Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Kapelusznik

sir_lucjan napisał(-a):
Z taką wiedzą na developera... Może przemyśl sprawę jeszcze raz?
Znowu? Seriously? :| Czemu ten post ma służyć? Dalibyście już sobie spokój… albo chociaż przenieśli te zaczepki poza DUG-a.

Kierowca Bombowca

Ok, przestanę :)

Użytkownik

Brawo ArnVaker
Cóż - nie do końca rozumiem co ma oznaczać definicja - po prostu nie znam definicji kodeków (dekoduje swoje znaczki na coś innego, a coś bardziej fachowego)?
Inne Pytanko - Dodatkowe :> Jak bez znajomości konsoli (Program graficzny only) zmienić styl Metacity (górnego paska)? - Potrzebuje tego do Compiz'a, a mam Xfce4
Fervi

Kierowca Bombowca

Moment, używasz Metacity w Xfce4?

Użytkownik

Powiedzmy - Dystrybucja ma umożliwiać używanie Compiz'a, a do tego trzeba Metacity (można też emerald'a, ale trzeba będzie dostosowywać do skórek itd.)
Standardowo Xfce4 jedzie na Xfwm4 - tego się staram trzymać (dla pracy bez Compiz)
Fervi

Kierowca Bombowca

Compiza dodaj jako opcję a nie coś na start - nie każdy lubi graficzne szmery - bajery.

Użytkownik

Wiem (będzie fusion-icon do sterowania), jednak jak uruchamiam Compiz'a to uruchamia się jakieś obramowanie typu Simple czy coś takiego), chcę, by użytkownik mógł dostosować - używam Greybird, mam Greybird w Compiz (tzn. By Compiz był dodatkiem graficznym, jednak dostosowanym do pulpitu)
Fervi

Kapelusznik

Chyba chodzi o compiza z dekoratorem okien gtk. Nie jest to metacity, a wtyczka compiza, ale korzysta z motywów metacity.

Kierowca Bombowca

Sądzisz, że połączenie w miarę prostego środowiska jakim jest Xfce + Compiz, który w twoim wypadku potrzebuje także Metacity ma sens? Wiem, są osoby, które z tego korzystają ale... dziwię się im, choć o gustach się nie dyskutuje.

Kapelusznik

A on wymaga zainstalowanego metacity? Myślałem, że prostu korzysta z motywów napisanych dla metacity.

Kierowca Bombowca

Nie używam Compiza i Metacity - zatem nie mogę się wypowiedzieć, bazuję tylko na tym, co napisał Fervi.

Użytkownik

Powiem, że w jakiejś części bazuje na Metacity. Na pewno nie da się połączyć (przynajmniej nie jest to łatwe / nie znalazłem tego) Xfce4 + Compiz. Możesz połączyć Metacity / GTK Window Decorator z Compiz'em. Ale nie wiem jak zmieniać obramowanie (na pewno w Gnome wystarczy kliknięcie w themes'a odpowiedniego i się zmienia).
Ale wydaje mi się, że używa Metacity
Fervi

Kierowca Bombowca

To może oprzyj swój system o Parsix - system stabilny, oparty o Gnome 2.32.1 - powinno ci pasować.
Nie czytałem tego szczegółowo ale tutaj masz coś o Xfce + Compiz -> http://www.ghacks.net/2010/07/11/run-compiz-with-xfce4/
Masz też opisane tutaj co nieco - https://wiki.archlinux.org/index.php/Compiz#XFCE choć nie zrobisz tego idealnie tak jak na WIKI, bo to nie Arch a Debian - próbuj.
Może się uda i udostępnisz nam swój system do recenzji.

Użytkownik

Te poradniki mówią jak odpalić Compiz'a przy starcie. Mi chodzi jak uruchomić Compiza z Xfwm4 (albo po prostu jak ustawiać skórki Metacity bez Gnome'a i konsoli)
Fervi

Psuj

Compiz nie obsługuje xfwm4 albo xfwm4 nie obsługuje compiza, możesz zastosować mutter albo emerald jeszcze.

Użytkownik

Nie wiem jak Mutter, jednak czemu ten cholerny Metacity nie może być :D
Zobaczę Mutter'a
Fervi
PS. Czuję Cluttera - będzie syf i problem :/
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-10-23 15:29:17)

Kierowca Bombowca

Nie przeglądałem tego z braku czasu, dałem tylko tak do poczytania ;)
Lepiej daj już emeralda niż metacity tak na moje oko.

Użytkownik

Dodatkowe pytania :>
Odpowiednik Alacarte (?) dla Xfce4 istnieje (program zarządza menu w Gnome)?
Czy jest możliwość podglądu wszystkich opcji w Panelu Sterowania Xfce4? (od biedy jakiś zastępnik kompatybilny z Xfce4, który pokaże wszystkie opcje [Thunar?])
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-10-25 22:41:50)

Psuj

2 x nie.

