Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Mam taki problem:
zmieniłem kartę sieciową na serwerze ( system ja wykrywa normalnie można ją skonfigurować itd )
adres jaki nadałem to 172.16.15.2 a adres routera to 172.16.15.1 dlatego taką ma też bramę domyślną na debianie.
Niestety nie mogę zapingować nawet bramy domyślnej. ( na starej sieciowce działalo a jak zmieniam ją na nowa to nici!)
Próbowałem ją podmienić do tego samego gniazda ( czyli eth0 ) i cały czas to samo. Próbowałem na innym slocie ( eth3) i także to samo.
Jak po zmianie sieciówki próbuję wyświetlić tablice routingu ( netstat -r ) to system czeka z 25 sekund zanim wyświetli wszystkie informację.
Jak usunę brame domyślną to odrazu pokazuje tablicę routingu. Niewiem zabardzo gdzie jeszcze sprawdzic co jest nie tak?
Byl bym wdzięczny za pomoc.
Czyściłeś po zmianie karty a przed restartem plik /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules ?
Jeśli nie to numerki interferejsów mogą się kiełbasić.
a wyświetl za pomocą route -n - czy przypadkiem nie masz tej samej sieci skonfigurowanej na starej karcie sieciowej?
pochwal się proszę wynikiem
ip route
ip a s
ip link
Ostatnio edytowany przez bobycob (2011-12-28 14:29:52)
Tzn tablica nie zmienila sie napewno bo to juz dokladnie porownywałem. Po zmianie interfejsu
routingi wygladają identycznie tylko że z nowym interfejsem.
Jeżeli chodzi o czyszczenie pliku to nie posiadam takiego pliku jak: /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
( jajko 2.6.11.7 )
Co więcej można ci pomóc - skoro nie chcesz się podzielić konfigiem ;)
edit
może po prostu trafiłeś na uszkodzoną nową sieciówkę
mii-tool (o ile sobie poradzi) powie ci czy karta poprawnie wynegocjowała link.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2011-12-28 15:21:02)
Poprawnie wynegocjowała link:
eth3: negotiated 100baseTx-FD, link ok
Karta działa bo probowałem na innej podsieci i zagrała mi z lapkiem.
a tcpdump lub inne iptraf na tej karcie coś słyszy?
a ten 172.16.15.1 (lub jakis switch po drodze) nie ma zapamietanego gdziec MACa starej i tylko go wpuszcza (statyczna tablica ARP, ebtables, iptables, ...)