Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Męczę się z odpaleniem squida bardziej z przekierowaniem bo mam routing w sieci.
Dokładnie stoi sobie maszynka z podziałem i na niem squid. Mam do sieci odpalone 7 interfejsów z różnymi adresami z maską 30 czyli przełączeniówki. Na końcówkach za adresy dla klientów na MT ale schodzą na serwer dzięki routingowi. Więc np robię tak że przekierowuję każdy adres ip klientów na np adres eth1 ktory ma 192.168.2.1. Oczywiście squid nie działą nawet jak wpisze w przeglądarkę serwer proxy. Na innej maszynie z jednym eth wszystko ok. Nie wiem juz jak to odpalić żeby działało.
Ale też jest dziwnę że jak wpisze ip i port serwera proxy w przeglądarce i sprawdzam tcpdumpem na porcie 8080 to zero pakietów
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2011-11-19 17:20:16)
Squid jest uruchomiony i nasłuchuje
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME squid 13625 nobody 33u IPv4 28132 TCP 10.0.97.1:http-alt (LISTEN)
Komputer ma ip 10.0.97.2 jak przekieruję na proxy to zero pakietów na porcie 8080
tcpdump -nv -i eth6:1 src port 8080
nic tu nie lata, ale na porcie 80 coś widać dziwne bo w przeglądarkę wpisałem adres i port serwera proxy.
Config squida jest dobry bo ściągnięty z pracującej maszyny.
Nikt nie wymyśli nic bo mi już się pomysły skończyły został jeden że może to wina VLAN'ów.
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2011-11-20 20:50:53)