Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam po dłuższej nieobecności na forum ;)
Zakupiłem nową grafikę GT220 z HDMI i prawie wszystko jest miodzio ale:
1. Tragiczny obraz (o tym w następnym wątku).
2. Jak skonfigurować alse by dźwięk szedł na kartę HDMI i na kartę wbudowaną lub żeby była możliwość prostego przełączania tych kart.
Mi nie przeszkadza zabawa z poleceniami w konsoli ale moja kobieta nie ma zielonego pojęcia o kompach poza kliknij myszką :D
Dane które pewnie pomogą:
$ mplayer Usta.usta-s1e01.rmvb -ao alsa:device=hw=1.7
na tych ustawieniach dźwięk idzie na TV
# aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: ALC883 Digital [ALC883 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: NVidia_1 [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: NVidia_1 [HDA NVidia], device 7: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: NVidia_1 [HDA NVidia], device 8: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: NVidia_1 [HDA NVidia], device 9: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
# aplay -L null Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture) default:CARD=NVidia HDA NVidia, ALC883 Analog Default Audio Device front:CARD=NVidia,DEV=0 HDA NVidia, ALC883 Analog Front speakers surround40:CARD=NVidia,DEV=0 HDA NVidia, ALC883 Analog 4.0 Surround output to Front and Rear speakers surround41:CARD=NVidia,DEV=0 HDA NVidia, ALC883 Analog 4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers surround50:CARD=NVidia,DEV=0 HDA NVidia, ALC883 Analog 5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers surround51:CARD=NVidia,DEV=0 HDA NVidia, ALC883 Analog 5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers surround71:CARD=NVidia,DEV=0 HDA NVidia, ALC883 Analog 7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers iec958:CARD=NVidia,DEV=0 HDA NVidia, ALC883 Digital IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output hdmi:CARD=NVidia_1 HDA NVidia, HDMI 0 HDMI Audio Output
# lspci | grep Audio 00:05.0 Audio device: nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2) 03:00.1 Audio device: nVidia Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)
alsa-base.conf
# autoloader aliases install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0 install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1 install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2 install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3 install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4 install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5 install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6 install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7 # Cause optional modules to be loaded above generic modules install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq ; } install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; } install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && { /sbin/modprobe --quiet snd-emu10k1-synth ; : ; } # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0 options bt87x index=-2 options cx88_alsa index=-2 options snd-atiixp-modem index=-2 options snd-intel8x0m index=-2 options snd-hda-intel model=3stack-dig options snd-via82xx-modem index=-2 # Keep snd-pcsp from beeing loaded as first soundcard options snd-pcsp index=-2 # Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard options snd-usb-audio index=-2
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowany przez Telkomp (2011-04-07 12:04:12)
Najprościej to było by konketny odtwarzacz ustawić na wyjście na tv.
Np Smplayer.
W konfigu mu to wyjście ustawić.
Gmplayera ustawić na kompa.
W zależnosci czym odtworzysz tam poleci dźwięk.
Telkomp napisał(-a):
2. Jak skonfigurować alse by dźwięk szedł na kartę HDMI i na kartę wbudowaną lub żeby była możliwość prostego przełączania tych kart.
Nie można tak, wyłącz kartę wbudowaną to powinno iść na "HDMI". A tak w ogóle to możesz rozwinąć o co dokładniej chodzi z tym "HDMI"?
womperm napisał(-a):
Nie można tak
Można.
To są różne wyjścia.
Problem dotyczy jak w klikalny sposób zmieniać wyjście dźwięku.
womperm napisał(-a):
A tak w ogóle to możesz rozwinąć o co dokładniej chodzi z tym "HDMI"?
Obraz i dźwięk idzie z komputera z karty GT220 po kablu HDMI do telewizora LCD LG 47" FullHD
Ilin napisał(-a):
Najprościej to było by konkretny odtwarzacz ustawić na wyjście na tv.
Np Smplayer.
Już go wgrywam, zobaczę czy będzie pasował mojej mery bo do tej pory oglądała przez kaffeine ;)
Działa superowo, program podobny, prosty jak budowa młotka, dzięki, może komuś będzie się chciało dojść jak zmieniać to za pomocą kliknięcia to chętnie służę jako tester na swoim sprzęcie ;)
Da się i całościowo.
To żadna sztuka.
Musialbyś sobie napisać dwa skrypciki i podpiać pod ikonki czy menu.
Wg tego
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14721
Od postu #6
asoundrca musisz sobie sam dopasować bo nie mam jak sprawdzić.
