Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Stały bywalec

Trzy systemy jak w temacie
Windows ju siedzi , czas na linuxa > Fedora , Debian
W jakiej kolejnosci instalowac by ladnie wstawal Grub
Mysle ze drugi to fedora , grub none a jako trzeci Debian + grub MBR
P.S
Z freebsd narazie daje spokoj bo nie mam nerwow dla niego ale nie mowie mu ze to koniec :)

Kapelusznik

Imperator

freebsd zainstaluj na virtualboxie. 3x powtarzam. Przyspaza to o wiele mniej problemów, a i desktop pojdzie na vb na vesa. Jak sie poduczysz to sie bedziesz bawil normalnie. Bo nie ma co sie rzucać, jak masz słabą wiedze.

Stały bywalec

Pojde za twoja rada Yampress , bo chyba rzucilem sie na gleboka wode chcac pojac linuxa , unixa + php+mysql rownoczesnie ...
Musze poszukac dobrych ksiazek o unixie i linuxie wowczas szybciej zlapie bo w necie duzo 'how to' ale nie jest sposob na szybkie polykanie zasobnika wiedzy :)
Musze zajrzec do empiku bo bez podstaw wprowadzenia do tych systemow nie ma co siadac.
pozdro + dzieki za cenne rady

Imperator

freebsd jest prostsze od linuxa. no ale trzeba miec ju jakas wiedze aby cos zrobić. tez kiedys bawiłem sie w fizyczne testowanie masy dystrybucji az w koncu doszedlem do wniosku ze vb to bardzo fajny poligon doswiadczalny. nic sobie nie namieszasz w systemie, a w vb mozesz sobie klon obrazu zrobic i jak cos namieszasz klona wywalasz, robisz 2 klona i jedziesz dalej. to nic nie kosztuje. widzisz ja freebsd znam leopiej od debiana, w informatyce siedze 18l wiec moge sobie gtrzebać. choc i mi sie zdazaja wpadki. Ostatnio stałem sie leniwy i nie psuje systemow na dysku tylko na vb.

Stały bywalec

Jeszcze jedno pytanie
Zainstalowałem Fedorę i jej Gruba, teraz idzie install Debiana i tak sobie myslę czy nie lepiej byłoby siedzieć na Grubie debian tylko w mojej sytuacji teraz nie wiem czy nałożyć Gruba tzn dać opcje install /sda MBR czy wyczyśic z MBR gruba Fedory i dopiero dać Gruba debiana.
Poradźcie panowie..

Imperator

róbta co chceta. Kiedyś jak miałem coś już w MBR( inna wersje gruba) debian mi nie chciał gruba zainstalować. Ale to było bardzo dawno teraz jest ok. Zainstaluj spod debiana gdyż tu jest forum debianowe i ludzie wiedza jak pomóc jakby coś się stało.

Stały bywalec

To jak zrobic wyczyścić MBR czy jak jak zainstaluje Grub debiana to podmieni w sektorze MBR ten fedory ?

Dyskutant

ja ostatnio instalowałem Debiana na vb i w instalce Debian się pyta czy wgrać gruba do mbr

Stały bywalec

Ja wiem o co sie pyta :)
Tylko ja mam Gruba już w MBR fedory i teraz nie wiem czy jak chce dac Grub debiana to wyczyścic 440 bajtów MBR i nadpisac grubem debiana czy Debian sam nadpisze MBR sobie i zastapi tamtego GRuba
Ostatnio edytowany przez g0rn (2011-11-05 18:31:37)

Kapelusznik

Sam może to zrobić.

Stały bywalec

uuu ... ciekawe bo kiedyś miałem taki przypadek , podobny i nie chciał nadpisać dlatego myslałem że lepiej wyczyścić te bajty gruba w mbr

Dyskutant

heh ja mówię jak jest u mnie - instalowałem debiana po debianie (tamten uległ lekko mówiąc uszkodzeniu :D) i nie było problemu (Instalowałem Debian Stable 6.0.3)

Kapelusznik

g0rn: Normalnie powinien sam to zrobić. A to, że z instalatorami Debiana różnie bywa, to już inna historia. ;)

Stały bywalec

Tak jak myslałem , grub install not target
Zostawiłem grub fedory .. później zobaczę może z palca doinstaluje

Kapelusznik

Ale podałeś mu, że ma zainstalować w mbr? Jeżeli i tak nie idzie, to po odpaleniu Debiana z GRUB-a Fedory możesz dać:
grub-install /dev/sda
(zakładając oczywiście, że faktycznie chodzi o dysk sda)

Stały bywalec

dokładnie :)
# apt-get install gnome3-shell
# apt-get install gnome3-session
czy te komendy wystarczą by zainstalować gnome w testing czy należy jeszcze w sources dorzucic repo unstable

Kapelusznik

gnome-shell nie ma jeszcze w testingu. Jeśli chcesz GNOME 3, to póki co z Sida, np. via gnome-core.

Imperator

446 bajtów jak juz coś -> stage1 grub