Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Dokonałem ostatnio zmiany wymienionej w temacie. Migrowałem z ext3 na ext4. Uczyniłem to tym sposobem: http://damlab.pl/?p=255
Czytałem, że takie rozwiązanie nie zagwarantuje pełnej wydajności ext4. Czy tylko system plików tworzony w czasie instalacji systemu rozwinie w pełni skrzydła? Czy może wystarczy przenieść na chwilę system w inne miejsce a partycję na której system ma działać sformatować na docelowy system plików ?
jarski185 napisał(-a):
Czy tylko system plików tworzony w czasie instalacji systemu rozwinie w pełni skrzydła?
Nie.
jarski185 napisał(-a):
Czy może wystarczy przenieść na chwilę system w inne miejsce a partycję na której system ma działać sformatować na docelowy system plików ?
Tak.
Generalnie raczej szkoda zachodu żeby przenosić ext4 na ext4, no ale skoro chcesz.
Gdzieś czytałem (nie mogę teraz tego wyszukać), że takie migrowanie na ext4 nie sprawia, że jest to prawdziwe ext4. Stad właśnie to pytanie. Jakbym chciał na reiserfs np. zmienić to robie myk z przeniesieniem systemu na chwilę z docelowej partycji, tak? Potem tylko zaznaczam w fstabie, żeby wiedział o reiserze?
Tak.
Dzięki za potwierdzenie:) Tak rozkminiając sobie ten problem testowo przeniosłem się na reiserfs i z tego co widzę wszystko działa. Potwierdza się nawet, że system spoczywający na reiserze zużywa nieco więcej procesora.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2011-10-25 20:07:05)
Jak już tak nie wiesz co zrobić z systemem, to sprawdź lepiej btrfs i napisz czy wszystko działa. :)
Powiem Ci, że jego akurat mam na archu i jest goood:P Wszystko normalnie działa.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2011-10-25 20:16:00)
Długo działa? Używasz kompresji? Ja już kilka razy miałem system na btrfs i zawsze btrfs się wysypywał. :(
Ja akurat mam:
/dev/sda6 on / type btrfs (rw,relatime)
także bez kompresji a działa z miesiąc mniej więcej.
Strony: 1