Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W logach pojawia się coś na ten temat (choćby dmesg)? Słyszałem, że GNOME 3 i Xorg 1.11 miewają problemy z Fglrx, ale właśnie… Jaka karta graficzna, jakie sterowniki, czy wystąpiło to po aktualizacji sterowników, Xorga, czegokolwiek, czy tak po prostu samo z siebie? Na innym systemie możesz sprawdzić?
W logach niczego nie zauwazylem, karta intelowska. Aktualizacje sprawdzilem, jedynie libdrm sie ostatnio aktualizowal - moze to przyczyna, zrobilem downgrade i czekam na efekt. Bo reguly czasowej w wywalaniu nie bylo. Balem sie ze to karta siadla :|
Po całym weekendzie musze stwierdzić, że coś jest nie tak. Sid aktualizowany na bierząco, z libdrm2 i libdrm-intel po pewnym czasie nadal wykrzacza się grafika jak na screenie, wywala X'y np przy próbie otwarcia filmu totemem. Po downgrade 2 paczek w/w problemy znikaja ale pojawiają się kolejne - zawieszanie gnome. Przez weekend zaliczyłem z 30 zwieszek, najczęściej przy próbie zmiany pulpitu (mogłem jedynie zresetować gdma z tty chyba ze da się podobnie wykonać reset gnoma?). Do tego dochodzi częśte aczkolwiek chwilowe zawieszanie iceweasela, rhythmboxa, totema (tutaj pomaga jedynie force quit).
xorg log -> http://wklej.dug.net.pl/3960
xsession-errors -> http://wklej.dug.net.pl/3959
Jakieś pomysły co może być nie tak? Jakieś inne logi zapodać?
Witam,
Czy sprawdzałeś temperatury na płycie głównej?
Jaki masz zasilacz?
Też może być przyczyna pamięci ram.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
To jest akurat laptop, dell xps m1330, temperatur nie sprawdzalem, poszukam zaraz jak to się robi ale jeżeli chodzi o wrażenia dotykowe obudowy to nic odbiegającego od normy nie wyczuwam, tym bardziej ze podstawka chłodzi całość od spodu.
edit:
okej lm-sensors wypluwa tylko tyle:
pakos@dell:~$ sensors acpitz-virtual-0 Adapter: Virtual device temp1: +46.5°C (crit = +99.0°C) coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Core 0: +46.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) Core 1: +46.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Ostatnio edytowany przez Pakos (2011-12-12 13:31:45)
Witam,
Na twoim miejscu bym sprawdził pamięć RAM programem memtest86+.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Witam,
Widocznie pamięć ram masz uszkodzoną musisz ją wymienić lub oddać w tym przypadku laptopa na gwarancję.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow.
Widocznie? Po czym wnioskujesz?
Musze sie upewnic w 100% bo lapek jest stary, gwarancji to on już chyba nie ma wiec w gre wchodzilby pewnie tylko zakup kosci a szkoda by bylo kupowac nie majac pewnosci czy to na prawde ta przyczyna.
no kolejny edit, z pospiechu test robilem zwyklym memtest86 a nie memtest86+
tutaj wynik: http://dl.pakos.biz/images/IMAG0104.jpg
Pisze ze brak bledow, nie wiem jaka jest roznica pomiedzy tymi dwoma testami, poza tym ze memtest w wersji 3.5 (sid) jest z 2009 roku a memtest+ 4.2 ze stycznia 2011. Starosc moze byc przyczyna pokazania bledu?
edit:
problem rozwiazany, okazalo sie ze nie tylko ja mam problemy, wprawdzie byly rozne objawy ale dzisiejsza aktualizacja wszystko naprawila i na szczescie sprzet nie okazal sie wadliwy :)
Ostatnio edytowany przez Pakos (2011-12-14 15:23:09)