Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie.
Zainstalowałem sobie Debiana i ściągnąłem sobie wszystkie Update'y via FTP/HTTP.. Po restarcie okazało się że LILO się zawiesza. Mam zainstalowanego WindowsaXP na tym samym dysku i chciałbym korzystać z obu systemów. Chciałem was zapytać jak mogę dostać się do LILO i co muszę zrobić aby wprowadzić go z powrotem do MBR'a ... Przy czym nie chciał bym aby stało się to samo co na początku, czyli zawieszenie.. Jeżeli muszę coś zmienić w LILO bardzo bym was prosił o napisanie co należy tam zmienić. Wiem że trudno się domyślać co wywołało problem skoro nikt z was go nie widzi, może jednak znajdzie się ktoś kto miał podobny problem.
Pozdrawiam.
W starym Woodym, po aktualizacji, jeżeli aktualizowane było lilo, należało przed restartem wydać w konsoli polecenie:
lilo
Prawdopodobnie Sarge już automatycznie przeładowuje lilo, ale ja ze starego nawyku zawsze robię to ręczznie.
Jeżeli Cię dobrze zrozumiałem to musisz się dostać do systemu i przeładować lilo. No to pewnie będzie to:
http://www.linux.com.pl/forum/index.php?t=msg&g … a9#msg_217523
Wątek pt. LILO & GRUB
Zgadza się.
Problem został rozwiązany.
Jednak opis problemu w odnośniku który mi zaproponowałeś powinien wyglądać następująco :
Bootujemy z płyty:
bf24
mount /dev/hda6/mnt ( U mnie hda6 (Linux Boot))
chroot /mnt /bin/bash
lilo
Dziękuje za info. Pozdrawiam