Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam,
Świeżo co złożyłem komputer, i mam pewien problem z dźwiękiem. Komp jest podłączony na stałe poprzez hdmi to tv 32''. Na początku zauważyłem, że wszystkie multimedia są wyświetlane kilka razy szybciej niż powinny. Googlując na ten temat, dowiedziałem się, że to przez zły wybór sterownika. W smplayerze gdy zmieniam na alsa (0.0 hda ati sb) lub alsa (0.1 hda ati sb) lub lsa (1.3 hda ati hdmi), wtedy multimedia wracaja do normalnego tempa ale dzwieku dalej nie ma. Z głupoty postanowiłem sprawdzic moc i w mocp dzwiek dziala. Nie mam pojęcia czym to moze być spowodowane. Załączam plik z info alsy
https://docs.google.com/document/d/1HcNm9CqAJZJvYhk … edit?hl=en_US
Pokaż
aplay -l
bo nie znalazłem tego w tym dokumencie załączonym.
wolf@wolf-desktop:~$ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC889 Analog [ALC889 Analog] Subdevices: 0/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC889 Digital [ALC889 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 0/1 Subdevice #0: subdevice #0 wolf@wolf-desktop:~$ c
A tak co sie dzieje ?
mplayer plik.mp3 -ao alsa:device=hw=1,3
?
wolf@wolf-desktop:~/Pobrane$ mplayer 09.\ SDM\ -\ Głupi\ Gienek.mp3 -ao alsa:device=hw=1,3 MPlayer SVN-r34132 (C) 2000-2010 MPlayer Team Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory Can't init input joystick mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing 09. SDM - Głupi Gienek.mp3. Audio only file format detected. Clip info: Title: G�upi Gienek Artist: SDM Album: Bieszczadzkie Anio�y Year: Comment: Genre: Pop Load subtitles in ./ ========================================================================== Requested audio codec family [mpg123] (afm=mpg123) not available. Enable it at compilation. Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, floatle, 32.0 kbit/1.13% (ratio: 4000->352800) Selected audio codec: [ffmp3float] afm: ffmpeg (FFmpeg MPEG layer-3 audio) ========================================================================== [AO_ALSA] alsa-lib: pcm_hw.c:1293:(snd_pcm_hw_open) open '/dev/snd/pcmC1D0p' failed (-2): No such file or directory [AO_ALSA] Playback open error: No such file or directory Failed to initialize audio driver 'alsa:device=hw=1' No such audio driver '3' Could not open/initialize audio device -> no sound. Audio: no sound Video: no video
ale zrobiłem też to samo dla 0.0 i 0.1 i działa już. Przy pierwszej probie zobaczyłem ten codec mpg123 wiec pomyslalem, że sprawdzę czy go mam i okazało się, że nie miałem więc doisntalowałem. Już mam dźwięk. ale tylko w smplayerze. Jak mogę na sztywno przypisać sterownik 0.0 i 0.1 bo gdy np standardowo otwieram totemem to multimedia cały czas odtwarzają się szybciej. Może wystarczy usunąć pozostałe stery?
Ostatnio edytowany przez wolf91 (2011-10-20 16:49:17)
Podaj dokładne polecenie przy jakim działa Ci w mplayerze wyjście hdmi.
ale ja nie chce by działało mi na hdmi, chce żeby w ogóle mi działało, wcale nie musi być choć jakby tak było, nie rozpaczałbym.
na hdmi nie zadziałało
Ostatnio edytowany przez wolf91 (2011-10-20 18:15:23)
Żle zrozumiałem problem.
odpal
gstreamer-properties
i ustaw na właściwe urządzenie alsy.
Ustawilem na właściwe i nie zadziałało. Po czym znów otworzyłem gstreamer-properties i znikły mi już urządzenia 0,0 i 1,3 a nic nie zmianiałem prócz tego. Teraz już nawet mocp nie działa.... a oto próba zagrania na 0,0
wolf@wolf-desktop:~/Pobrane$ mplayer 09.\ SDM\ -\ Głupi\ Gienek.mp3 -ao alsa:device=hw=0,0 MPlayer SVN-r34132 (C) 2000-2010 MPlayer Team Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory Can't init input joystick mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing 09. SDM - Głupi Gienek.mp3. Audio only file format detected. Clip info: Title: G�upi Gienek Artist: SDM Album: Bieszczadzkie Anio�y Year: Comment: Genre: Pop Load subtitles in ./ ========================================================================== Requested audio codec family [mpg123] (afm=mpg123) not available. Enable it at compilation. Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, floatle, 32.0 kbit/1.13% (ratio: 4000->352800) Selected audio codec: [ffmp3float] afm: ffmpeg (FFmpeg MPEG layer-3 audio) ========================================================================== [AO_ALSA] alsa-lib: pcm_hw.c:1293:(snd_pcm_hw_open) open '/dev/snd/pcmC0D0p' failed (-16): Device or resource busy [AO_ALSA] Playback open error: Device or resource busy Failed to initialize audio driver 'alsa:device=hw=0' No such audio driver '0' Could not open/initialize audio device -> no sound. Audio: no sound Video: no video Exiting... (End of file)
i na 0,1 :
wolf@wolf-desktop:~/Pobrane$ mplayer 09.\ SDM\ -\ Głupi\ Gienek.mp3 -ao alsa:device=hw=0,1 MPlayer SVN-r34132 (C) 2000-2010 MPlayer Team Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory Can't init input joystick mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing 09. SDM - Głupi Gienek.mp3. Audio only file format detected. Clip info: Title: G�upi Gienek Artist: SDM Album: Bieszczadzkie Anio�y Year: Comment: Genre: Pop Load subtitles in ./ ========================================================================== Requested audio codec family [mpg123] (afm=mpg123) not available. Enable it at compilation. Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, floatle, 32.0 kbit/1.13% (ratio: 4000->352800) Selected audio codec: [ffmp3float] afm: ffmpeg (FFmpeg MPEG layer-3 audio) ========================================================================== [AO_ALSA] alsa-lib: pcm_hw.c:1293:(snd_pcm_hw_open) open '/dev/snd/pcmC0D0p' failed (-16): Device or resource busy [AO_ALSA] Playback open error: Device or resource busy Failed to initialize audio driver 'alsa:device=hw=0' No such audio driver '1' Could not open/initialize audio device -> no sound. Audio: no sound Video: no video Exiting... (End of file)
we wszystkim teraz przyspieszaja multimedia...
Coś blokuje kartę dźwiękowa.
Zrestartuj kompa.
Pokaż czy nie masz pulseaudio.
dpkg -l | grep pulse
faktycznie siedziało pulseaudio, wiec je wyrzuciłem i zaczęło działać, ale jest kilka problemów. Dźwięk działa tylko przy podpięciu z tyłu komputera.... można jakoś zrobić by działał również z przodu?
A z przodu te gniazda są podłączone ?
Na windowsie działają ?
tak, są podłączone i działają na windzie.
Już wszystko działa. Problemem przez który nie działał panel przedni, był przełącznik headphone, który nie był aktywny:)
@ilin dzięki wielkie za pomoc, bez Twojej pomocy na pewno by się nie udało:) pozdrawiam [SOLVED]