Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zachęcony testami MATE na VB postanowiłem zainstalować pewne aplikacje na głównym systemie (Debian Sid) i pojawił się mały problem. O ile na czystym MATE opcja "Odblokuj opcje zaawansowane" poprzez kliknięcie i wpisanie hasła działa, o tyle na desktopie kliknięcie nie przywołuje takiego okienka. Pakiety mate-polkit oraz libmatepolkit są oczywiście zainstalowane.
Problematycznym pakietem jest mate-system-tools, jak wspomniałem, na VB działa pięknie wszystko, więc prawdopodobnie brakuje jakiegoś pakietu - a nie za bardzo chce mi się instalować całe MATE jak potrzebny mi jest tylko ten program.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-12-29 15:51:56)
Odblokuj opcje zaawansowane
Gdzie takie coś występuje?
Jakoś nie mogę znaleźć.
Kliknięcie na "Zaawansowane ustawienia" na VB przywołuje okno z hasłem, na desktopie nic takiego się nie dzieje.
Użyłem złego słowa.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-12-29 18:02:04)
Podejrzewam, że daemon uwierzytelniania musi być podniesiony żeby to działało.
Sprawdź czy zacznie działać po:
/usr/lib/polkit-mate/polkit-mate-authentication-agent-1 &
Niestety nic to nie dało.
Edit: Powód tak głupi że aż śmieszny, dziada nie było w autostarcie.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-12-30 06:29:57)
Którego „dziada”? Jeśli tego powyższego, to zarówno dodanie go do autostartu, jak i podniesienie z palca, powinno pomóc. :)
/usr/lib/polkit-mate/polkit-mate-authentication-agent-1
Tego dziada. Dodałem do autostartu i babla.
Teraz pozostaje kwestia ostatnia, jak za pomocą Mate System Monitor ubić proces z prawami roota, jeśli takowy się zawiesił.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-12-30 08:57:02)
Odpalić Mate System Monitor z roota? ;) Tudzież po prostu ubić go z roota czymkolwiek.
Tyle to i ja wiem. Chodzi o to, by te prawa nadać w razie potrzeby. Da się tak, kombinując z komendą :)?
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-12-30 09:18:00)
Jasne — możesz zmodyfikować źródła programu i „dorobić” taki przycisk. xD
Pamiętam, że jak używałem gnome-system-monitor to chyba pojawiało się okienko, wpisywało się hasło i program został ubity. Głowy uciąć sobie nie dam jednak że tak było.
EDIT: Wygląda na to, że Mate już tak ma. Na czystym środowisku Mate na VB występuje taka sama sytuacja.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-12-30 15:34:49)
Strony: 1