Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem jest taki że podczas kompilacji ipp2p powinienem otrzymać:
gcc -O2 -Wall -I/lib/modules/2.4.26/build/include -c ipt_ipp2p.c -D__KERNEL__ -DMODULE -DMODVERSIONS
gcc -O2 -Wall -DNETFILTER_VERSION="1.2.11" -I/usr/src/iptables/include -fPIC -c libipt_ipp2p.c
ld -shared -o libipt_ipp2p.so libipt_ipp2p.o
Natomiast otrzymuje:
gcc -O2 -Wall -I/lib/modules/2.4.26/build/include -c ipt_ipp2p.c -D__KERNEL__ -DMODULE -DMODVERSIONS
In file included from /lib/modules/2.4.26/build/include/linux/spinlock.h:6,
from /lib/modules/2.4.26/build/include/linux/module.h:11,
from ipt_ipp2p.c:4:
/lib/modules/2.4.26/build/include/asm/system.h: In function `__set_64bit_var':
/lib/modules/2.4.26/build/include/asm/system.h:190: warning: dereferencing type-punned pointer will break strict-aliasing rules
/lib/modules/2.4.26/build/include/asm/system.h:190: warning: dereferencing type-punned pointer will break strict-aliasing rules
gcc -O2 -Wall -DNETFILTER_VERSION="1.2.11" -I/usr/src/iptables/include -fPIC -c libipt_ipp2p.c
Te dodatkowe linie tyczą sie modułu. Co prawda tworzy mi biblioteke do iptables i moduł ipp2p ale po skopiowaniu biblioteki i załadowaniu modułu regółki nie chcą działać. Co może być tego przyczyną? Korzystam z kernela 2.4.26 (na nowszych z serii 2.4.x też tak sie dzieje) skompilowanego według przepisu BiExi, iptables 1.2.11, ipp2p v7.4 wszystko jest w stabilnych wersjach i według opisu na oficjalnej stronie ipp2p te wersje były ze sobą sprawdzane, zatem powinny śmigać.
Do tej pory ustaliłem że problem nie lerzy w konfiguracji kernela (a przynajmniej nie w części "Networking options")
Instalacja patcha "Patch-o-matic-ng" a ściślej CONNMARK i CLASSIFY też nie pomogła.
Problem też nie leży w wyborze dystrybucji sprawdzałem jeszcz oprucz debiana mandrake-a aurox-a i slackware-a
a tu czytałeś:
http://alfa.tailor.com.pl/imqhtb/2.4.26/imq_htb_pl.html
ja robiłem wg tego przepisu na 2.4.31 i poszło gładko
Tak, robiłem tez według tego opisu. Właściwie robiłem według wiekszości opisów po polsku jakie są w sieci, na kilku nawet różnych kompach ale zawsze to samo. Walcze z tym ponad miesiąc i ciągle nie wiem gdzie szukać błędu.
Problem jest taki że podczas kompilacji ipp2p powinienem otrzymać:
Natomiast otrzymuje:
In file included from /lib/modules/2.4.26/build/include/linux/spinlock.h:6,
from /lib/modules/2.4.26/build/include/linux/module.h:11,
from ipt_ipp2p.c:4:
/lib/modules/2.4.26/build/include/asm/system.h: In function `__set_64bit_var':
Te dodatkowe linie tyczą sie modułu. Co prawda tworzy mi biblioteke do iptables i moduł ipp2p ale po skopiowaniu biblioteki i załadowaniu modułu regółki nie chcą działać. Co może być tego przyczyną? Korzystam z kernela 2.4.26 (na nowszych z serii 2.4.x też tak sie dzieje) skompilowanego według przepisu BiExi, iptables 1.2.11, ipp2p v7.4 wszystko jest w stabilnych wersjach i według opisu na oficjalnej stronie ipp2p te wersje były ze sobą sprawdzane, zatem powinny śmigać.
Do tej pory ustaliłem że problem nie lerzy w konfiguracji kernela (a przynajmniej nie w części "Networking options")
Instalacja patcha "Patch-o-matic-ng" a ściślej CONNMARK i CLASSIFY też nie pomogła.
Heh mialem podobny problem. I mam na niego czesciowe rozwiazanie.
Zamiast kompilowac ipp2p sciagasz pom-ng i najnowsze snapshot do pom-ng. Tam w tych snapshotach w katalogu patchlets jest latka ipp2p ktora kopiujesz do katalogu gdzie rozpakowales pom-ng. I potem w tym katalogu patchujesz jadro latka ipp2p jak kazda inna z pom-ng czyli ./runme ipp2p i potem kompilacja jadra i wszystko masz jak trzeba. Potem np sciagasz wersje 0.8 kompilujesz ja i nadpisujesz obecne moduly tymi nowymi i masz juz wersje 0.8.0. Ale jest jeden problem. Mimo ze wszystkie regulki przy firewallu dzialaja tzn nie wyswietlaja sie bledy przy jego uruchamianu, mimo ze iptables -L ladnie listuje te regulki no i lsmod pokazuje ipt_ipp2p to za cholere nie moge sprawic by p2p nie dzialalo gdyz jest dalej przepuszczane mimo
iptables -A FORWARD -m ipp2p --ipp2p -j DROP
iptables -A FORWARD -m ipp2p --ipp2p -j DROP
ważne jest żeby ta reguła była na początku przed wszystkimi innymi dotyczącymi łańcucha FORWARD
Niby jest na poczatku
jak mówi dokumentacja ipp2p opcja:
--ipp2p potrafi zidntyfikować tylko pakiety :edk, kazaa, gnu, dc więc np bit torrent śmiga bez przeszkód dopóki nie dodasz do swojego wpisu:
iptables -A FORWARD -m ipp2p --ipp2p [b]--bit[/b] -j DROP
chociaż nie ma 100% pewności że wszystko wyłapie. Niektórzy polecają np dodatkowo stosować iptables-p2p, czego nie wyłapie ipp2p to dobije p2p :)
problem z tym ze i edk chodzi bez problemow
powiedzcie mi co trzeba zrobic bo juz nie mam sily do tego :/
libipt_ipp2p.c:338: error: storage size of `ipp2p' isn't known