Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Łącze sie przez modem zewnętrzny i co 10h zmienie mi sie ip, a chcialem zebym mogl sie laczysc ze swoim serverem przez ssh. Ale cos nie trybi:/
Mam pytanie odnosnie ddclient.conf:
# Configuration file for ddclient generated by debconf # # /etc/ddclient.conf daemon=900 syslog=yes mail=root pid=/var/run/ddclient.pid protocol=dyndns2 use=web, web=checkip.dyndns.org server=members.dyndns.org login=moj_login password=moje_haslo djinn.dynalias.com
Jesli w nim jest wszystko wporzadku to problem moze byc jeszcze w moim pliku firewall nie wiem za bardzo jak powinien wygladac ten plik w sekcji:
# zezwolenie na laczenie sie z naszym zewnetrznym ip po ssh iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A FORWARD -o lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 0/0 -d 62.87.255.57 -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d 62.87.255.57 -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 0/0 -d 62.87.255.57 -p udp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d 62.87.255.57 -p udp --dport 22 -j ACCEPT
Prosze o pomoc
Nie używaj w regułach iptables -s bo przeciez ip Ci się zmienia. Spróbuj z -i i nazwą interfejsu.
Za bardzo nie jarze jak to ma wygladac.
Cos takiego?
iptables -A INPUT -i ppp0 -d 62.87.255.57 -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -i ppp0 -d 62.87.255.57 -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A INPUT -i ppp0 -d 62.87.255.57 -p udp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -i ppp0 -d 62.87.255.57 -p udp --dport 22 -j ACCEPT
Radzilbym tylko otworzyc calkowicie port 22 i zobaczyc czy dziala. caly czas podajesz jakies ip ,a ip masz zmienne.
To napisze ktos kod dla
"# zezwolenie na laczenie sie z naszym zewnetrznym ip po ssh" ?
Probowalem juz na rozne sposoby i mi nie wychodzi:/
Zrobilem i nawet działa :P :
#OPEN ssh ALL iptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -j ACCEPT