Sprawdź czy taki asoundrc puszcza dźwięk z kompa na tv
pcm.!default { type hw card 1 device 7 } ctl.!default { type hw card 1 device 7 }
więc jak zrobię tak:
pcm.snd_hda_codec_realtek { type hw card 0 device 0 } ctl.snd_hda_codec_realtek { type hw card 0 device 0 } pcm.snd_hda_codec_hdmi { type hw card 1 device 7 } ctl.snd_hda_codec_hdmi { type hw card 1 device 7 }
to na poleceniach:
aplay -D snd_hda_codec_realtek audiodump.wav aplay -D snd_hda_codec_hdmi audiodump.wav
dźwięk idzie i na jeden i na drugi kanał ale już przy puszczeniu normalnie filmu nie idzie na oba tylko na komp :/
aha opieram się o tego arta http://alsa.opensrc.org/MultipleCards
Ostatnio edytowany przez Telkomp (2011-03-28 21:53:51)
Więc prosty skrypcik i problem z głowy ;)
Sprawdzamy jakie mamy karty:
$ aplay-l
Sprawdzamy po kolei każde urządzenie by stwierdzić po którym idzie dźwięk:
$ mplayer jakiś_plik.mp3 -ao alsa:device=hw=0.0 $ mplayer jakiś_plik.mp3 -ao alsa:device=hw=1.7 ...
Tworzymy sobie plik sound-card np. w katalogu domowym (ja utworzyłem w /usr/bin/):
#!/bin/bash # --- Dane twoich kart dżwiękowych --- card1_name="Realtek HD Audio" card1_number="0" card1_device="0" card2_name="NVidia HD Audio" card2_number="1" card2_device="7" # --- Koniec danych --- zenity --list \ --title="Sound card" \ --text="Odtwarzanie dźwięku" \ --column="Wybierz urządzenie domyślne"\ "$card1_name" \ "$card2_name" >/tmp/IAU.$$ out=$? IAU=`cat</tmp/IAU.$$` case $IAU in $card1_name) echo "pcm.!default { type hw card $card1_number device $card1_device } ctl.!default { type hw card $card1_number device $card1_device }">~/.asoundrc esac case $IAU in $card2_name) echo "pcm.!default { type hw card $card2_number device $card2_device } ctl.!default { type hw card $card2_number device $card2_device }">~/.asoundrc esac
Oczywiście zmieniają paramatry dla swojej karty w polu dane kart dźwiękowych, do tego tworzymy sobie skrót na pulpicie np. sound-card.desktop (ja utworzyłem taki):
[Desktop Entry] Exec=sound-card Type=Application Terminal=false Icon=audio-card Name=Sound Card Categories=Application;Settings;
I za pomocą kliknięcia wybieramy kartę po której chcemy słuchać dźwięku ;)
zostałem odesłany tutaj z tematu http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=189433#p189433
dorzucam dodatkowo alsa-base.conf
# autoloader aliases install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0 install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1 install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2 install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3 install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4 install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5 install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6 install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7 # Cause optional modules to be loaded above generic modules install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq ; } install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; } install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && { /sbin/modprobe --quiet snd-emu10k1-synth ; : ; } # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0 options bt87x index=-2 options cx88_alsa index=-2 options snd-atiixp-modem index=-2 options snd-intel8x0m index=-2 options snd-via82xx-modem index=-2 # Keep snd-pcsp from beeing loaded as first soundcard options snd-pcsp index=-2 # Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard options snd-usb-audio index=-2
uruchomiłem podany skrypt i hdmi włącza i wyłącza świetnie:) ale przestał mi działać dźwięk na głośnikach. Nie wiem na którym urządzeniu wcześniej działało teraz nie działa zarówno 0.0 jak i 0.1 ...
wolf91 napisał(-a):
zostałem odesłany tutaj z tematu http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=189433#p189433
Nie tyle odesłany co dostałeś linka do prawdopodobnego rozwiązania - aby nie pisać po raz n-ty tego samego. :)
Jak teraz wygląda to w mplayerze ?
mplayer jakiś_plik.mp3 -ao alsa:device=hw=0.0
Tu jest coś ciekawego o HDMI:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Advanced_Linux … dio_on_or_off
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-06 12:47:03)
sprawdziłem po resecie przed chwilą i okazało się że działa. Jak sprawdzałem przed resetem to :
mplayer jakiś_plik.mp3 -ao alsa:device=hw=0.0 mplayer jakiś_plik.mp3 -ao alsa:device=hw=0.1
nie dawało żadnego dźwięku. Dzisiaj działa skrypt mogę sobie zmieniać:) dzięki za pomoc i sorry za kłopot.
@ilin dzięki za linka do prawdo podobnie najlepszego rozwiązania:) na prawdę szukałem wcześniej na forum ale nic nie znalazłem... Dzięki wszystkim:)