Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
]Zainstalowałem Debiana Squeeze na laptopie HP Probook 6360b i sprawa wygląda następująco. Zainstalowałem sobie na razie tylko alsę oraz cdparanoia, vorbis-tools i moc, aby zgrać i posłuchać muzyki. Nie jestem pewny, czy przed instalacją tych trzech pakietów dźwięk na słuchawkach działał czy nie, w każdym bądź razie w chwili obecnej działa tylko na głośnikach. Po wpięciu słuchawek do wejście w laptopie, dźwięk przestaje grać w głośnikach, a w słuchawkach jest cisza. Nie bardzo wiem jak rozwiązać ten problem i szukanie w Googlach rozwiązania nie za bardzo mi pomogło. Nie wiem też jakie dokładnie informacje mogą być potrzebne do zdiagnozowania i rozwiązania problemu, wiec na razie podam to:
Kernel
Linux laptop 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Mon Oct 3 03:59:20 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux
lspci | grep -i audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Cougar Point High Definition Audio Controller (rev 04)
lsmod | grep snd
snd_hda_codec_idt 42513 1 snd_hda_intel 20035 0 snd_hda_codec 54244 2 snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel snd_hwdep 5380 1 snd_hda_codec snd_pcm 60487 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec snd_seq 42881 0 snd_timer 15598 2 snd_pcm,snd_seq snd_seq_device 4493 1 snd_seq snd 46526 8 snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device soundcore 4598 1 snd snd_page_alloc 6249 2 snd_hda_intel,snd_pcm
cat /proc/asound/cards
0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH HDA Intel PCH at 0xd4720000 irq 22
aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
amixer
Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 64 Mono: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Headphone',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 64 Mono: Front Left: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Speaker',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 64 Mono: Front Left: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB] Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB] Simple mixer control 'Front Mic',0 Capabilities: cvolume penum Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 3 Front Left: Capture 0 [0%] [0.00dB] Front Right: Capture 0 [0%] [0.00dB] Simple mixer control 'Mic',0 Capabilities: cvolume penum Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 3 Front Left: Capture 0 [0%] [0.00dB] Front Right: Capture 0 [0%] [0.00dB] Simple mixer control 'Mic Jack Mode',0 Capabilities: enum Items: 'Mic In' 'Line In' Item0: 'Mic In' Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch penum Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 15 Front Left: Capture 0 [0%] [0.00dB] [off] Front Right: Capture 0 [0%] [0.00dB] [off] Simple mixer control 'PC Beep',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 3 Mono: Playback 0 [0%] [-18.00dB] [off]
Pokaż
cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
A wejście na słuchawki nie jest uszkodzone? Bo znałem bardzo podobny przypadek ;)
Wyjście jack działa.
Problem się rozwiązał i jednocześnie nie rozwiązał. Planowałem już wcześniej zaktualizować Squeeze do Wheezy, bo jądro ze Squeeze nie obsługuje w pełni Sandy Bridge. Po aktualizacji problem znikł. Nie wiem co było przyczyną, więc chyba zostanie to nierozwiązane.
Dziękuję jednak próbę pomocy.
blind napisał(-a):
Nie wiem co było przyczyną, więc chyba zostanie to nierozwiązane.
Ja to nie wiesz.
Przedtem miałeś sterownik w wersji 1.0.21 a obecnie 1.0.24.
To było przyczyną.