Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Na wstępie zaznaczam - że nie mieszkam w akademiku - zdziwiło mnie jedynie to w jakisposób wprowadzone sa zabezpieczenia, bo instalowałem koleżance neta tam.
Pisze o nich - może kogos to zainteresuje. Niektóre partie rozumiem - innych nie - ale może wy mi opiszecie co i jak. Ogólnie - pisze to w celach informacyjnych - może komus się takie cos spodoba we własnej sieci.
1. Dostajesz kopertę z loginem i passwordem.
2. Przez formularz www logujesz się i dostajesz specjalne - inne hasło.
3. Login z punktu pierwszego + hasło wygenerowane w punkcie drugim są danymi do logowania sie SSH.
4. Logujesz sie przez puttego na pewnien podany serwer podając dane.
5. Masz dostęp do netu tylko podczas trwania sesji SSH. <-- tego nie rozumiem.
Jak oni to zrobili, że masz internet tylko wtedy kiedy masz połącznie na określonym porcie z pewna maszyna. Ktos mi to wyjaśni? W ogóle - niezły pomysł - ale te zabezpieczenia mnie zabiły po prostu. Ciekawe czy jest do obejścia. W każdym badź razie - pomysłowe...
pozdrawiam,
zavader
Może używają któregos systemu BSD. Packet Filter z BSD ma taką opcje, nazywa sie to authpf. Zalogowanie się jest wymagane do otwarcia sie zapory, wtedy bedziesz miał internet. No chyba ze sie myle i zrobili to inaczej.
moim zdaniem trochę upierdliwe, ale wydaje mie się że skuteczne.
To troche tak jak zabezpieczania portow na serwerze przy stosowaniu programow typu "knock". Po otrzymaniu (odebraniu) okreslonej sekwencji pingow nastepuje przeladowanie inetd'a z otwartymi pewnymi portami. inaczej serwer/porty sa niedostepne. W BSD (OpenBSD) tez spotkalem sie z paroma takimi sztuczkami.
Pozdrawiam
mysle ze to jest troche prmocyjne wiecej z tym zabwy niz pozytku.... nie lepiej jakis unel zrobi do serwer'a?
Pozatym mysle ze Admin chal sie bardziej pobawic i utrutnic zycie uzytkownikom :]
Ano wlasnie , jakis tunel, tylko ze wlasciwie poco , skoro kiedy jest ssh wlaczone to wszystko i tak dziala .... ? Moznaby jedynie chyba zrobic po to zeby na stale miec wlaczony wraz ze startem windy, ale ie wiem czy putty sie do tego nadaje... raczje jakis tunel po ssh pod winde .
Pozdrawiam