Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
nie no co jak co ale myslalem ze ja krzowale system to zrobie to powazniej :P
zainstalowalem kusers i przez niuwage (reka zadrzala) skasowalem usera orc (jedynego oprocz root) wraz z folderem /home/orc :(((((
co robic ?
czy mozna te dane jakos odzyskac ?
odrazu wylaczlyem debiana i juz go niewlaczalem potem...
Kurcze, nieźle musiała Ci ręka drżeć, trzeba nieco poklikać aby to skasować.
Ogólnie, jeśli to był system plików z księgowaniem (ext3, reiserfs) to czarno to widzę, jeśli ext2 to jest nadzieja.
ext3 :(
naprawde niemozna nic zrobic ?
szkoda no, a juz zaczynalem lubic debiana, a teraz mi taki numer zrobil...
wiem, takie sa ludzkie reakcje, najpierw na kogos zwali nim sie do winy przyzna, mea culpa
ale odeszlismy od tematu, czy ktos mi powie czy mozna cos z tym zrobic ?
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale jeśli nie miałeś tam jakichś unikalnych danych, których nie da sie odtworzyć lub trwało by to długi czas to zabawa w odzyskiwanie danych nie ma sensu. Można oczywiście czytać dane bezpośrednio z sektorów dysku, ale to zabawa dla specjalistów, takie procedury są niezwykle pracochłonne. A sposoby, które działały na ext2 nie działają na ext3.
Na pocieszenie powiem Ci, że mnie i pewnie wielu innym użytkownikom komputerów przydarzyła się podobna sytuacja. Na przyszłość polecam kopię zapasową ważnych dancych na oddzielnym nośniku (cd, dvd)
no mnie tez juz sie to nieraz zdarzylo, martwi mnie co teraz zrobic z programami, wiele wywala bledy itd...
czy wystarczy utworzycz na nowo uzytkownika, czy moze apt-get update, czy wszystkie programy wymagaja reinstalki ?
Jeśłi skasowałeś tylko domowy to w zasadzie można założyć na nowo użytkownika i poustawiać sobie programy od nowa. Jelis chcesz sprawdzić poprawność instalacji pakietów zainstaluj sobie pakiet debsums i zapodaj polecenie
debsums nazwa-pakietu | grep FAILED
Jesli jakiś plik w pakiecie jest uszkodzony to wyświetli się jego nazwa z pełną ścieżką. Szczegóły man debsums
ok dzieki, jak troche ochlone, to spojrze, dzis dam juz spokoj...