Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam apacha z php jak w temacie. Dzięki uprzejmości admina przekierował mi mój port 80 na świat na www.jakadomena.pl:jakiś_port w taki sposób:
3 180 DNAT tcp -- eth0 * 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 tcp dpt:jakiś_port to:10.0.0.107:80
Jak dobrze skonfigurowac mojego apacza i PHP żeby było możliwie najbezpieczniej? Admin powiedział że "biada mi" jak ktoś wyhaczy jego serwer łamiąc się przez mój. :-) No bo w końcu jest DENAT. Narazie w php-ini zamiast defaultowygo safe_mode = Of zmieniłem na "On". Może jeszcze dodać cos do regół iptables ? Co proponujecie ?
Powiem Ci ze ile bedziesz w miare aktualizowal system toraczej nikt Ci sie nie wlmie na twoj serwer.... bo i po co....
Co do przekierwania za pomoca SNAT DNAT o tyle jest to nie wygodne ze nie mozna robic virtualhostow (tzn VH dziala tylko po lokalu)....
Co do kwestii wlamow to tak z doswiadczenia to przewaznie obserwoje sie jakies akcje typu skanowania portow, sprawdzania wersji oprogramowania itp... a zeby ktos robil jakie bardziej zawansowne akcje to sie zadko zdarza.... od samego poaczatku istnienia serwera DUG mialam tylko jedna kacje gdzie ktos chial sie wbic na port ssh i tyle....
Co do spraw zabespieczen serwera to twoj admin chyba sam powinen zadbac o jego bespieczenstwo i go jakos chronic....
Rewelacja. Przydałoby sie przetłumaczyć. Chyba się za to wezme.
Strony: 1