Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-08-02 20:53:04

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Nowa wersja programu Onlitor do obsługi modemów 3G

Empitt wydał nową wersję swojego programu Onlitor do obsługi modemów 3G (kody USSD, SMS-y, etc.). Można ją pobrać z www.linuxone.pl/onlitor.html. Program niestety jest tylko freeware.

http://dug.net.pl/plik/111/onlitor.png

Jak macie jakieś uwagi, komentarze to piszcie.

U mnie niestety kody USSD nie działają, próba wysłania kończy się niepowodzeniem. Raz przy czymś (chyba sprawdzanie mocy) się „zawiesił”, musiałem zabić.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#2  2011-08-02 22:29:14

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Nowa wersja programu Onlitor do obsługi modemów 3G

Primo, program jest skompilowany z ukrytym kodem?

Mogę się zalożyć, że gdyby był, jak poprzednie wersje lub Ubumatic, skryptem z otwartym kodem to po godzinice u Ciebie, kody ussd by działały  :xD

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2011-08-02 22:52:21

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Jacekalex napisał(-a):

Primo, program jest skompilowany z ukrytym kodem?

Tak, binarka uruchamia skrypt basha. ];>

Mogę się zalożyć, że gdyby był, jak poprzednie wersje lub Ubumatic, skryptem z otwartym kodem to po godzinice u Ciebie, kody ussd by działały  :xD

Kody działałyby w ok. minutę, a na pewno szybciej niż wymieniłem się mailami z autorem. ;)

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2011-08-02 22:57:53

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

a co autor na to ? - odpisał ?

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#5  2011-08-02 23:03:20

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Bodzio napisał(-a):

a co autor na to ? - odpisał ?

Odpisał (w końcu on najpierw wysłał maila, że jest nowa wersja), łatka będzie jutro.

#6  2011-08-03 07:15:09

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Nie da się go przekonać na otwarcie kodu? Chyba, że już po cichu pisze umowę z operatorami gsm albo producentami modemów na stałą współpracę i boi się wolnej licencji. Przecież taki program, to aż chce się przerobić i takich programów potrzeba jak na lekarstwo pod linuksem. wammu i gammu dla mnie zbyt rozbudowane.

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#7  2011-08-03 08:53:51

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Odpowiedź Empitta:

(...) Onlitor był na otwartej licencji i jakoś nikogo nie interesowało żeby wspomóc przy tworzeniu, a nawet jego dalszy los, bo program był praktycznie porzucony. Jak zwykle sprawdziła się teoria: "licz na siebie...". Dlatego, że takiego programu brakuje, postanowiłem sam na własną rękę działać. Zainwestowałem, znalazłem kogoś kto mi dostarczy trochę większą ilość modemów i w ramach porozumienia musiałem zaakceptować taką licencję. Za około dwa miesiące będzie można spodziewać się, że Onlitor nie będzie korzystać z Gammu, do którego jestem bardzo mocno ograniczony (w końcu wcześniej pisałem, że nie jest wolny od wad), tylko będzie miał wszystko swoje oraz pomyślę o użytkownikach KDE.

#8  2011-10-07 21:21:06

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Mam nadzieję, że nikt mi kerneli nie urwie, jeśli zdradzę, że powstaje nowa wersja Onlitora. Tym razem źródła będą publicznie dostępne.

Nowy Onlitor pojawić ma się w najbliższych dniach.

#9  2011-10-23 13:13:24

empitt - Użytkownik

empitt
Użytkownik

Może na początek napiszę cześć, ponieważ na pewno nie wszyscy mnie znają. Jestem autorem takich skryptów jak Ubumatic, Onlitor i jeszcze trzech innych malutkich. Właśnie dzisiaj opublikowałem kolejną i ostatnią Betę Onlitora do zarządzania mobilnym modemem w telefonii komórkowej (http://www.linuxone.pl/onlitor). Opcja, która umożliwia zarządzanie kodami USSD jeszcze działa jak chce, ale mam pomysł jak usprawnić. Dlatego na tygodniu zajmę się tym i opublikuję oficjalną wersję. Niestety będzie to już ostatni mój wkład, ponieważ zamierzam porzucić dalszy rozwój skruptu Onlitor. Sporo rzeczy zostało zrobionych, ale można też jeszcze sporo zrobić, np.: napisać nowy kod przy użyciu komend AT, który zastąpi Gammu. Bardzo trudne to nie jest, ale trochę wysiłku trzeba włożyć. Dlatego szkoda byłoby, żeby Onlitor został całkiem porzucony. Piszę o tym tutaj, ponieważ miałem okazję prywatnie wymienić kilka zdań z azhag i uważam, że prowadzicie na forum ciekawy temat o zarządzaniu modemem 3G w Linuksie. Teraz zadam takie pytanie, są chętne osoby, które chciałyby kontynuować rozwój Onlitora? Pytania są również mile widziane.

