Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tego modemu nie mam, ale zagadnienie jest wspólne dla chyba wszystkich modemów i telefonów.
Tak, można za pomocą komend AT wysyłać i odczytywać SMS-y. Tylko jest to sposób dla masochistów. Lepiej skorzystać z jednego z dziesiątków narzędzi powstałych w celu ucywilizowania tego zadania.
Spośród tychże wymienić można: wammu, gsm-utils (gsmsendsms do wysyłania rządzi!), smstools, ...
polecam gammu (wammu to jest de facto gui dla gammu)
wbijasz gammu-config albo edytujesz ~/.gammurc i wpisujesz:
[gammu] port = /dev/ttyUSB0 model = at connection = at115200
możesz sprawdzić czy działa - odpowiedź wyskakuje po kilku sekundach, więc cierpliwości
# gammu identify Urządzenie : /dev/ttyUSB0 Manufacturer : huawei Model : unknown (E1823) Firmware : 11.825.03.10.55 IMEI : *** SIM IMSI : ***
smsy odczytujesz:
#gammu getallsms Location 1, folder "Skrzynka odbiorcza", SIM memory, Inbox folder SMS message SMSC number : "+48602006073" Sent : wto, 30 sie 2011, 07:40:56 +0200 Coding : Default GSM alphabet (no compression) Remote number : "T-Mobile" Status : Read Przekroczyles limit danych w usludze blueconnect. Sprawdz jak przywrocic pelna predkosc dzialania Internetu. Szczegoly pod 600600600 (opl.wg.Cennika)
oczywiście nie zadziała jeśli telefon/modem jest połączony z netem (port ttyUSB0 zajęty)
Dlatego warto uzywac modemow reprezentujacych siebie pod kilkoma portami; na ten przyklad moj Huwaei z serii U (niestety nie pamietam dokladnie modelu, jestem AFH) to dwuportowy hub usb z 'wpietym na stale' modemem, widzianym jako trzy porty tty. Dlugo nie wiedzialem po co mi taki nadstan, az ktoregos dnia podczas polaczenia zagadalem do mojej maszynki na ttyUSB1 i rozmowa potoczyla sie milo, nastroj, te klimaty ;).
Chodzi w miarę normalnie, jak powinien chodzić. Network manager normalnie go wykrywa, chociaż czasem modemmanger 0.5 ma z nim problemy.