Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siemka... Wczoraj rozradowany uruchomieniem neta na kompie przechodzącym przez serek debiana (dostałem sieciówkę) zacząłem na serku instalować różne dodatki m.in. na tapetę poszedł azureus...
Oczywiście podobnie jak w okienkach azureus pracuje na javie więc musiałem ją zainstalować.
Ściągnąłem jakieś jrexxxxxxxxxxx.bin
Zgodnie z jakimś opisem w necie założyłem katalog /usr/java, przerzuciłem tam bin'a i wykonałem
sh ./j2re-1_4_2_04-linux-i586.bin
Pojawiła się treść licencji którą zaakceptowałem "yes" i zobaczyłem jakiś tam komunikat "Done" - podobno potwierdzający instalację.
Zabrałem się zatem za instalację azureusa i po jego uruchomieniu java nie wchodzi... Zauważyłem też że po instalacji javy powinien się pojawić katalog o tej samej nazwie jak archiwum - nie mam czegoś takiego...
Niedawno na forum zobaczyłem że dobrze jest instalować javę z pakietu *.deb. Do jego stworzenia najpierw potrzebny jest tzw java-package
Wprowadzam więc:
apt-get install java-package
I... kupa... pojawia się komunikat że nie znaleziono pakietu... O co biega?
Aha... wyczytałem jeszcze takie coś (fragment z opisu tworzenia javy .deb):
...i z konta użytkownika (nie root) piszemy $ fakeroot make-jpkg jre-1_5_0_04-linux-i586.bin
polecenie fakeroot jest u mnie nieobsługiwane :/ - mogę je pominąć?
apt-get install java-package
I... kupa... pojawia się komunikat że nie znaleziono pakietu... O co biega?
musisz do swoich repozytoriow (plik /etc/apt/sources.list dodac taki wpis
deb http://mirror.of.blackdown.org/pub/debian/ unstable main non-free
albo jesli nie bedzie dzialal
ftp://mirror.switch.ch/mirror/java-linux/debian unstable main non-free
potem piszesz :
#:apt-get install j2sdk1.4
i to wszystko
Dlaczego musi? Postępuje prawidłowo. Do azureusa zalecana jest java 1.5, w ogóle ma mniej bugów.
A to "pszepraszam" :) nie wzialem tego pod uwage :)
natomiast nie wiem cyz znajdzie ta 1,5 bez dodawania ....?
Pozdrawiam
Zrobi pakiet sobie tak jak to próbował powyżej, po instalacji fakeroota. :)
Dobra - powiedzmy że jakoś javę udało mi się zainstalować...
W pliku azureus zmodyfikowałem ścieżkę do katalogu z javą, odpalam azureusa a tu:
Xlib: no connection to "0:0" refused by server Xlib: No protocol cpecified i niżej: Exception in thread "main" org.eclipse.swt.SWTError: No more handles [gtk_init_check() failed]
Co tym razem?
Czy instalowałeś azureusa z repozytorium?
Instalowałem ścigagając jakiś Azureus_2.3.0xxxxxxxxxxxxxxx.tar.bz2
po instalacji rozpakowanko do /usr/local/azureus
cd /usr/local tar -xjf Azureus_2.3.0xxxxxxxxxxxxxxx.tar.bz2
Skoro zrobiłeś i zainsalowałeś pakiet z javą to zainsaluj azrueusa aptem, niezbędne pakiety także się doinstalują, albo zobacz na stronie z pakietami (packages.debian.org) od jakich pakietów zależy azureus i je zainstaluj.
Skoro zrobiłeś i zainsalowałeś pakiet z javą to zainsaluj azrueusa aptem, niezbędne pakiety także się doinstalują, albo zobacz na stronie z pakietami (packages.debian.org) od jakich pakietów zależy azureus i je zainstaluj.
przez apt-get install azureus - nie idzie... "nie udało się odnaleźć pakietu azureus...
Ściągnąć jeszcze raz jakieś archiwum z azureusem i próbować ręcznie?
W pliu /etc/apt/sources.list dopisz sobie sekcję "contrib" oraz "non-free" na końcu wpisu repozytorium. Np.
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
i zrób apt-get update. Pakiet azureus zależy od niewolnej javy dlatego nie ma go w sekcji main.
dzięki - faktycznie - jeszcze w sources nie miałem tego dodanego... jakiś azureus 2.2 się ciągnie... zobaczymy czy pójdzie...
Jesli chcesz to później zainstaluj ręcznie azureusa z unstable, powinien pojść.
Przez chwilę było gorączkowo ale już wszystko chodzi... pozdrawiam...
PS. Czy Azureus jest w stanie pracować w tr.tekstowym (tzn bez trybu graficznego?)
Nie, ale bittorrent może. :)
Więc pewnie będę musiał jeszcze postarać się o to drugie ;]
Wezmę to pod uwagę (LOL) :D
Póki tryb graficzny jeszcze jest potrzebny to 3mam się azureusa, ale niebawem przejdę na drugiego klienta...