Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam firefoxa lecz na stronach na ktorych sa jakies dzwieki u mnie ich brak, chodzi o dzwiki z jakis animacji objektow java czy jak to si emowi.Jave ma zainstalowana tym prostym sposobem Bodzia z faq.
to zrób jave metodą Czadmana :)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=1367&highlight=java
Zrobiłem dalej nie gra :(
A możesz podrzucić jakiegoś linka, bo ja sam nie wiem czy u mnie gra czy nie? :)
Heh fakt:)
Przykladowo nie moge posluchać dzwonków :]
http://www.dzwonki.vneb.pl/nokia/dzwonki-polifoniczne
jeśli korzystarz z arsta lub jacka uruchom lisa z konsoli i zobacz czy nie ma zablokowanego dostępu do dźwięku.
Może tak:
apt-get install alsa-oss
i w pliku /etc/mozilla-firefox/mozilla-firefoxrc
zmienić
FIREFOX_DSP="auto" na FIREFOX_DSP="aoss" lub FIREFOX_DSP="arts" (nie wymaga alsa-oss)
jeśli korzystarz z arsta lub jacka uruchom lisa z konsoli i zobacz czy nie ma zablokowanego dostępu do dźwięku.
Tzn uruchomic z konsoli i jak sprawdzić?
i w pliku /etc/mozilla-firefox/mozilla-firefoxrc
zmienić
FIREFOX_DSP="auto" na FIREFOX_DSP="aoss" lub FIREFOX_DSP="arts" (nie wymaga alsa-oss)
alsa-oss jest zainstalowane zrobilem tez wpis w pliku ale dalej kiszka bo pieron nie gra (restartowalem przegladarke przed sprawdzeniem)
sprawdź czy nie wywala czegoś takiego
can't open /dev/dsp sorry lub coś innego z /dev/dsp
nie wiem jak to wygląda w przypadku lisa bo nie korzystam z niego
otwieram konsole wpisuje:
ja@debian:~$ firefox ja@debian:~$
no i na jakieś komuniakty chyba raczej nia ma sznas bo po uruchomieniu zapodaje sie linia ktora czeka juz na nowe polecenie (jakkolwiek sie n ato mowi:))
Czy tez z konsoli uruchamia sie jakoś inaczej?
z konsoli uruchamia się tak samo ale większość cywilizowanych programów wywala w niej problemy swe np. operka :)
a ten dowcip rogosa z działu humor to masz z dźwiękiem czy nie ?
Bez dzwieku ale dobrze wiedziec ze tam jest dzwiek:)
Powracam do tematu:)
Podczas instalowania javy metodą Czdmana :] przy tworzeniu deba wywala takie oto badziewia lecz mimo to debek sie tworzy:
/home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 285: /etc/mailcap: Brak dostępu mkdir: nie można utworzyć katalogu `/usr/share/icons/HighContrast': Brak dostępu mkdir: nie można utworzyć katalogu `/usr/share/icons/HighContrastInverse': Brak dostępu mkdir: nie można utworzyć katalogu `/usr/share/icons/LowContrast': Brak dostępu cp: nie można utworzyć zwykłego pliku `/usr/share/icons/HighContrast/48x48/apps/sun-java.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można utworzyć zwykłego pliku `/usr/share/icons/HighContrastInverse/48x48/apps/sun-java.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można utworzyć zwykłego pliku `/usr/share/icons/LowContrast/48x48/apps/sun-java.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 433: /usr/share/mime-info/java-archive.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 434: /usr/share/mime-info/java-archive.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 435: /usr/share/mime-info/java-archive.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 436: /usr/share/mime-info/java-archive.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 437: /usr/share/mime-info/java-archive.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 438: /usr/share/mime-info/java-archive.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 441: /usr/share/mime-info/java-archive.mime: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 442: /usr/share/mime-info/java-archive.mime: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 445: /usr/share/application-registry/java-archive.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 446: /usr/share/application-registry/java-archive.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 447: /usr/share/application-registry/java-archive.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 448: /usr/share/application-registry/java-archive.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 449: /usr/share/application-registry/java-archive.