Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dostał mi się w ręce laptop acer aspire 7250. Podczas instalacji ubuntu 11.10 ekran się wygasza i laptop jest bez obrazu, nie można przejść nawet na konsolę.
Słyszalne jest ładowanie obrazu z CD. Nie mogę nawet zainstalować w trybie tekstowym.
Udało mi się z Salixem. System po zalogowaniu miał dużą mniejszą rozdzielczość. Dograłem stery ze strony ATI i było ok. Niestety kumpel się upiera przy ubuntu.
Najlepsze, że modelu (aspire 7250)tego laptopa nie ma na liście producenta choć sprzedawca zapewniał że model jest z 2011 roku. Karta wifi atherosa nie działa. Jakiś koszmar.
Lecisz w ciula -> http://support.acer.com/product/default.aspx?modelId=3741
To zainstaluj na innym sprzecie na Hdd i potem wepnij dysk.
Zbootuj pendraka z Debianem i odpal debootstrap do postawienia Ubuntu (do poziomu konsoli).
Płytki z Ubuntu często nie działają, mimo poprawnych sum md5/sha1.
Ewentualnie spróbuj mini.iso.
Te częsciej działają, choć też nie zawsze ;)
Można też spróbowac polski remix.
Pozdro
;-)
Lecisz w ciula -> http://support.acer.com/product/default.aspx?modelId=3741
Rzeczywiście, poleciałem i też się zorientowałem ale mnie uprzedziłeś.
To zainstaluj na innym sprzecie na Hdd i potem wepnij dysk.
No jasne jak mogłem o takim rozwiązaniu zapomnieć, dzięki.
Płytki z Ubuntu często nie działają, mimo poprawnych sum md5/sha1.
Płytka jest na pewno dobra bo i sumy sprawdzałem i na opensuse takie samo zachowanie
Do tego doszła karta atherosa 9845. Karta jest wykrywana ale nie podnosi interfejsu, udev nie ma zarejestrowanej tej karty.
Próbuję przez ndiswrappera, zaciąga sobie stery ale w dalszym ciągu nie podnosi wlan0.
No ale spróbuję z tym przełożeniem dysku
W Ubuntu prawidłowe sumy wcale nie znaczą, że LiveCd ruszy na każdym sprzęcie, to nie Debian.
Z mojego doświadczenia - w zależności od wersji czasami nie instalował system wywalając się na różnych rzeczach, czasami w ogóle nie wstawał - stale ten sam komputer. :D
Poza tym jak wrzucisz na Live funkcję check CD for defects, to u mnie nie zadażyło się, żeby nie znalazł jakiejś walniętej paczki, pomimo prawidłowych sum kontrolnych.
Największe prawdopodobienstwo zainstalowania masz albo z mini.iso - potrzebny do tego kabel z internetem i DHCP, albo plytka alternate - standardowy instalator Debiana, odchodzą cyrki ze sterami grafiki i błędami w Unity, których jest chyba tona (Unity powstało jako wtyczka Compiza 0.9.4).
W dodaktu Radeon, otwarty ster w jaju, i mocno niestabilny Compiz - to diabelnie nieciekawe połączenie, choćby wszystkie paczki na Live się zgadzały.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-28 11:20:29)
Niestety, porażka.
Instalując na innym lapku minta 12.0 po przelożeniu dysku do tego ferelnego lapka ta sama sytuacja. Jak ma się podnieść grafika następuje wygaśnięcie ekranu i nawet na konsolę nie mogę się wbić.
Po dograniu sterow system wstaje ale po 1-3 min system zamiera tzn nic nie działa po prostu zwiecha. Grafika po dograniu sterów jest idealna niestety zamrożenie systemu po wspomnianym czasie wyklucza używania tego lapka. Próbuję teraz jeszcze z opensuse12.1. Debiana nie nstaluję ponieważ mam ograniczony dostęp do neta po kablu. Muszę sobie radzić na wifi.
Ostatnio edytowany przez hello_world (2011-12-28 16:44:34)
?? przecież do debka można pobrać płyty z oprogramowaniem z repo ?? (chyba 9 sztuk)
edyta
a i nikt ci nie broni parę deb-ków na penka wrzucić
Ostatnio edytowany przez thomsson (2011-12-28 18:48:25)
@thomsson
Zacznij czytać całość postów, a potem odpowiadaj
??? ne rosumem, gdzie błąd??
http://www.x-kom.pl/p/72741-notebook-laptop-17,3-ac … 0-dvd-rw.html
Wynika że jest i z linuxem sprzedawany, czyli coś źle robisz, albo coś jest źle w BIOS. Właśnie od niego bym zaczął.
BTW: na stronie supportu jest nowy BIOS, może warto wgrać.
Najprawdopodobniej to nie grafika zwiechę notuje tylko karta bezprzewodowa atherosa 9485
06:00.0 Network controller [0280]: Atheros Communications Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Subsystem: Lite-On Communications Inc Device [11ad:6617]
Kernel driver in use: ath9k
Na kablu mi działa bez problemu jak tylko chce uaktywnić sieć przez wifi to zamiera
Ostatnio edytowany przez hello_world (2011-12-28 22:54:31)
W takim razie wynika że to jest jakiś błąd (http://www.spinics.net/lists/stable-commits/msg14345.html).
Zauważyłem jeszcze przy przekładaniu dysków że na tym felernym lapku do karty wifi podlączony jest tylko jeden kabel pomimo że są dwa wejscia.
Na moim lapku podlączone są dwa kabelki. Latop jest nowy.
W takim razie wynika że to jest jakiś błąd (http://www.spinics.net/lists/stable-commits/msg14345.html).
Kernel mam 3.1
Czy możecie mi potwierdzić w swoich laptopach że macie dwa połączone kabelki z kartą wifi?
Ewentualnie jaką kartę wifi na usb polecacie pod linuksa?(dobrze by było aby była jak najmniejsza)
Ostatnio edytowany przez hello_world (2011-12-29 14:40:21)
Ja mam 3 :)
Ilość kabelków zależy (twu.. kabelków..) od ilości anten.
Sądzę że łatwiej będzie wymienić kartę niż znaleźć małą na usb :)