#10  2011-10-23 13:58:12

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

empitt napisał(-a):

Teraz zadam takie pytanie, są chętne osoby, które chciałyby kontynuować rozwój Onlitora? Pytania są również mile widziane.

W miarę możliwości chętnie "podrapię gdzie mnie swędzi" (lub gdzie mnie ktoś przekona, że warto podrapać).

#11  2011-10-23 15:24:43

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Całkiem chcesz zrezygnować z rozwoju? Czy może jakiś nowy projekt?

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#12  2011-10-23 17:35:34

empitt - Użytkownik

empitt
Użytkownik

azhag napisał(-a):

W miarę możliwości chętnie "podrapię gdzie mnie swędzi" (lub gdzie mnie ktoś przekona, że warto podrapać).

Jeśli zamierzasz osiągnąć jakiś cel to warto spróbować ;) Myślę, że można wiele się nauczyć. Szczególnie wtedy gdy taki program próbujesz doszlifować, ponieważ szczególiki są najbardziej wymagające.

mati75 napisał(-a):

Całkiem chcesz zrezygnować z rozwoju? Czy może jakiś nowy projekt?

Tak, zamierzam całkiem zrezygnować z rozwoju i chyba nikogo nie powinno to dziwić, ponieważ ostatnio byłem mało aktywny. Nie mam w planach nowego projektu, chociaż przyznam się, że miałem pewne pomysły.

Tak na marginesie, na początek mogę Wam udzielić kilku informacji i wskazówek. Myślę, że w ten sposób mogę wiele ułatwić.

#13  2011-10-23 18:01:10

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

No cóż, z mojej strony testowanie i uwagi - jak najbardziej. Programista ze mnie zerowy.
Chyba, że na przykład zdobywanie ewentualnych kodów od operatorów np. zagranicznych.

Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#14  2011-10-23 20:46:55

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Z kimś do pomocy mógłbym rozwijać program (brak czasu), chociaż mój modem przez problemu chodzi pod network-manager.

#15  2011-10-23 20:54:19

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

mati75 napisał(-a):

chociaż mój modem przez problemu chodzi pod network-manager.

Chyba mylisz pojęcia. Onlitor nie służy do łączenia się przez modem, tylko do obsługi wszelkich innych rzeczy (SMS-y, USSD, ...).

#16  2011-10-23 22:38:09

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Ja bym proponował wrzucić to na jakiegoś githuba i dać np. azhagowi prawo do merge'owania gałęzi. Wtedy każdy będzie mógł proponować swoje poprawki. Jeżeli wokół projektu wykształci się jakiekolwiek community, to azhag (czy ktoś inny) wskaże nowego lidera.

#17  2011-10-24 09:40:11

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

azhag napisał(-a):

mati75 napisał(-a):

chociaż mój modem przez problemu chodzi pod network-manager.

Chyba mylisz pojęcia. Onlitor nie służy do łączenia się przez modem, tylko do obsługi wszelkich innych rzeczy (SMS-y, USSD, ...).

Wiem, wiem, ale to mi nie potrzebne w sumie jest. Chociaż smsy by się przydały.

#18  2011-11-09 14:36:29

empitt - Użytkownik

empitt
Użytkownik

Jeszcze w październiku miał się pojawić poprawiony Onlitor, ale się nie pojawił. Natomiast zazwyczaj wiadomości są tylko dwie: bardziej dobre lub bardziej złe i ja mam chyba tą bardziej dobrą. Już za kilka dni udostępnię poprawioną wersję, może dużo zmian nie będzie, ponieważ będą to tylko szczególiki, ale bardzo znaczące, ponieważ powinny wyeleminować wiele uciążliwych wad, które obecny skrypt ma (np. obecnie działa poprawnie tylko z polską lokalizacją językową, w innych językach działa na zasadzie farta lub całkiem źle działa). To nie będzie ostatnia wersja, którą zamierzam opublikować, ponieważ zaplanowane zmiany rozłożyłem na dwa wydania. Mam nadzieję, że się przyłączycie do testów i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z moimi oczekiwaniami, będzie to naprawdę kawałek solidnej roboty i wtedy Onlitor z powodzeniem otrzyma numerek 1.0. Jeśli osiągnę status calkiem "the end", wtedy prozmawiamy co dalej. Myślę, że na razie nie ma co się spieszyć.

