Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pytanie do osób znających temat.
W pewnej firmie nastąpiły zmiany programowe no i przyszedł koleś od softu i powiedział że koniecznie należy zainstalować firebirda w wersji 2.1 anie większej ani mniejszej. Zainstalowałem i teraz pytanie czy dobrze robię a mianowicie:
Program pracuje na 6 plikach baz danych tzn łączy sie z poszczególnymi oddzielnie np. baza1.gdb, baza2.gdb .... baza6.gdb i
czy jak zrobię wpis w pliku aliases.conf:
baza1.gdb = /home/firma/baza1.gdb baza1 = /home/firma/baza1.gdb baza2.gdb = /home/firma/baza2.gdb baza2 = /home/firma/baza2.gdb baza3.gdb = /home/firma/baza3.gdb baza3 = /home/firma/baza3.gdb baza4.gdb = /home/firma/baza4.gdb baza4 = /home/firma/baza4.gdb baza5.gdb = /home/firma/baza5.gdb baza5 = /home/firma/baza5.gdb baza6.gdb = /home/firma/baza6.gdb baza6 = /home/firma/baza6.gdb
Czy będzie to działało? czy muszę zrobić dodatkowe wpisy w plikach konfiguracyjnych?
Ten progrem potrzebujący Firebirda ma jakąś nazwę?
Bo np w Lefthandzie ustawiało się w samym programie, przy instalacji, gdzie ma szukać bazy i gotowe.
Żadne aliansy w alianses.conf nie były potrzebne.
Tylko dotyczyło to Firebirda 1.5, - mialem z tym diabelstwem do czynienia około >rok temu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-28 10:22:25)
Masz rację wskazuje się ale przecież firebird-owi trzeba wskazać bazę którą ma obsługiwać. W w/w programie jest plik tekstowy w którym się podaje ścieżkę do serwera firebird.
Ten program ktoś pisał na zamówienie, czy to jest jakiś produkt rynkowy, jak RAKS, Lefthand czy coś podobnego?
Bo jeśli jest producent, który wziął kasę, to wziął ją nie tylko za fakturę, ale również pomoc techniczną, prawda?
A jak pisane na zamówienie, to zapiąłbym do kaloryfera łańcuchem, suchy chleb i woda, póki tego na Postgresa nie przepiszą, albo Mysqla, a jak coś ma być wielkości Zakładu Usług Satyrycznych, to Oracle.
Dlatego w ogóle nie czaję, z czym masz taką straszną jazdę?
W ogóle nie czaję poza tym, dlaczego w PL, jak coś piszą, to nie robią bazy w zewnętrznej bibliotece, jak istoty rozumne, tylko w kod wszywają zapytania SQl, nie dość, że na konkretny serwer, to jeszcze na konkretną wersję serwera.
Potem za dwa lata jest płacz, bo paczki się zmieniają, a jaśnie programista nie wie nawet, jak się zabrać za poprawki, bo już zapił i zapmniał, co tam zaprogramował.
I potem Libreoffice wspólpracuje ze wszystkimi bazami, jakie są w Linuxie (włacznie z np Evolution) przez wtyczki, a Lefthand jest tylko dla Firebirda 1.5.
Miałem raz jazdę z Lefthandem, nie chcial działać na serwerze z Ubuntu, (w jednym biurze rachunkowym), bo zasrany Firebird z Lefthanda potrzebował innych bibliotek,
a pieprzony Lefthand nie chciał chodzić z Firebirdem 2.0.
W końcu, jak posłałem maila z propozycją, żeby zwrócili kasę i zabierali tandetę, to łaskawie za kilka dni przysłali poprawioną wersję Firebirda, która miała zlinkowane wszystkie bilioteki do pracy, tym razem prawidłowo.
Poza tym Firebird obsługuje ANSI SQL, więc nie czaję, czemu tak strasznie się tych wersji czepiają.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-13 09:45:25)
Wracam do mojego tematu z nowym pytaniem.
A mianowicie , wszystko jak do tej pory ładnie chodzi biorąc pod uwagę Windowsa Xp i Debiana z firebirdem 2.1. jednak właściciel firmy chce dołożyć kolejny komputer (laptop) z Windowsem 7 Starter 64 Bit i tu mam problem. Program nie łączy się z bazą na serwerze. Wyłączyłem całkowicie zaporę w windows Po sambie windows łączy się z serwerem ale nie może połączyć się z bazą na firebird-zie. Może ma ktoś jakieś sugestie albo może jest to wina tego że jest to Windows 7 Starter. Dzwoniłem do firmy od softu i nie wiedza czego się mają czepić. Powiadają że pracują z owym softem na 64 bitowych windowsach.
albo może jest to wina tego że jest to Windows 7 Starter
Czy ten W7-starter nie ma przypadkiem limitu procesów odpalanych równocześnie?
Bo o ile pamiętam, to z podobnych powodów dużo rzeczy w nim nie chciało działać.
I tu szukałbym przyczyny, albo wygonił szefa po jakiś normalny system operacyjny....
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-13 20:28:46)
Jacekalex napisał(-a):
albo może jest to wina tego że jest to Windows 7 Starter
I tu szukałbym przyczyny, albo wygonił szefa po jakiś normalny system operacyjny....
A jak to nie system - to i kilkuset zł szkoda.
A możesz sprawdzić, czy na normalnym Windows7 (nie starter) działa?
Bo starter jest mocno kastrowany względem normalnego systemu.
Poza tym jak szkoda kilku setek, to czy przypadkiem tego Szefa nie stać na Debiana Squeeze? ;D
Jacekalex napisał(-a):
Poza tym jak szkoda kilku setek, to czy przypadkiem tego Szefa nie stać na Debiana Squeeze? ;D
Jest napisane!!! I Debian rządzi siecią :)
guzzi napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Jest napisane!!! I Debian rządzi siecią :)
I dlatego na lapku nie może zastąpić Shit7-starter?
Jest jakaś ustawa regulująca doupszczalną ilość instalacji Linuxa w jednej firmie?
:D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-13 11:07:13)
Nie wiem czy się rozumiemy ale na lapku ma pracować program finansowo księgowy który wymaga windowsa. Nie mogę tam zainstalować Debiana bo program nie będzie działał. Niestety 99% programów pisanych jest pod windowsa.
A może ten program księgowy (który jest tak tajny, że w ogóle nie ma nazwy i nie istnieje) odpala kilka procesów, np osobno konektor do bazy danych, osobno inne moduły?
I w rezultacie jest widoczny w systemie jako kilka równolegle działających procesów, np więcej niż 3?
Sznurek: http://www.dobreprogramy.pl/Wiecej-niz-trzy-aplikac … sc,10679.html
Poza tym Winodows nie po to robi W7-PRo i W7-Ultimate, żeby na starterze wszystko działało.
Gdyby starczal starter, to kto by zapłacił $99 za Home, $199 za Pro i $299 za Ultimate.
Ponadto, jeśli to polski program księgowy, i pracuje z Firebirdem-2.1 to wszystkie, jakie widziałem, były tak stare, że czesto pracowały bez problemu nawet na Win98, a ten poziom Wine uciągnie bez problemu.
Chyba, ze to jakiś stylu szajs w stylu CDN Optima czy Rewizor/Subiekt , czyli MSsql i Net Framework >=3.5.
To wtedy Wine faktycznie nie da rady, ale chętnie zobaczę Subiekta czy Optimę na kastrowanej wersji Windows. :D
To by by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-14 04:14:06)
firebird rozróżnia, czy system klienta jest 32 czy 64bit.
tzn nie podłączysz się z systemu 64bit na bazę 32 bitową