Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-12-01 19:01:20

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Modem kablowy. Jak to IP przydziela + bramka VOIP

Witam.
Czy ktoś moze mi powiedziaec jak modem z kablówki przydziela IP kompowi podłączonemu przez RJ45.
Nijak nie moge się rozkminić jaki adres ma moj modem aby wejsc na niego i podgladnąć konfiguracje.

Ostatnio edytowany przez korbol (2011-12-02 18:08:48)

Pozdrawiam

#2  2011-12-01 20:29:13

urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Serwis

Re: Modem kablowy. Jak to IP przydziela + bramka VOIP

z tego co pamietam to http://192.168.100.1
albo odłacz koncentryk i go zresetuj, odśwież dzierzawę dhcp
brama będzie modem

A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

#3  2011-12-01 20:50:33

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

IP: 192.168.100..1
nie musisz restować modemu aczkolwiek jak jest on zalogowany to dostęp do poszczególnych podstron może być zablokowany (lub całkiem zablokowany dostęp) :P
Aczkolwiek nic wiele sobie nie sprawdzisz poza poziomami sygnału :P

Jeśli masz modem z wifi albo modem pracujący jako router ro na upartego możesz mieć wpływ na jego konfiguracje ale naprawdę nieznaczny :P

#4  2011-12-01 21:10:53

urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Serwis

to z odpieciem i resetem to jeśli adres 192.168.100.1 bedzie inny ;)
bo tak to nietrzeba

A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

#5  2011-12-01 21:45:59

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Ehh zagmatwana sprawa.
Jak byl u mnie instalator to jak wstepnie cos tam sprawdzal/konfigurował, to jak się chcial zalogować na urzadzenie to odłączał kabel zasilania od modemu, następnie podłączał i na samym początku po zapaleniu się ktorejs tam diody wciskal enter mając wklepany w przeglądarkę adres 192.168*.*. co pod gwiazdkami-nie wiem, bo patrzyłem z daleka. Tak jakby ten modem tylko  w poczatkowej fazie miał taki sdres 192***
IP zewnetzrne jest przydzielane dynamicznie.
Interesuje mnie czy przydzialany adres zewnetrzny jest
1) przez modem na pdostwawie sygnalu od providera
2) czy tez informacja ta leci bepośrednio przez modem od providera? Innymi słowy w momencie w wstwania systemu na kompie komp ustawia sobie IP na podstawie rozmowy z modemem czy też modem śle jakieś info dalej?
Rozumiecie :)...przykladowo router, który robi nat czy jak to sie tam zwie, sam przydziela poszczegolne IP, a  w moim wypadku z modemem nie wiem jak jest :) Wiem mieszam pojęcia :)
Dodatkowo chciałbym rokminic, czy pomimo tego, że modem ma tylko jedno wyjscie RJ45 to moze jest routerem? :) i jakos podłączy 2 kompy (dostwawca netu pozwala na podlaczenie 3 kompów) Dlatego chcialem zagladnac do ustawień bo bardzo by mnie urządzało podpiąc sobie najtańszego huba a do niego bramke VOIP i kompa. Kolejna sprawa to nie mogę doszukac się info czy te trzy kompy kotre mona podlaczyć, to czy sa im przydzilane rózne zewnetrznae IP czy też chodzi o zrobienie sobie routerem sieci wewnetzrnej z wewnetrznymi IP?
Ale masło maslane :)
Pingując 192.168.100.1 oraz 192.168.0.1 zero odpowiedzi, w przeglądarce rownież.

Pozdrawiam

#6  2011-12-02 17:00:26

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

- Adres IP dla twojego prezentu przydzielany jest przez serwer o ile modem jest zsynchronizowany
- Jak odłączysz koncentryk i zresetujesz modem to dostaniesz IP z klasy 192.168.100.x
- Nie wiem czy inne kompy dostaną zewnętrzny adres IP wszystko zależy od operatora....
- Ilość hostów jest ograniczona na modemie i tu albo podpinasz te 3 sprzęty na switchu albo stosujesz router gdzie w tym 2 przypadku nie koniecznie musi to działać zależy to od konfiguracji u operatora

#7  2011-12-02 17:22:07

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Zależy od modemu i konfiguracji.
Np Siostra miała kiedyś modem z Vectry, który pracował w klasie A 10..0.0.0/24 - komp z dhcp dostawał 10.0.0.5.

Poza tym podstawowe pytanie, czy modem działa w trybie routera (ma dhcp i nat) czy w trybie bridge, kiedy przekazuje adres publiczny do kompa.

Takze diabłeł tkwi w szczegółach, a konfiguracja i specyfikacja  w modemie.

Pozdro
;-)

Edyta:
Najprościej wejść w przegladace na http://checkip.dyndns.org/ - wyświetli publiczny adres IP, a potem w kompie ifconfig.

Jeśli dyndns i ifconfig pokazuje ten sam adres, znaczy, że modem działa jako bridge (most),
jeśli ifconfig pokaże adres z klasy prywatnej, będzie to oznaczało NAT.
Wtedy pingując bramę domyślną, można się dowiedzieć (wartość TTL, czas pinga), ile skoków od kompa się znajduje.

Jeśli do modemu można podlączyć 3 kompy przez switcha, to na 90% modem obsługuje NAT i DHCP.
Ale jest też możliwość, |że  NAT jest realizowany powyżej modemu.
To już  zależy od operatora.

