Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-09-04 12:01:41

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

debian na arm

Witam. Kilka dni temu stałem się posiadaczem toshiby ac100. Wpadła mi w ręce całkiem okazyjnie, a że znalazłem info w sieci, że linuksa na tym postawić idzie to wziąłem. Moje pytanie odnosi się do wydajności debiana. Ponieważ znalazłem w sieci pogłoski, że debian jest mniej wydajny na tej architekturze od ubuntu. Moje doświadczenia z ubuntu i wydajnością są dokładnie odwrotne, ale dotyczą tylko x86. Czy ma może ktoś jakieś doświadczenia w tej materii albo ma jakieś PEWNE info. No i dodatkowo jak jest z akceleracją w X-ach? Podobno brak, sle sporo stron jest nieaktualizowanych od kilku miesięcy, więc nie wiem jak się sprawy mają. Z góry dzięki.

#2  2011-09-04 21:26:09

janosik - Członek DUG

janosik
Członek DUG

Re: debian na arm

z tego co sie orientuje to ta toszyba  na arm11 stoi, a one maja juz fpu, a debian w tej kwestii ostatnio raczkowal, mozliwe wiec ,ze bubuntu poczynilo krok do przodu. jesli jest to starszy arm ( w co watpie, nie chce mi sie teraz szukac)  bez fpu to debian bedzie lepszy.
pozdrawiam

#3  2011-09-04 21:50:59

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

janosik napisał(-a):

z tego co sie orientuje to ta toszyba  na arm11 stoi, a one maja juz fpu, a debian w tej kwestii ostatnio raczkowal, mozliwe wiec ,ze bubuntu poczynilo krok do przodu. jesli jest to starszy arm ( w co watpie, nie chce mi sie teraz szukac)  bez fpu to debian bedzie lepszy.

Ostatnio rozwija się port Debiana na nowsze generacje ARM: http://wiki.debian.org/ArmHardFloatPort

A lot of modern ARM boards and devices ship with a floating-point unit (FPU), but the current Debian armel port doesn't take much advantage of it. The armhf port was started to improve this situation and also take advantage of other features of newer ARM CPUs. The Debian armhf port requires at least an ARMv7 CPU with Thumb-2 and VFP3D16 coprocessor.

Należy jednak mieć świadomość, że armhf to młoda adaptacja, na razie z tego co wiem jedynie unstable.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2011-09-04 23:53:20

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

To cos ma procek Tegra 2 z rdzeniem Cortex A9 czyli jest calkiem nowy. Generalnie fajny sprzet, tylko ten android... Poszukam czegos wiecej na temat stabilnosci armel. Dzieki za zainteresowanie.

#5  2011-09-05 21:41:36

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#6  2011-11-03 10:22:54

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

skullman, jak tam twoje postępy w instalacji?
bo właśnie wpadła mi możliwość zarobienia grosza za instalację Linuxa na takim sprzęcie jak tu mowa, tyle że chciałbym się dowiedzieć jak to działa, a wogóle masz jakiś tutorial na temat instalacji czegokolwiek na tym sprzęcie? czy jedynie metoda z nvflash np. jak opisują tutaj

Stopka forum