Użytkownik

Dobra, Witajcie na starych śmieciach ;)
- Chcę, by przy instalacji grub'a - automatycznie dopisywała się linijka "splash", wiem, że można zrobić taki skrypcior (w Bash'u), ale przypuszczam, że gdzieś można dopisać to w konfiguracji gruba, by się samo dodawało (nie wiem czy rozumiecie)
- Ogólnie to lekka drobnostka, ale w Ubuntu (jak i nawet w czystym XFce4) - przy pierwszym utworzeniu "katalogu domowego" (przy pierwszym uruchomieniu środowiska) tworzą się takie katalogi jak Wideo, Muzyka, Dokumenty itd. Wszystko ogólnie jest skonfigurowane. Niestety, nie wiem co odpowiada za takie coś - Może ktoś się orientuje? :)
Na początek wystarczy
Fervi

Palacz

przy pierwszym uruchomieniu środowiska) tworzą się takie katalogi jak Wideo, Muzyka, Dokumenty itd. Wszystko ogólnie jest skonfigurowane. Niestety, nie wiem co odpowiada za takie coś - Może ktoś się orientuje? :)
Przy pierwszym uruchomieniu środowiska to nie mam pojęcia.
Ale przy tworzeniu konta nowego użytkownika kopiowane są do jego katalogu domowego pliki z /etc/skel

Użytkownik

To wiem, ale nie o to chodzi - w /etc/skel masz 3 pliki, a tutaj powstaje dodatkowo kilka katalogów (np. Desktop)
Fervi

Kapelusznik

fervi napisał(-a):
- Chcę, by przy instalacji grub'a - automatycznie dopisywała się linijka "splash", wiem, że można zrobić taki skrypcior (w Bash'u), ale przypuszczam, że gdzieś można dopisać to w konfiguracji gruba, by się samo dodawało (nie wiem czy rozumiecie)
Wystarczy dopisać do /etc/default/grub przy odpowiedniej pozycji jeśli o to Ci chodzi.
O tak np.:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
=====================
EDIT: A odnośnie tych katalogów, to może via xdg-user-dirs?
opis xdg-user-dirs napisał(-a):
Narzędzie do zarządzania dobrze znanymi katalogami użytkowników
xdg-user-dirs jest narzędziem, które ułatwia zarządzanie dobrze znanymi katalogami użytkownika jak np. folderem pulpitu i muzyki. Może również obsługiwać lokalizację (np. tłumaczenia) nazw plików.
Działa w ten sposób, że xdg-user-dirs-update jest uruchamiany na bardzo wczesnym etapie logowania. Program ten czyta plik konfiguracyjny i ustawia domyślne katalogi. Następnie tworzy zlokalizowane wersje tych katalogów w katalogu domowym użytkownika i ustala plik konfiguracyjny $(XDG_CONFIG_HOME)/user-dirs.dirs (domyślnie XDG_CONFIG_HOME wskazuje na ~/.config), który może być odczytywany przez aplikacje w celu znalezienia tych katalogów.
EDIT2: O to to, wystarczy doinstalować i się przelogować (lub z palca wywołać xdg-user-dirs-update) żeby utworzył.

Użytkownik

Pierwsze i drugie (prawie) działa, dzięki ;)
Z tym prawie - w menu Miejsca nie pokazują się te foldery, ale olać to (raczej)
Fervi
PS. Jest metoda na uruchomienie Firefoksa (Iceweasel) w danym języku? Bo mimo instalacji (i locales) na Polski, Firefox [mający M.In. spolszczenie] jest po angielsku
PS2.
Co wam się bardziej podoba:
http://img440.imageshack.us/img440/4682/screenshotat20111211102.png
http://img193.imageshack.us/img193/4682/screenshotat20111211102.png
Czy to drugie:
http://img21.imageshack.us/img21/4682/screenshotat20111211102.png
http://img850.imageshack.us/img850/4682/screenshotat20111211102.png
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-12-11 11:29:31)

Kapelusznik

fervi napisał(-a):
PS. Jest metoda na uruchomienie Firefoksa (Iceweasel) w danym języku? Bo mimo instalacji (i locales) na Polski, Firefox [mający M.In. spolszczenie] jest po angielsku
Binarki Firefoxa mają domyślny język, zależy jaką wersję ściągniesz. Dodatkowe można zainstalować za pomocą plików xpi i zapewne w opcjach dodatków włączać/wyłączać. Icewesel domyślnie jest po angielsku, pakiety językowe instaluje się z repo dodatkowo (w tych pakietach też pliki xpi siedzą ;)) i również w opcjach można nimi zarządzać. Żeby przełączać języki dynamicznie można użyć jakiegoś dodatku, np.: Quick Locale Switcher.
fervi napisał(-a):
Co wam się bardziej podoba:
Nie żeby któreś mi się naprawdę podobało…
… ale jeśli już, to kombinacja pierwszego z drugim:
http://img21.imageshack.us/img21/4682/screenshotat20111211102.png
http://img193.imageshack.us/img193/4682/screenshotat20111211102.png