Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-11-12 14:11:22

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

Iscsi technologia i kilka pytań

Powiedźcie mi jedno mam sobie 2 dyski przez sieć puszczone jako ISCSI i tak jeden jest na Freenas 8.2 drugi jest na Windowsie 2008 obydwa są aktywne podłączone poprawnie skonfigurowane. Moje pytanie jest następujące:

*Ile urządzeń może pracować na raz na tych dyskach? Bo problem jest następujący jeśli z komputera A wrzucę na dysk plik, to na kompie B plik jest widoczny dopiero po odcieńciu na dłuższą chwilę dostępu do dysku co wiąże się z TIMEOUTEM i dopiero po podłączeniu dysku do komputera B ponownie widać ten pliki które wstawił komputer A.

*Operacje na plikach są tak samo zawarte, mianowicie jeśli pliczek zostanie usunięty na kompie B to komputer A widzi dalej wszystko jak jakby był ten plik, ale po kliknięciu na niego dostaje info że dysk jest uszkodzony i nie zdolny do zapisu.Sytuacja  się powtarza jak w powyższym pytanku.Jeśli zrobimy timeout reboot cokolwiek co zerwie sesje to po podłączeniu ściąga nam aktualne informacje o plikach strukturę dysku itp.

http://wiki.centos.org/ArtWork/Brand?action=AttachFile&do=get&target=centos-logo-light.png

#2  2011-11-12 20:53:24

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

Re: Iscsi technologia i kilka pytań

Jestem co prawda laikiem w ISCSI - jednak tak się zastanawiam, czy przypadkiem nie montujesz systemu plików jednocześnie na dwóch różnych maszynach i do tego dziwisz się, że są problemy?

#3  2011-11-12 21:10:24

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Imho powinieneś używać jakiegoś klastrowanego systemu plików. Kiedyś robiłem iSCSI i współdzielenie partycji przez różne maszyny, ale wszystko chodziło na OCFS2. Taki system plików szybko propaguje zmiany i widać je od razu. Przy próbie użycia NTFS działy się różne dziwne kwiatki, tu żeby zobaczyć aktualny stan trzeba by przemountować.

#4  2011-11-13 09:46:58

chmuri - [=Centos=]

chmuri
[=Centos=]
Serwis

@babycob widzisz masz racje;) z tym że myślałem że skoro to działa jak fizyczny dysk to przecież po wgraniu pliku jest od razu widoczny?

@Kamikaze no masz racje bo dzieją się różne dziwne kwiatki ale hmm muszę zobaczyć jak zaimplementować to cudeńko na windowsowe maszynki tak aby wszystko było widoczne raz ciach ciach bez zbędnego przemontowywania i czekania na propagacje.

http://wiki.centos.org/ArtWork/Brand?action=AttachFile&do=get&target=centos-logo-light.png

Stopka forum