Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam obecnie Xubuntu na którym nie ustawiłem (wedle zwyczaju tego systemu) oddzielnego użytkownika root. Użytkownik z którego korzystam ma więc jego uprawnienia, wymaga tylko uwierzytelniania hasłem. Dlatego nie rozumiem skryptu pochodzącego z zewnątrz (do konfiguracji obsługi sieci zamkniętej) który uruchamiany z poziomu konsoli informuje mnie (a raczej system) o tym iż muszę go uruchomić z poziomu administratora :| Nie wymaga przy tym uwierzytelnienia hasłem, jak to ma miejsce przy np. instalacji oprogramowania.
Nie mam pomysłu na rozwiązanie tego problemu. Tym bardziej że np. nie działa tutaj (i dziwne by było gdyby działało) polecenie su...
Co trzeba zrobić by taki skrypt odpalić?
man sudoers
http://www.gentoo.org/doc/pl/sudo-guide.xml
Edycja sudoers:
sudo EDITOR="gedit" visudo
W miejsce gediita mozesz użyć innego edytora, np mousepad, geany, czy kate.
Ważne, żeby to był zainstalowany edytor. :P
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-14 10:00:31)
sudo su
sudo /bin/bash (czy co tam kto woli), jeśli już.
A czemu nie sudo su? Pytam z ciekawości, bo sam tak wczoraj zrobiłem.
ArnVaker napisał(-a):
A czemu nie sudo su? Pytam z ciekawości, bo sam tak wczoraj zrobiłem.
Bo jak root ma ustawioną powłokę /bin/false lub /bin/nologin to się przez sudo su nie zalogujesz ;)
można też tak:
sudo -s /bin/bash su -
OK, dzięki Wodzu. W Ubuntu w każdym razie działa sudo su, zatem w Xubuntu pewnie też. :)
ArnVaker: argument winnetou jest nawet lepszy niż mój. Mi zaś chodziło przede wszystkim o swego rodzaju koszerność, czy też unikanie redundancji. sudo su uczy złych nawyków i bezmyślnego wprowadzania poleceń. I później można znaleźć takie kwiatki:
sudo su ifconfig wlan0
Autentyk z innego forum, i to kierowanego do początkujących użytkowników Linuksa.
Strony: 1