Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jak skonfigurowac mc jako klient ftp z haslem????
cd ftp://login:hasło@host
to wiem ale nie da sie tak na stale aby za kazdym razem nie podawac loginu i hasla .
Ostatnio edytowany przez pink (2011-10-28 20:05:55)
Nie mam pod ręką ftp na hasło żeby sprawdzić, ale na anonimowych działa. F9 -> lewy/prawy -> połączenie ftp -> wpisac login/haslo/adres
Przy ponownym połączenie zamiast wpisywania danych logowania ctrl+strzałka w dół. Może zadziała i z hasłami.
robisz plik ~/.netrc
tam definiujesz wszelkie hasła do serwerów (na pewno mc stąd łyka hasła do ftpów bo z tego korzystam) dla niektórych programów, plik wygląda tak:
machine adres.serwera.ftp.pl login USER password HASŁO
potem w mc wystarczy że podajesz ten adres który tutaj wymieniłeś a mc się loguje przy pomocy podanego usera USER i jego hasła, jak chesz mieć krótki adres to w hosts definiujesz swoją nazwę dla tego serwera (ftp nie obsługuje vhostów w przeciwieństwie do http) i spokojnie po tej własnej nazwie już potem w .netrc ustawiasz wszystko :)
zamotałem? googl przyjacielem to rozwikłania moich złotych myśli :)
EDIT:
aaa no tak, ten plik ma mieć
chmod 600
:)
Ostatnio edytowany przez Graffi (2011-10-28 23:32:49)
otwórz sobie w jednym z okien adres ftp, do którego chcesz skróta, naciśnij ctrl + \ i dodaj do zakładek, zachowując składnię:
user:passwd@host
potem ctrl + \ i wybierasz zakładkę
nie zapamietuje mi po zamknieci mc.