Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Instalowałem system z instalatora w wersji testing. Przy instalacji wybrałem język polski i miałem nadzieje że wszystkie programy będą miały polski jako język domyślny tymczasem programy które zainstalowałem poprzez aptitude np. Chromium zainstalowały się w języku angielskim. Jak mogę ustawić system by instalował oprogramowanie w polskiej wersji językowej o ile jest dostępna?
Doinstaluj po prostu pakiet językowy do chromium: chromium-l10n. Część programów dostępnych w repozytorium domyślnie jest po angielsku i trzeba do nich doinstalować pakiet językowy (albo ogólny jak w przypadku chromium albo dla konkretnego języka jak np.: iceweasel-l10n-pl).
Chodzi mi o jakieś globalne rozwiązanie bo to samo stało z NetBeans i jedit. Spodziewam się że problem będzie się tyczył każdego nowego pakietu który zainstaluje aptitude.
ArnVaker napisał(-a):
Część programów dostępnych w repozytorium domyślnie jest po angielsku i trzeba do nich doinstalować pakiet językowy
Pasuje :D
Nie ma innego sposobu (niż ręczne dociągniecie) by aptitude domyślnie dociągał polski pakiet językowy do aplikacji o ile taki istnienie?
sojkin: A te pozostałe programy w ogóle występują w polskiej wersji językowej? Może są po angielsku ponieważ polska wersja nie istnieje?
Jedit nie ma polskiej wersji
Nie da się tak zrobić AFAIK.
Pakiety językowe zazwyczaj są polecane/sugerowane przez pakiet. Jeśli więc włączysz automatyczne instalowanie pakietów polecanych oraz sugerowanych, to aptitude będzie automatycznie instalował również polskie wersje językowe do programów. Tak samo jak niemieckie, francuskie, holenderskie, chińskie i suahili. Oraz całą masę innych pakietów potrzebnych jak kurwie deszcz.
Ja bym jednak pozostał przy ręcznym instalowaniu pakietów językowych, ale oczywiście to Twoja piaskownica i Twoje zabawki.
<OT>A czy przypadkiem Debian nie powinien po ustawieniu locali w /etc/default/locales - automatycznie zaciągać odpowiednich paczek językowych?
Bo każdy Fachowiec twierdzi, że jest XXX lepszy od takiego prymitywnego systemu, w którym wystarcza:
grep -i linguas /etc/make.conf LINGUAS="en pl"
i od razu ładuje i kompiluje jak trzeba...</OT>
Pozdro
;-)
Jacekalex napisał(-a):
A czy przypadkiem Debian nie powinien po ustawieniu locali w /etc/default/locales - automatycznie zaciągać odpowiednich paczek językowych?
Nie.
Byłem pewien ze skoro w Windowsie jest polska wersja językowa NetBeans to w linuxie tez będzie ale wygląda na to że jednak nie ma. Pozostanę przy ręcznym poszukiwaniu i instalowaniu polskich pakietów. Dzieki za pomoc.
W sumie nawet jakbyś instalował wszystkie polecane i sugerowane, to niekoniecznie trafiłbyś w polskie pakiety językowe. ;) Czasem w polecanych/sugerowanych jest tylko pakiet wirtualny udostępniany przez pakiety językowe, jeśli nie wskażesz konkretnego, zainstalowany zostanie pierwszy z brzegu.
Najwygodniej oczywiście instalować pakiety przez interfejs ncurses aptitude, bo wtedy doinstalowanie wybranych polecanych/sugerowanych to kwestia użycia kilku klawiszy.
Strony: 1