Ostatnio edytowany przez empitt (2011-11-09 14:45:22)

#19  2011-11-09 14:47:05

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

super dobra wiadomość; gotowy do testów

#20  2011-11-21 15:46:47

empitt - Użytkownik

empitt
Użytkownik

Wrzuciłem nową wersję Onlitora. Zmian jest niewiele, ponieważ jeszcze raz i ostatni zająłem się kodami USSD. Robiłem wszystko żeby dobrze działały z niektórymi modemami firmy Huawei, ale końcowe efekty są średnie (raz działają, a raz nie). Testy robiłem na modemach Huawei E180 (USSD 7-bit, nie wymaga konwersji) i E173 (USSD 8-bit, wymaga konwersji). Krótko mówiąć kody USSD w modelu E180 działają perfekcyjnie, natomiast w E173 różnie (dla przykładu rano mi działały, a teraz już nie chcą). Zastanawiam się czy to na pewno jest wina Onlitora, a nie, np. firmware w modemie, który albo szwankuje, albo niepotrafi dogadać się z operatorem sieci, albo ewentualnie wina centrali, albo jeszcze coś. Skąd taki mój wniosek? Skoro na E180 działa dobrze, a na E173 już nie... Po prostu Onlitor wysyła zapytanie do sieci i wysłać nie może, bo żadnej odpowiedzi niedostaje, tak sobie wisi przez kilka minut i w końcu zwróci błąd, że nie powiodło się (+CUSD: 2). W tej sytuacji człowiek jest bezradny i nic nie jest wstanie zrobić. Jedyne wyjście to probować wysyłać kody USSD aż do skutku (robić co 1-3 minuty przerwy). Testujcie i bawcie się jeśli macie ochotę, warto sprawdzać kilka kodów USSD i karty SIM różnych sieci. W moim przypadku w POnK kod *101# (stan konta) działa dużo sprawniej niż *111# (menu z różnymi opcjami). O ile mi dobrze wiadomo, menu USSD zawsze działa problematycznie u wszystkich operatorów (w internecie narzekań jest pełno).

Ostatnio edytowany przez empitt (2011-11-21 16:02:29)

#21  2012-04-04 21:02:02

empitt - Użytkownik

empitt
Użytkownik

Przez kilka miesięcy nic nie robiłem, ale w końcu wydałem poprawione wydanie Onlitora w wersji 0.9 RC, który wkrótce przekształci się w stabilną wersję. Żadnych nowości nie ma, dopiero w wersji 0.9.1 planuję dodać sprawdzanie karty SIM, 0.9.2 obsługę kodu PIN, 0.9.3 sprawdzanie czy dana karta SIM jest w stanie zalogować się do sieci, 0.9.4 ostatnie szlify i poprawki. Natomiast w wersji 1.0 planuję przygotować wielką nowość i już teraz jestem pewien, że reakcje będą pozytywne, ale na razie niech będzie to tajemnicą ;)

Tak działają u mnie kody USSD, jak zwykle walczyłem nad ulepszeniami:
http://dl.dropbox.com/u/6294587/Linux/o1.jpg http://dl.dropbox.com/u/6294587/Linux/o2.jpg http://dl.dropbox.com/u/6294587/Linux/o3.jpg

Testujcie.

#22  2012-09-21 19:07:37

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

A tymczasem ptaszki ćwierkają, że wydana została kolejna wersja, w której poprawiona została obsługa kodów USSD.

http://www.linuxone.pl/download/onlitor.tar.gz

Jak ktoś ma czas i chęci, niech testuje i komentuje.

Ostatnio edytowany przez azhag (2012-09-21 22:20:52)

#23  2012-09-24 22:55:40

empitt - Użytkownik

empitt
Użytkownik

Hmm... ostatnio mam trochę więcej czasu i całkiem rozbrykałem się, ponieważ już dzisiaj wydałem nową wersję Onlitora 0.9.1. Link @azhag już podał, ale jeszcze na neta wrzuciłem filmik prezentujący działanie skryptu http://dl.dropbox.com/u/6294587/Linux/Nagranie%20ek … A19%3A47.webm (waży 2.2 MB, trwa 2:55 minuty). Tak na marginesie, w wersji 0.9.2 planuję zrobić jeszcze jedną przydatną rzecz, ale niestety nie jestem w posiadaniu przeterminowanej karty SIM. Gdyby ktoś miał taką kartę i chciałby przyłączyć się do testów, to fajnie byłoby gdyby u siebie sprawdził trzy polecenia, oczywiście w zwykłym terminalu:

Kod:

echo -e "AT+COPS?\r" > /dev/ttyUSB2; cat /dev/ttyUSB2
echo -e "AT+CREG?\r" > /dev/ttyUSB2; cat /dev/ttyUSB2
echo -e "AT+CSQ\r" > /dev/ttyUSB2; cat /dev/ttyUSB2

i wyniki wkleił tutaj. Zamiast /dev/ttyUSB2 może być np. /dev/ttyUSB1 itd. Gdyby udało mi się wszystko zrobić, to myślę, że zostaną mi tylko poprawki i nic więcej.

Ostatnio edytowany przez empitt (2012-09-24 23:27:54)

Stopka forum