Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
winnetou: jak pisalem wczesniej mam kilka serwerow z postixsem tylko wlasnie bez bazy mysql i bez virtualek bo nie bylo takie potrzeby.
Teraz powstala taka koniecznosc :-) i tu sie pojawia problem lub nie problem jak kto woli :-)
Jak by mi ktos dal dzis do postawienia postfixsa na userach systemowych to robie to w 20 minut a przy piwie 10 minut :-)
Tu powstal firewall miedzy mna postfixsem i virtualkami :-)
Jacekalex: Mozesz troche jasniej bo przestalem troche myslec po zawalonej 3 nocy :-)
Ostatnio edytowany przez czarny30 (2011-11-29 00:15:27)
Toć zerknij to tego co podlinkowałem. To jest postfiz + postfixadmin + virualne domeny na bazie danych. Tylko zamiast bazy danych MySQL jest PostreSQL. Przerobienie 1 czy 2 zapytań i modyfikacja konfiga nie powinna sprawić większych problemów. A jakby co to zawsze możesz mieć potgersa i mysqla
dobra ile wezmiecie za konfiguracje postfix postfixadmin dovecot mysql?
a mozesz wkleic co masz w virtual_mailbox_maps = mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_mailbox_maps.cf
dokladnie zawartosc pliku mysql_virtual_mailbox_maps.cf ?
user = root password = xxxxx hosts = localhost dbname = postfix table = alias select_field = goto where_field = address
wzialem konfig ktory podal wineto ma troche bledow ale dziala:
Nov 30 21:05:27 serwerpoczty postfix/pickup[30182]: 72637F95B: uid=33 from=<norbert@kasy.radom.pl> Nov 30 21:05:27 serwerpoczty postfix/cleanup[30185]: 72637F95B: message-id=<6dfe17dc0e36d5df8bde4e8a86e21714@kasy.radom.pl> Nov 30 21:05:27 serwerpoczty postfix/cleanup[30185]: warning: 72637F95B: virtual_alias_maps map lookup problem for norbert740@gmail.com Nov 30 21:05:53 serwerpoczty dovecot: imap-login: Login: user=<norbert@kasy.radom.pl>, method=PLAIN, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, secured Nov 30 21:05:53 serwerpoczty dovecot: IMAP(norbert@kasy.radom.pl): Disconnected: Logged out
Mam teraz taki maly problem no norvert740 nie jest w virtualkach o co chodzi ?
config virtualki:
serwer pgsql
user = sadm password = xxxxxxx hosts = localhost dbname = vmail query = SELECT goto FROM alias WHERE address='%s' AND active = '1'
Ostatnio edytowany przez czarny30 (2011-11-30 21:18:12)
zmieniles teraz baze z mysql na pgsql ?
wszedzie ? (wszystkie pliki konfiguracyjne) takze w main.cf ?
Tak nawet postawilem od nowa system bo i tak to jest chwilowo system do konfiguracji.
zrobilem tak jak na tej stronie http://oslab.pl/linux/mail-server/postfix-dovecot-virtual-domains
Ostatnio edytowany przez czarny30 (2011-12-01 14:56:37)
ok dzisiaj juz nie mam czasu, koniec pracy,
jutro postaram sie zlozyc nowy dokladnie wedlug tego poradnika, zobaczymy jesli mozesz poczekac
albo znajde inny ktory dziala
ja robilem wg tego idziala poprawnie, oprocz paru warningow :P, alaisy nie aliasy itd itp :)
http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=10728
ok zrobilem to na leniucha ale jest
caly nowy, poczta wychodzi, dziala roundcube itd.
narazie nie dostaje poczty ale to jest kwestia dnsow pewnie bo zalozylem sobie nowa domene i czekam na propagacje
uzylem tego linka
http://www.howtoforge.com/virtual-users-with-postfi … ian-6-squeeze
jedyne co nie zadzialalo to na koniec nie chcial sie dovecot zrestartowac, poczekalem chwilke i zrobilem restart na nowo i calosc zadzialala
mam nadzieje ze pomoze
Trefnis napisał(-a):
jedyne co nie zadzialalo to na koniec nie chcial sie dovecot zrestartowac, poczekalem chwilke i zrobilem restart na nowo i calosc zadzialala
mam nadzieje ze pomoze
A czy to przypadkiem nie było to: http://wiki.dovecot.org/TimeMovedBackwards ?
