Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-10-27 12:12:59

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Skąd mam przydzielone IP?

Mam pewien problem. Jest pewna sieć:
router (udostępnia net, przydziela ip + rozsyła sygnał Wifi o nazwie X) + AP1 (bridge połączony przez wifi z router) + AP2 (bridge połączony kablem z AP1 + rozsyła sygnał Wifi o nazwie Y, ale bez przydzielania IP)

DHCP zajmuje się tylko router. On jest bramką, reszta to tylko AP działające w trybie bridge). Teoretycznie wszystko przebiega prawidłowo, jednakże zauważyłem, że jeden z komputerów podłączonych do AP1 ma dziwne IP. Niby ok, bo mieści się w przedziale przyznawanych IP, ale jest spora różnica między nim (np. 192.168.1.145), a resztą komputerów podłączonych czy do routera czy do AP2 (192.168.1.101, 192.168.1.102,...).
Co jeszcze jest dziwne, nie ma go w tabeli przyznanych IP na routerze, a inne kompy w niej są oraz powinien mieć przyznane statyczne ip (nadane przez router).
Wiem, że mogę skonfigurować statyczne ip w systemie, ale nie o to chodzi.
Moje pytanie: czy on na pewno ip ma przyznane przez mój router, czy może jeszcze w sieci jest jakiś podpięty inny router, który ma DHCP, a ja o nim nie wiem. Czy można sprawdzić, jakie ip ma router, który przyznał mu IP?
Skanowałem swoją sieć programem nmap, ale innych urządzeń w mojej sieci teoretycznie nie widzi.

mam nadzieję, że w miarę obrazowo określiłem mój problem:)

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#2  2011-10-27 14:10:23

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Skąd mam przydzielone IP?

Ludzie czasami źle wpinają routery, i potem masz jedne lub kilka serwerów dhcp działających na domyślnych ustawieniach.

CHociaż tutaj chyba ktoś ustawiał statyczne ustawienia z pamięci, i wpisał 192.168.1.$cośtam, działa? to fajnie, i gotowe.
Ponieważ cośtam jest zmienną całkowicie  przypadkową, to może mieć wartość  145 tak samo, jak każdą inną.

Ewentualnie sprawdź, kiedy w totolotku były cyfry 1,4, 5 lub np 14 i 5. :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-13 23:48:54)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2011-10-31 14:11:41

jurgensen - Użytkownik

jurgensen
Użytkownik

Sprawdź dzierżawę otrzymaną w pliku dhclient lease (różnie w zależności od systemu, powinieneś zobaczyć przez `ps aux | grep dhclient`). W pliku powinna znajdować się linijka
option dhcp-server-identifier X.X.X.X;

A jeśli to nie pomoże, to przy odświeżaniu adresu:

tcpdump -i nazwa_interfejsu udp port 67

#4  2011-10-31 15:22:58

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Zawsze możesz zablokować ten adres na fw i sprawdzić, kto zadzwoni :D

Albo np odpalić ipset, wrzucić tabelę macipmap jako ACCEPT, reszta REJECT, i po sprawie.
Sznurek: http://andrzej.dopierala.name/2008-02-03_Firewall_w_linuksie_-_ipset

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-31 15:23:57)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#5  2011-10-31 17:15:24

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Tylko to nie jest duża sieć. Tylko mój dom + dom rodziców - żadnych klientów. Wszystkim teoretycznie steruje jeden router (są jeszcze dwa ap podpięte do niego, ale dhcp mają wyłączone) i z tego, co zauważyłem, to właśnie ten router przydziela mu ip. Tylko niestety nie ma tego komputera (z tym dziwnym ip) na liście urządzeń podpiętych do routera, a nawet, jeśli wprowadzę mu ręczne ip (ale na routerze, nie na kompie), to i tak dostaje ip dynamiczne, inne, niż wpisałem.
Jestem pewien, że to ten router przydziela mu ip, bo jak wyłączę na routerze dhcp, to komp nie dostaje ip.
nasuwa się kolejne pytanie:
Czy dwa ap (działają jako bridge i dhcp mają wyłączone) mogą jakoś "zagłuszać", "zaśmiecać" przyznawanie ip przez router główny?
Lub czy router (tak, czy siak - stare (ze 4 lata) i tanie urządzenie (mniej, niż 100zł) może w taki dziwny sposób przydzielać ip?

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

Stopka forum