie system podczas startu automatycznie uruchamia tryb graficzny... Czy można (nie wiem jakąś kombinacją klawiszy) pominąć start X'ów podczas ładowania systemu??

------------------------------------------

Bodzio - owszem, komp to "Siemens Nixdorf" ale grafika ma 2MB (z tymże jest jeszcze slot na dodatkową pamięć graficzną)...

Znalazłem opis grafiki Matrox MGA G100 2MB:

8 Bit (256 Farben) bis 1600x1200 und mehr
16 Bit bis 1152x864
32 Bit bis 800x600

Jak widać wersja 2MB ma dość spore możliwości - na pewno większe niż mój monitor potrafi wytrzymać ;] W tej chwili jadę na 1024x768/16bit@60Hz ale te ostatnie troche już mnie męczy więc chyba zejdę na spokojne 800x600... A co do ustawiania rozdziałki itp - spoko - wiem co i jak w menu ustawić...

THX

A brand new linux fan ;]

Do zabawy ubuntu 7.10: AMD X2 3800+, mobo DFI(@nForce 4 Ultra), 2GB DDR2, ATi X1950, HDD 250+160+120GB

#9  2005-11-27 12:47:34

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

#10  2005-11-27 13:05:35

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

Ad.1 - ale tu coś o KDE nawijają... (no ale fragmenty może wykorzystam)

Ad.2 - upiększanie = spowalnianie(chyba) zatem odpada...

Ad.3 - spróbuję...

A brand new linux fan ;]

#11  2005-11-27 13:19:24

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Ad 1. Wiekszosc tych pakietow posiada z czcionki z polskimi znakami.
Ad 2. Uruchom aterma tylko z opcją polskich czcionek.
Ad 3. To opis uruchamiania czcionek w konsoli.

Zajrzyj jeszcze tutaj. Troche wyjasnia:
http://www.debianusers.pl/article.php?aid=5#xwindow

#12  2005-11-27 13:21:19

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

Brnę przez opis z 1 linka i....

Kod:

a wiec do dziela

apt-get install kde-i18n-pl
apt-get install xfonts-biznet*
apt-get install msttcorefonts
apt-get install xfonts-konsole
apt-get install t1-xfree86-nonfree
apt-get install ttf-xfree86-nonfree
apt-get install ttf-xfree86-nonfree-syriac

jesli po zrestartowaniu X'ow nadal bedzie wystepowac problem z polskimi fontami wydajemy polecenie

i jeszcze
dpkg-reconfigure -plow fontconfig

Czy między:

Kod:

wydajemy polecenie

a

Kod:

i jeszcze

Nie powinno być jakiegoś polecenia?? Wygląda jakby czegoś brakowało...

A brand new linux fan ;]

#13  2005-11-27 13:54:36

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

OK OK OK

Po instalacji pierwszych pakietów apt'em i restarcie X'ów czcionki załapały... Trochę dziwne bo jak pisałem wcześniej przeinstalowywałem już fonty ale bez skutku...

Obecnie mozilla już jest ok a kadu po przełączeniu czcionek też po polskiemu gada ;]

W każdym razie DZIĘX

A brand new linux fan ;]

#14  2005-11-27 14:30:04

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

Hmmm jak to się mówi "nie chwal dnia przed zachodem słońca"...

Owszem mozilla ok ale menu fluxboxa ma teraz podmienione polskie znaczki na krzaki :/

Ech... jak nie urok to... :P

A brand new linux fan ;]

#15  2005-11-27 17:36:42

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Zmień czcionke w konfiguracji Fluxa, w pliku init albo stylu ktorego używasz. Być może zmieniłeś styl. Poczytaj troche o konfiguracji czcionek w Fluxie
http://dug.net.pl/texty/fluxbook.pdf

#16  2005-11-27 18:24:27

jaceqp - Użytkownik

jaceqp
Użytkownik
Serwis

Zmień czcionke w konfiguracji Fluxa, w pliku init albo stylu ktorego używasz. Być może zmieniłeś styl. Poczytaj troche o konfiguracji czcionek w Fluxie
http://dug.net.pl/texty/fluxbook.pdf

Też myślałem że niechcący zmieniłem styl - ale nie... jest ten sam... Co ciekawe czcionki były ok i dopiero po jakimś czasie (powiedzmy samoistnie) podmieniły się w menu...

Ale to jeszcze nie koniec... Przeskoczyłem na innego usera, wróciłem i znowu czcionki są ok.... dziwne... ciekawe co będzie dalej... zobaczymy.

A brand new linux fan ;]

#17  2005-11-27 19:05:20

MG_Peter - Członek DUG

MG_Peter
Członek DUG

bardzo możliwe, że to chodiz o "anti aliasing" czasami (zależy od ustawien X.org/Xfree i od tego, jak masz XFont server ustawiony, wygładzanie czcionek bedzie działać, albo czcionki będą "dziwne". Przerabiałem to u siebie ;) Pobaw się w zmiane anti-alias na "off" lub "on".

Stopka forum