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 450: /usr/share/application-registry/java-archive.applications: Brak dostępu mkdir: nie można utworzyć katalogu `/usr/share/icons/HighContrast': Brak dostępu mkdir: nie można utworzyć katalogu `/usr/share/icons/HighContrastInverse': Brak dostępu mkdir: nie można utworzyć katalogu `/usr/share/icons/LowContrast': Brak dostępu cp: nie można utworzyć zwykłego pliku `/usr/share/icons/HighContrast/48x48/apps/sun-java.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można utworzyć zwykłego pliku `/usr/share/icons/HighContrastInverse/48x48/apps/sun-java.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można utworzyć zwykłego pliku `/usr/share/icons/LowContrast/48x48/apps/sun-java.png': Nie ma takiego pliku ani katalogu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 433: /usr/share/mime-info/java-web-start.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 434: /usr/share/mime-info/java-web-start.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 435: /usr/share/mime-info/java-web-start.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 436: /usr/share/mime-info/java-web-start.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 437: /usr/share/mime-info/java-web-start.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 438: /usr/share/mime-info/java-web-start.keys: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 441: /usr/share/mime-info/java-web-start.mime: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 442: /usr/share/mime-info/java-web-start.mime: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 445: /usr/share/application-registry/java-web-start.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 446: /usr/share/application-registry/java-web-start.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 447: /usr/share/application-registry/java-web-start.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 448: /usr/share/application-registry/java-web-start.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 449: /usr/share/application-registry/java-web-start.applications: Brak dostępu /home/ja/javaaa/jre-1_5_0_04-linux-i586.bin: line 450: /usr/share/application-registry/java-web-start.applications: Brak dostępu Done. Testing extracted archive... okay. Create debian package: dh_testdir dh_testroot dh_installchangelogs dh_installdocs dh_compress dh_fixperms dh_installdeb dh_shlibdeps dh_gencontrol dh_md5sums dh_builddeb dpkg-deb: budowanie pakietu `sun-j2re1.5' w `/tmp/make-jpkg.XXXXhT6oXL/sun-j2re1.5_1.5.0+update04_i386.deb'. copy sun-j2re1.5_1.5.0+update04_i386.deb into directory /home/ja/javaaa/ The Debian package has been created in the current directory. You can install the package as root (e.g. dpkg -i sun-j2re1.5_1.5.0+update04_i386.deb). Removing temporary directory: done
Czy to może być powodem braku dzwieku po pozniejszym zainstalowaniu deba?
To jest wałaśnie powód, dla którego pakiet robi się z poziomu użytkownika. Od konfiguracji pakietów (min. tego utorzonego przy pomocy make-jpkg) w systemie jest debconf, a nie skrypt dołączany z javą. :]
Czadmanie czytałęm 4 razy co napisałęś i nie wiem o co chodzi :]
kurde ja mam prawie taki sam problem z tymd ziwekiem tylko z tym ze nieraz sie pojawia i sie "jaka" dzwiek tak przycina i wogole....a w tym kawale co wyslelm to nie wiedzilem nawet ze jest dzwiek :P...
Ludzie no co z ta jawą nawet na kurnik.pl nie da sie pograć:/
Pomylka gry na kurnik.pl działają(z tego wszystkiego po odinstalowaniu zapoknialem spowrotem jave instalnac:D) no ale dzwieku jak nie ylo tak nie ma:.moze coś w alsamixerze trzeba podkrecić ale co????
Spóbuj sprawdzić w np. konquerorze, niestety firefox, opera korzystają z oss to często stwarza problemy.
Hmmm z konquerorem to dopiero mam klimat.Wpisujac jakikolwiek adres strony w konquerorze zamiast otorzyc mi sie ona w nim otwiera sie sam firefox a w nim strona:/O co biega?
Temat swoje przeleżał ale go odkopię... mianowicie nie mam dzwięku w konquerorze ani w wypadku filmików ani w wypadku flashówek. Znalazłem parę tematów odnośnie podobnych problemów ale tyczyły się one opery , firefoksa czy też nawet mozilli.
Jakieś sugestie odnośnie konquerora?
Problem rozwiązany co prawda nie jestem pewien co było nie tak ale działa wyśmienicie.