Co do ustalenia adresu routera, to na początek wynik:

Kod:

route

Powinien sporo wyjaśnić.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-02 17:34:46)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#8  2011-12-02 18:07:00

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Dzięki za odpdowiedzi :)
Coś mi się juz rozjaśnia powoli.
Po kolei :)
1) Rzeczywiście po odłączeniu koncentryka od modemu, dhcp z modemu przydziela mi adres wewnetrzny 192.**** i moge wejsc na na modem z poziomu przegladarki, tak jak pisała Biexi. Możliwosci konfoguracji oczywiście nie mam, moge podgladnac tylko bardzo ubogi config  ktory nic mi nie mówi.
2) IP mam zewnętrzne przydzielone do kompa i w ifconfig jest oczywiście to samo IP, co przy sprawdzaniu IP w necie. Czyli jak domniemywam modem dziala w trybie Bridge, jak pisał Jacekalex. Route pokazuje brame z zewn. IP a wiec ok.
Wynika mi z tego, ze musiałbym sprawdzić to na żywym organizmie, czy za pośrednictwem modemu, po  podlaczneiu switcha, a do niego 2 kompów, czy przydzieli kazdemy inne zewnetrzne IP. Problem polega na tym ze nie mam switcha (posiadam router adsl z 4 portami lan rj45 moze to sie nada? o ile te 4 porty dzialaja jak switch ( tp-link td8840)) ale jest tez drugi problem nie mam drugiego kompa na razie i nie mam jak sprawdzić co się stanie.
Całe to moje majstorwanie jest związane  z tym, że chce jak najtańszym kosztem podołączyć bramkę VOIP (zmieniłem temat:) wystraczylby mi hub bo ten telefon i tak przez 99,99999% czasu bedzie nieużywany, wiec nawet QOS mi niepotrzebny. I teraz wyłaniają się kolejne pytania :)
3) Czy jakbym podpial sobie zwykly router  pod modem robiacy wenetrzna siec 192**** i podpial pod niego kompa i bramke VOIP to trzeba dla bramki przekierowywac na routerze jekies porty czy cuś, aby ktoś zewnątrz mógł się do mnie dodzwonić? Bo niby jak router domysli się do ktoego sprzętu posłac informacje ze ktoś dzwoni?

Aby pomniejszyc ilosc sprzetu moglbym kopic jakąś brmake voip z funkcja routera lub router z funkcja brami voip<< ale to chyba drozsze rozwiazanie, i wowczas mialbym tylko wlaczony modem i bramke, a inaczej modem+router+bramka i rachunek za prąd rośnie.

Ostatnio edytowany przez korbol (2011-12-02 18:08:20)

Pozdrawiam

#9  2011-12-02 18:30:59

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Bramka voip powinna chodzić z routerem, problemem moze być w niektórych sieciach voip czas, przez jaki router utrzymuje w pamięci połączenie NAT (domyślnie zazwyczaj 120s).
Jeśli ustawisz w bramce voip Register Expires np na 3600s, to problem wyjdzie z połączeniami przychodzącymi.

Można też wpisać, żeby połączenie z adresu Ip lub domeny serwera voip kierował polączenie na bramkę.
Wykonalne, i bezproblemowe.

Pod warunkiem, że router na WAN będzie miał publiczny adres IP.
Jeśli nie, to będzie trochę zabawy z NAT-em.

Ale o tym już w instrukcji konkrentego routera.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-03 21:26:44)

#10  2011-12-02 18:52:54

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Troche sie pogubilem.
Możesz napisacjak to sie z regóły robi jak sie podpina bramke pod router?

Pozdrawiam

#11  2011-12-02 19:36:53

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Kablem

A potem:

RTFM
Instrukcja routera.

To taka książeczka, która zazwyczaj jest w pudelku z routerem.

#12  2011-12-02 21:20:59

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Nie o to biega. Nie mam jeszcze zadnej bramki. Chcialem wiedziec czy domyslniejak sie nie przypisuje jej zewnetrznego ip to czy trzeba kombinowac z routerem typu jakies przekierowania, bo zanim kupie chcialbym wiedziec w co sie pakuje:)

Pozdrawiam

#13  2011-12-03 21:01:48

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

PS u mnie w sieci ludzie mają bramki za routerami i jakoś im wszystko działa :P nie wiem w czym widzicie problem ?

Kolejna sprawa pożycz od kogos router żeby sprawdzić czy przypadkiem wogule net będzie Ci za nim działał (po zastosowaniu kilku sztuczek w konfigracji modemów można naprawde uprzykszyć korszystanie z takiego rodzaju sprzętu ::P)

#14  2011-12-04 12:25:33

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Provider pozwala mi na podłączenie 3 kompów, a więc nie powinno byc problemu.
A z ta bramką to chodzi mi o to, ze jeak bedzie podlaczona do routera, to na moj chłopski rozum cos chyba trzeba na routerze przekierowac (tak jak z serwerem www wewnatrz sieci wewnetrznej abybyl widoczny na zewnatrz), ze jak ktoś będzie do mnie dzwonil to zeby sie dodzwonil no chyba ze routery tak to mają rozkminione z bramkami ze wysylaja info na wszystkie porty i ten do ktorego jest informacja przeznaczona odpowiada na zawolanie? :)

Pozdrawiam

Stopka forum