Jak tak to Dovecot2 i do działa :)
nie, problem byl ze po calej instalacji (na wiekowej maszynie)
przy restarcie uslug wyskoczylo ze port jest zajety i nie moze sie podniesc
po chwili poszlo normalnie
Ja bym radził szukać sposobu na bazę w Postfixie od razu w dokumentacji Postfixadmin (w każdej wersji jest w doc instrukcja do Postfixa).
Bo z rozmaitych opisów typu Postfix +*SQl, z postfixaadminem działa w granicach 5%,
a i to zależy od wersji Postfixadmina i Postfixa, i nie jest wartością stałą.
A jak nie ma sensownego panelu do zarządzania Postfixem przez SQL, to i sam SQL w Postfixie nie ma takiej wartości, jak powinien.
To, obok Amavisa drugi powód, dla którego wolę pieprzyć się z łatami Qmaila, niż kombinować z Postfixem.
Pozdro
;-)
Jacekalex link do poradnika ktory wkleilem dziala na dzisiaj z debianem 6 (nawet nie net install tylko normalna plyta)
instalacja calosci zajela < 2h z czego wiekszosc to bylo sciaganie pakietow.
da sie to zrobic.
Hej, widzę , że wyciskaliście temat, ja z kolei robiłem porządki na kompie kopiowanie i takie tam , i chyba coś zjebałem
teraz nie widzę maili w roundcube : błąd servera SELECT: internal error <-- na czerwono w rogu
komunikat z logów :
dovecot: imap(admin@torunska2.pl)<9087><sLLuwE647Ot/AAAB>: Error: Namespace '': Mail storage autodetection failed with home=/var/vmail/mailboxes/torunska2.pl/admin
mail location w dovecot :
mail_home = /var/vmail/mailboxes/%d/%n
lampik napisał(-a):
Hej, widzę , że wyciskaliście temat, ja z kolei robiłem porządki na kompie kopiowanie i takie tam , i chyba coś zjebałem
teraz nie widzę maili w roundcube : błąd servera SELECT: internal error <-- na czerwono w rogu
komunikat z logów :
dovecot: imap(admin@torunska2.pl)<9087><sLLuwE647Ot/AAAB>: Error: Namespace '': Mail storage autodetection failed with home=/var/vmail/mailboxes/torunska2.pl/admin
mail location w dovecot :
mail_home = /var/vmail/mailboxes/%d/%n
Barbórka była 4 dni temu.
Ten wątek jest z przed lat, teraz są inne wersje postfixa i dovecota i sporo się zmieniło w konfiguracji.
Załóż nowy wątek.
I przy okazji najpierw stawiasz Dovecota i Postfixa, potem sprawdzasz na różnych klientach IMAP czy działa Dovecot i czy Postfix prawidłowo odbiera pocztę i przekazuje do skrzynek lub Dovecota.
Jeśli chcesz też Postfixadmin, to NAJPIERW konfigurujesz Postfixadmina i bazę danych, potem sprawdzasz czy zapytania z konfigów postfixa działają, potem Dovecota z SLQ, a dopiero potem stawiasz Postfixa.
Jeśli serwer pocztowy działa po SMTP i IMAP, i działa czytanie poczty np w Thunderbirdzie czy innym kliencie IMAP i wysłanie z autoryzacją po SMTP, to wtedy możesz konfigurować Roundcube.
Taką konfigurację można zrobić tylko po kolei, sprawdzając poprawność działania poszczególnych elementów, chyba, że chcesz się tym bawić rok.
I przede wszystkim miej logi i patrzaj w logi.