Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-11-03 09:05:14

urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Serwis

Pozycja pracy dysku a jego żywotność

otóż,
jak to dzisiaj jest z tymi dyskami?

kiedyś optymalną pozycją było etykietą do góry a każda inna skracała jego żywotność o kilkadziesiąt procent
jednak od jakiegoś czasu w różnych modelach della(i w sumie nie tylko) widziałem dyski montowane chyba w każdej pozycji poza pionową (kabelki na górze i odwrotnie)

od tamtego czasu dyski strawiły wrażliwość na różne położenie czy producenci specjalnie tak montują, żeby dyski częściej wymieniać ?

szukałem troszkę informacji ale guglarka zwraca mi fora sprzed 5 lat ~_~

A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

#2  2011-11-03 09:21:29

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Re: Pozycja pracy dysku a jego żywotność

fakty i mity ;)

nie ma żadnych badań, które by to potwierdzały albo zaprzeczały temuż ( w kamć razie ja nie znalazłem takowych). po prostu pozycja naklepką do góry wydaje się bardziej "po bożemu". i tyle.

co do della, to te ichnie obudowy desktopowe pod względem możliwości rozbudowy prawie wcale nie różnią się od laptopów ;) zobacz jak wygląda taki dell w środku - z zewnątrz udaje PC, a w środku totalna partyzantka. nie ma mowy żebyś wsadził tam jakąś normalną kartę graficzną, bo każda okaże się za duża. cdrom pionowo, dysk pionowo, zasilacz przytulony w jakimś dziwnym miejscu i też jakiś taki mały. ogólnie w środku panuje taki ścisk, że nawet nie ma miejsca na kurz :P

linux regd. user #248790

#3  2011-11-03 10:50:11

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

a obciążenia łożysk ?  w konkretnych pozycjach ?

#4  2011-11-03 11:00:39

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

gdybanie. pralki z bębnem ułożyskowanym obustronnie też miały być wytrzymalsze, i co? marketingowy bajer i tyle

wyniki badań poproszę

linux regd. user #248790

#5  2011-11-04 22:14:31

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

dyski pionowo (zlacza w dol) tez sa montowane - np. Sun Fire X4500 / X4540 (taki serwerek z 48 dyskami w 4U) ... podobno taka pozycja ma ta zalete ze dysk wlasnym ciezarem dociska sie w gniezdzie ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum